Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stropodach wentylowany - konstrukcja

Recommended Posts

Mój projekt przewiduje stropodach wentylowany z drewnianą konstrukcją deskownicy. Budynek jest zwieńczony attyką, ostatni strop betonowy (teriva). Niestety w projekcie brak jest jakichkolwiek szczegółów konstrukcyjnych stropodachu (jedynie warstwy izolacyjne - projekt zamówiłem jedynie jako minimum do pozwolenia na budowę). Nie wiem jaki zastosować układ konstrukcji w części drewnianej stropodachu, jakie przekroje elementów drewnianych nośnych i jak całą konstrukcję drewnianą stropodachu zakotwiczyć do stropu betonowego. Szukałem rozwiązań w sieci - rozwiązania izolacji są dobrze opisane ale temat konstrukcji już nie bardzo. Jeżeli ktoś z szanownych Forumowiczów spotkał się z zagadnieniem byłbym wdzięczny - chodzi mi np. o skany innych podobnych rozwiązań, publikacje internetowe, książki z rysunkami rozwiązań, lub po prostu porady - jednym słowem coś co zawiera wiarygodne zalecane praktyczne rozwiązania takiej konstrukcji. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Niestety w projekcie brak jest jakichkolwiek szczegółów konstrukcyjnych stropodachu (jedynie warstwy izolacyjne - projekt zamówiłem jedynie jako minimum do pozwolenia na budowę). Nie wiem jaki zastosować układ konstrukcji deskownicy, jakie przekroje elementów drewnianych nośnych i jak całą konstrukcję stropodachu zakotwiczyć do stropu.

Może warto odżałować parę groszy i "dokupić" szczególowy projekt?

Co to jest deskownica ?

Deskownica to określenie użyte w moim projekcie i prawdopodobnie dotyczy konstrukcji stropodachu w części drewnianej - być może wyraz ten został wymyslony przez mojego architekta. Czy po tej informacji nadal uważasz, że powiniennem mu zapłacić dodatkowo za rysunek konstrukcyjny?

Jak chcesz uzyskać jakies podpowiedzi to pokaż przynjamniej rysunki, w tym przekrój.

Forum podpowie, ale nie weźmie odpowiedzialności, a to konstrukcja wiec ktoś powienien się pod tym podpisać.

Wpisałem słowo desownica w gogle ale to nie wiele pokazuje, osbiście nie spotkałem sie tego typu określeniem. Może chodzić o wiązar kratowy z desek ale wspominasz coś o stropie betonowym. Bez rys nie ruszysz tematu.

Co do literetury i typowych rozwiązań to jak już muisłbyś jakieś ksiązki kupić i tam szukać. Ale mimow szystko pewnie żaden setel nie podejdzie.

Tak, masz rację Andrzej - architekt twierdził, że to wykonawca powinien wiedzieć jakie szczegółowe rozwiązania zastosować. Z tym, że ja nie bardzo ufam w profesjonalizm wykonawców (lub inaczej - nie stać mnie na wynajęcie prawdziwych profesjonalistów).

Żeby zobrazować o jakim stropodachu mówię :

http://www.muratordom.pl/images/strop_wentylowany_2d.jpg

Mój problem dotyczy drewnianej konstrukcji spadkowej - zakładany spadek to 5 stopni, konstrukcja dwuspadowa o połaciach 5-6m w każdą stronę W mojej opini taka konstrukcja jest mniej więcej uniwersalna (przynajmniej dla domków) dlatego też nie sądzę, że zamieszczenie mojego projektu cokolwiek wniesie (zwłaszcza, że nie jest dość czytelny). Problem leży m.in w tym, że nie widzę możliwości zakotwiczenia konstrukcji drewnianej w wieńcu obwodowym ( jak klasyczne murłaty) z uwagi na attykę. Pozostają dwa elementy wylewane stropu biegnące przez środek stropu (na krzyż) ale czy to wystarczy? Druga sprawa to dobranie odpowiednich przekrojów konstrukcji drewnianej - chodzi tu głównie o statyczne obciążenie śniegiem tak, żeby ograniczyć konieczność częstego usuwania pokrywy.

Myślę, że konstrukcja takiej płaszczyzny spadkowej jest opisana w literaturze fachowej, problem jak znaleźć właściwą książkę.

Myślę, że konstrukcja takiej płaszczyzny spadkowej jest opisana w literaturze fachowej, problem jak znaleźć właściwą książkę.

Ale się kolega uparł.

Myślisz ze naprawde znajdziesz ksiązka w której są podane przekroje poprzeczne konstrkcji drewnianej dla Twojej strefy śniegowej, dach pogrązony , o rozstawie który Toabie pasuje i identycznym pokryciu które Ty planujesz?

Życzę sukcesów w poszukiwniach.

Dzięki za życzenia jajmar - mam nadzieję, że to nie sarkazm?

Nie chodzi o mój upór - sprawa jest względnie prosta - drewniana konstrukcja spadkowa (może wymyślę skrót na to DKS) podlega stosunkowo niewielkim i przewidywalnym obciążeniom; pokrycie jest z zasady zawsze podobne (patrz rysunek powyżej) ; problem ciężaru zalegającego śniegu łatwo przeliczyć do konkretnych rozpiętości na podstawie rozwiązań dla innych podobnych konstrukcji; trudniejszym zagadnieniem jest obciążenie ssącej siły wiatru i wymaganej w związku z tym liczby zakotwień - ale jak zobaczę patenty na zbliżone konstrukcje też sobie dam radę. Nie chcę po prostu dopłacać bez potrzeby ludziom, którzy robili mój projekt, zwłaszcza, że nie mam wiary w to, że zrobią to dobrze bez narażania mnie na dalsze niepotrzebne wydatki w trakcie budowy. Po za tym ogólnie nie wierzę w magiczną moc dyplomu architekta/konstruktora i uważam, że generalnie projektanci rzadko kierują się interesem inwestora.

Nadal czekam z nadzieją na info na temat.

• 1 year później...

Mam stropodach wentylowany jednopołaciowy - płaski. Mogę ci podesłać skan konstrukcji mojego dachu. Konstrukcja została wzmocniona ze względu na moje "widzimisie" - planowane panele solarne. Konstrukcję przeliczył konstruktor i się pod tym podpisał. Zdjęcia prawdopodobnie znajdziesz w mojej galerii w stopce. Jak będziesz potrzebował to mogę zrobić bardziej szczegółowe w jakiś łikend.

PZDR

Qter

• 3 weeks później...