Ryś 22.04.2002 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2002 WITAM SZANOWNYCH INWESTORÓWNie wiem czy wybrałem dobry moment na budowanie, ale lepiej to już chyba nie będzie. Domek powstaje na papierze, koncepcja po wielkich bojach powstała nawet niezła. Pan architekt zrobił koncepcję poczym pojechał na działkę i powiedział:- o, k..waa następnie wymyślił:- trzeba wyrównać działkę, zrobić mury oporowe bo utopimy dom.Różnica między narożnikami działki ok. 1,30 mMam pytanie - czy to jedyny sposób na wpisanie się w teren? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 22.04.2002 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2002 Jasne ze sa rozne sposoby na zagospodarowanie dzialki z takim spadkiem, ale zby okreslic spadek powinienes podac dlugosc dzialki.Mozesz podniesc dom i nasypac a nie wyrownywac albo czesciowo dosypac a czesciowo ujac..Dzialki ze spadkami sa urocze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryś 22.04.2002 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2002 Spadek jest wzdłuż ulicy (przyszłej) na długości 27 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 22.04.2002 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2002 Jak dla mnie to to nie jest wielki spadek, 13 cm na metrze - co to jest?Zalezy co chcesz zrobi c i jakie efekty uzyskac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryś 22.04.2002 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2002 Nie chcę się ładowac w niepotrzebne koszty. Dom ma być niepodpiwniczony. Z jednej strony ściana fund. będzie wychodziła 0,40m nad teren a z drugiej 1,10 m. Działka leży w Mikołowie, nie mam jeszcze Decyzji i nie wiem czy są szkody czy nie ale na razie fundament musi byc płaski. Bez obsypania się nie obejdzie -ale te mury oporowe. Dodatkowo pan a. widzi konieczność budowy drenażu wzdłuż ogrodzenia od strony wyższego sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaKa 22.04.2002 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2002 Mialem rowniez nie malo problemow z rownowaniem. Tylko przed tygodniem to skonczylem. U mnie na dlugosci 50 m byl spadek 2.6 metra. To wychodzi chyba jak u ciebie. Postanowilem, ze koncowy efekt bedzie taki: rowna dzialka pod domem, od domu na 3 metry i dojazd z chodnikiem mial byc rowny. Wiec zrobilem to tak: Z poczatku z calej dzialki zdjalem dobra ziemie, bylo to okolo 40-50 cm. Dalej w najwyzszym miejscu zdjalem ziemi chyba okolo 50 cm i idac po spadku terenu zdejmowalem ziemi po troche. W miejscu gdzie mial sie konczyc dom, trzeba bylo nasunac ziemi okolo 1.5 metra. Nasunalem tej ziemi z tej co wczesniej zdjalem w najwyzszym miejscu. Przyszykowalem tez od razu miejsce na szambo. Wiec mam jeszcze ziemi w zapasie. Terazniejsza sytuacja: Dookola domu wszystko jest rowne, od domu w strone spadku terenu jest lagodny spad. Bylo calkiem nie latwo, bo czlowiek co to robil nie mial zadnych pomyslow. O, zapomnialem napisac, ze traktor, ktory to robil dostalem za darmo w panstwowej spolce, powiedzieli: "Zremontujesz i rob co chcesz". A wiec sprzet mialem dosyc dlugo i mam jeszcze. Jezeli cos trzeba bedzie rownowac, to NO PROBLEM I tyle Czesc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryś 22.04.2002 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2002 Dzięki Kaka za opis.Do Mikołowa masz daleko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaKa 22.04.2002 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2002 BAAAAAArdzo daleko Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomala 24.04.2002 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2002 Witam, mam podobny problem, ale inne rozwiązanie.Działka ma 90m długości, 26m szerokości i 7m spadku z góry na dół. Gdyby fundament był płaski, wyjście z salonu wychodzi 1,5m nad ziemią, a bardzo mi zależy na wygodnym wyjściu do ogrodu.Pogadałem z biurami projektowymi i skończyło się na projekcie indywidualnym ze schodami w środku (wejście na poziomie gruntu, druga połowa domu (salon, jadalnia, kuchnia) obniżona do poziomu ogrodu. Schody w środku będą mi pewnie trochę przeszkadzać, ale myślę, że korzyści będą większe niż niedogodności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts