Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odśnieżanie okien w dachu

Recommended Posts

szyby ze szkłem niskoemisyjnym - współczynnik U = 1,1 W/m2K, mają za zadanie nie wypuszczać ciepła na zewnątrz. Czyli nic nie da ukierunkowanie ciepła na szkło. Natomiast podgrzewanie szyby suszarką spowoduje jej pęknięcie chyba, że szyba jest hartowana ale z pewnością nie jest.

Jedyną metodą jest spacer po dachu z długą szczotką ( polecam teściowe) a na lód na szybach odmrażacz do szyb dostępny na stacjach benzynowych.

zastanówcie się co piszecie

skąd w takim razie straty ciepła?

czy U=1,1 jest takie rewelacyjne?

w takim razie po co montować grzejniki pod oknami?

wg tego co piszecie nie ma to sensu

proponowałbym zweryfikować stanowisko

No właśnie po co ?

Bo ja nie mam i jakoś nie zamarzłem jeszcze.

No właśnie po co ?

może żeby ładnie wilgoć odparowywała i się nie skraplała na oknach??

No właśnie po co ?

może żeby ładnie wilgoć odparowywała i się nie skraplała na oknach??

A czy od odprowadzania wilgoci nie jest przypadkiem wentylacja, a nie sposób ogrzewania ?

Chyba nie doczytałeś, co ma sposób ogrzewania do parowania bądź nie ?

rzeczywiście, za wiele napisałeś, więc nie doczytałem

być może trzeba trzeba poddać pod dyskusję słowo "sposób",

wyjaśnij co przez nie rozumiesz

a najlepiej wogóle wyjaśnij, bo pytanie jest co najmniej wieloznaczne :-?

współczynnik szyby U 1,1 W/m2K w ok 65 - 72% zatrzymuje ciepło w zależności od strony świata w jakiej orientacji jest ustawiona szyba.

Współczynnik U=0,7 W/m2K pozwala uzyskać ok 78-82%.

Co do okien dachowych a w scianach są zasadnicze różnice w ich sprawności energetycznej. jest to spowodowane dużymi róznicami w U dachu a okna dachowego - 0,3 a 1,8. Punkt rosy będzie inny dla dachu i okna dachowego. Stąd zalecenie aby grzejniki montować pod oknami dachowymi. Pozwola to na szybsze osuszenie skroplonej pary wodnej na oknie dachowym, które jest niczym innym jak mostkiem termicznym.

Ostatnio widziałem na Budmie okna dachowe z szybą 0,7 i ramiakiem drewnianym grubosci 88 mm tzw energooszczędnym - cena około 5000 PLN.

tez mam problem z zaleganiem sniegu,ale akurat nie mam zrobionego wlasciwie dolotu cirpla z kaloryfera na okno-postawilem na lepsza izolacje murlaty-ale snieg zalega i faktycznie-zaciemnia,zalega i wqrza....nie bede nic otwierac i czyscic,bo mi na buzke spadnie,ale: myslalem ,jak sie sprawdzaja w takich przypadkach rolety,albo...wycieraczki niczym w samochodzie ;-) ?z tymi ostatnimi to zartuje,ale o zew. roletach,mysle juz dlugo....

Mamy rolety zewn. elektryczne na oknach dachowych, niestety nie działają jak wycieraczki :) , mają dość słabe silniczki, przy kilkustopniowym mrozie i śniegu zamarzły i w ogóle nie działały, dopiero w temp. ok 0stC uruchomiły się (na szczęście mamy również okna w szczytach i tu rolety nie zawiodły).

Latem jeszcze nie testowaliśmy na ile będą chronić przed ciepłem, ale zdecydowanie nam odpowiada ranne spanie w zaciemnieniu (nasze rolety (roto) nie mają "dziurek" jak rolety przy zwykłych), a trochę światła mogę wpuścić przez zwykłe okna oddalone od łóżek i wtedy nie panują egipskie ciemności.

W każdym razie mimo sporych nakładów, uważam że na razie się sprawdzają. Jesienią pięknie doświetlały a w nocy mogę wyłączyć księżyc :).