Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skąd wziąć rzędne terenu archiwalne sąsiednich działek.

profus

Recommended Posts

No właśnie chodzi o to by nie były zaktualizowane. np. po wykonawczo. Dokładnie chodzi o rok 1999 kiedy to były sprzedawane działki pod zabudowę. Potzrebne mi są rzędne terenu sąsiednich działek z przed rozpoczęcia na nich budowy. Czyli dokładnie mapka do celów projektowych z projektu sąsiednich działek. Na mojej mapce jest rzędna z jednej strony ale nie ma zaznaczonej rzędnej po innych stronach mojej działki.

Czy mogę jakoś zobaczyć projekt budowlany sąsiedniej działki po zakończeniu budowy?

Z tego co wiem to rzędne terenu nie podlegają inwentaryzacji czyli na mapie zasadniczej nie nanosi się zmian (taka jest moja wiedza ale geodetą nie jestem) Tak czy inaczej w zasobie geodezyjnym jest kopia mapy do projektowania zrobionej dla twoich sasiadów. Ośrodek udostępnia różne materiały w tym archiwalne więc tam się udaj. W architekturze raczej niczego ci nie pokazą bo nie jest prowadzone żadne postepowanie administracyjne w tej sprawie a ty nie jesteś stroną chyba, że nadasz jakiś oficjalny tok tej sprawie to wtedy owszem wszystko ci pokazą.

Nie wiem czy musi być postępowanie i czy autor musi być stroną. Dowiedz się czy możesz poprosić o udostępnienie informacji publicznej. Wtedy mają obowiązek przedstawić papiery. Ale zapewne trzeba podać jakiś sensowny powód prośby. Tylko sęk w tym czy jest co udostępniać. Tu leży pies pogrzebany.

Od biedy możesz popatrzeć na jakieś starsze mapy, mapy archiwalne, ale nie wróżę powodzenia bo to jednak skala mniejsza niż mapy zasadniczej i chyba szkoda zachodu, ale kto wie, może coś w Twoich okolicach się zachowało sensownego.