Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Leśnego Sanatorium

Recommended Posts

Okna na poddaszu rzeczywiście nie są poprawnie rozglifione, ale jest to niestety wynik obrobienia zabudową więźby dachowej. Teraz wiem, że lepiej było podnieść poddasze 2 cegłami na murłacie i wtedy poddasze wyglądałoby zupełnie inaczej, uniknęłoby się wielu problemów, ale cóż, za późno. Fajnie byłoby mieć cofaczkę do czasu i móc poprawiać błędy. Dodam tylko, że w pierwszym domu, który budowałam podniesienie na murłacie było spore, ale dom wtedy traci na bryle zewnętrznej - i tak źle i tak niedobrze ...

Beata, dziękuję za wszystkie komplementy :-) Czekam na zdjęcia Twoich schodów, zaraz odwiedzę Twój dziennik,

pozdrawiam,

A.

• Odpowiedzi 180
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wnętrze nie jest moje, tylko galerii która mi sprzedała ten mebelek jako antyk, który jest ... egzotyczną podróbką. Moim zdaniem w realu nie wygląda tak ładnie... ale cóż, dopóki nie będzie mnie stać na coś ładniejszego, chociaż będzie gdzie trzymać dokumenty w gabinecie...

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam Cię i ... ciągle podglądam. Dzięki za pochwałę. Glazura to grazia oczywiście, kolekcja new classic, w moim domu występuje w dwóch łazienkach, w trzech kolorach melanżujących pomiędzy białym i ecri w połączeniu z marmurem (podłogi i mozaiki pod prysznicem).

Coś Ci się chyba nie "zaloudło" na stronie ze zdjęciami propozycji na podłogę w kuchni, sama mam aktualnie taki dylemat i jestem bliska decyzji o zakupie kamienia "blustone". Jeżeli coś innego mnie szybko nie złapie za serce, to chyba idę w ten kamień. Kolor kamienia pomiędzy szarym a antracytem z jasnymi przebarwieniami. Z antracytowego garażu jestem bardzo zadowolona, jakoś tak fajnie łączy się z moją pozostałą pastelową paletą.

Beatko, u nas jest duży kłopot z podjazdem, bo zdecydowaliśmy się ustawić dom frontem do ulicy i przez to mamy bardzo króciótki podjazd. Tylko 6 metrów. Garaż na 2 samochody i wyjazd bezpośrednio na leśną wprawdzie ale drogę asfaltową. Nasi sąsiedzi narzekają na niedogodność wyjazdu, więc zdecydowaliśmy się na szeroką bramę (6,5 m), niestety przesuwną, bardziej podobają mi się rozwierne, ale nie ma takiej możliwości. Brama boczna będzie rozwierna. Podjazdy będą z szarorudej kostki granitowej. Gramatura jeszcze nie ustalona, ale podoba mi się mix małej i dużej kostki. Tarasy ... no cóż, bezbłędnie dokonujemy podobnych wyborów, widziałam taki link na Twojej stronce ... :wink:. Takie same schody wejściowe i taras pod dachem.

Do wyboru jeszcze pręt - architekt chce 12 mm, kowal przekonuje, że "za chudy" i proponuje 14stkę. Do tego do wyboru grociki i inne głupotki. Noszę 2 grociki w torebce, zatrzymuję samochód przy ogrodzeniach i porównuję grociki, już sie czuję coraz bardziej wyedukowana co mi sie podoba, ale chciałabym mieć jeszcze ze 2 tygodnie, żeby mieć pewność.

Dylematy mamy ,jak widzę ,podobne .My mamy do domu 40m ,a do garażu prawie 60.Początkowo chciałam kostkę z kamienia polnego ,ale jest zdecydowanie droższa od szarej granitowej .Nawet 50zł przy takiej ilości to robi kolosalna różnicę w kosztach.Brama będzie dwuskrzydłowa rozwierana ,tylko teraz mam problem z rozplanowaniem.Furtka raczej będzie na wprost głównego wejścia do domu.natomiast brama trochę z boku .Całość lekko wsunięta w działkę ,aby przy zamkniętej bramie mógł zaparkować samochód .Wzór podpatrzyłam ileś lat temu będąc w Kołobrzegu i tego się trzymam .Czekam właśnie na zdjęcia ,bo kuzyn miał ją obfocić.Ciekawe ,czy ją dobrze zapamiętałam i czy nadal będę trzymać się tego wzoru.

Do wyboru jeszcze pręt - architekt chce 12 mm, kowal przekonuje, że "za chudy" i proponuje 14stkę. Do tego do wyboru grociki i inne głupotki. Noszę 2 grociki w torebce, zatrzymuję samochód przy ogrodzeniach i porównuję grociki, już sie czuję coraz bardziej wyedukowana co mi sie podoba, ale chciałabym mieć jeszcze ze 2 tygodnie, żeby mieć pewność.

Witaj Aniu, przyszłam tu za Beatką, piękny dom i piekne szykują się wnętrza, takie wysmakowane, gratuluję gustu :D

I dlatego chciałam zabrać głos w sprawie ogrodzenia, pręt 12 jest stanowczo za cienki, sprawia paskudne wrażenie taniości, pręt 14 jest standartowo stosowany (przynajmniej w mojej okolicy), a 16 wygląda konkretnie, bogato, solidnie. Zamawiając płot nie oszczędzaj na cynkowaniu i malowaniu proszkowym, tak zabezpieczony i pomalowany płot nie musi być poddawany renowacji przez długie lata. Ja do Twojej posiadłosci rozważałabym 16.

pozdrawiam i będe zaglądać :D

Dziękuję wszystkim za komentarze i miłe, krzepiące słowa.

Co do pręta w ogrodzeniu - na dzisiaj mają być przygotowane 2 przęsła - jeden z 12stki i drugi z 14stki. Wybór tak cienkiego pręta to wybór z powodów estetycznych, nie ekonomicznych. Nasz projektant naciska na 12stkę, bo chciałby, żeby ogrodzenie ma było bardzo ażurowe, delikatne. Duże i monumentalne mają być słupy ogrodzeniowe. Myślę, że najlepiej będzie zobaczyć próbki, wtedy ocenimy.