Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziury w Podłogówce

Tlobo

Recommended Posts

Witam

Mam spory problem z podłogówką, w listopadzie wykonaliśmy podłogówkę, napełniliśmy wodą, zrobili próby i było OK. W grudniu na to wylewki i też było OK. W grudniu były mocne mrozy więc grzałem na tyle ile mogłem, ale okazało się, że za mało. Teraz uruchamiamy ogrzewanie i ... są przecieki. Znaleźliśmy dziury na 3 pętlach i instalator rozwalił beton zrobił wstawki 0.5mb rurki + 2 złączki, złączki otulił otuliną i finito.

Czy waszym zdaniem będzie to dobre na lata :(

Zresztą inne rozwiązanie nie przychodzi mi do głowy, przecież nie rozwalę całych wylewek, żeby nowe rury położyć.

Pozdrawiam

Tlobo

Jak zauważyłeś nie miał innego wyjścia więc postąpił tak aby w minimalny koszt naprawić to co było zepsute.

Czy będzie na lata..nikt chyba nie jest w stanie tego odpowiedzieć - bo takie połączenie może przetrwać całą instalację, a może rozszczelnić się po paru latach- warto jest natomiast sfotografować miejsca naprawy a najlepiej dobrze je rozmierzyć i nanieść np z wymiarami na plan pomieszczeń-po co?a na wszelki wypadek jakby znów coś ciekło trzeba by sprawdzić właśnie te miejsca.

Co mogę doradzić to jeszcze tyle że podobno zaprasowywane połączenia są pewniejsze niż skręcane :wink:

Witam

Mam spory problem z podłogówką, w listopadzie wykonaliśmy podłogówkę, napełniliśmy wodą, zrobili próby i było OK. W grudniu na to wylewki i też było OK. W grudniu były mocne mrozy więc grzałem na tyle ile mogłem, ale okazało się, że za mało. Teraz uruchamiamy ogrzewanie i ... są przecieki. Znaleźliśmy dziury na 3 pętlach i instalator rozwalił beton zrobił wstawki 0.5mb rurki + 2 złączki, złączki otulił otuliną i finito.

Czy waszym zdaniem będzie to dobre na lata :(

Zresztą inne rozwiązanie nie przychodzi mi do głowy, przecież nie rozwalę całych wylewek, żeby nowe rury położyć.

Pozdrawiam

Tlobo

Nowe połączenie przetrwa lata ale co z instalacja która została rozdęta a nie rozerwana ja by się jednak zastanowił naw wymiana instalacji a jeśli nie to przynajmniej zrób próbę wytrzymałościową tak na 10 atmosfer

Tlobo

przynajmniej zrób próbę wytrzymałościową tak na 10 atmosfer

Ale dlaczego chcesz to obciążać maksymalnym ciśnieniem wytrzymałościowym???kto tak robi?przecież jak była by nie naruszona to może ją zniszczyć!!! :o niech zrobi typową próbę szczelności i tyle :roll:

Tlobo

przynajmniej zrób próbę wytrzymałościową tak na 10 atmosfer

Ale dlaczego chcesz to obciążać maksymalnym ciśnieniem wytrzymałościowym???kto tak robi?przecież jak była by nie naruszona to może ją zniszczyć!!! :o niech zrobi typową próbę szczelności i tyle :roll:

By mieć święty spokój i powiedzmy że prawie pewność że pozostała cześć instalacji jest nie uszkodzona ponieważ to że instalacja po zamrożeniu jest szczelna to nie znaczy że nie jest uszkodzona Naprawdę widziałem wiele instalacji uszkodzonych przez mróz

Prawidłowo wykonanej instalacji 10 atmosfer nie uszkodzi a jeśli ma jakieś słabe punkty to nam taka próba pokaże

Takie jest moje zdanie ale ja nie jestem hydraulikiem

.......

Takie jest moje zdanie ale ja nie jestem hydraulikiem

:wink:

To prawda co napisałem jestem chyba jedną z niewielu osób dających rady na tym Forum i robie to całkowicie bezinteresownie Nie zależy mi na pozyskaniu potencjalnych klientów ( nie prowadzę działalności budowlanej o profilu budowlanym ) i nie jestem zainteresowany zachęcaniem do kupna materiałów konkretnej firmy a dlaczego to robię …......

To prawda co napisałem jestem chyba jedną z niewielu osób dających rady na tym Forum i robie to całkowicie bezinteresownie Nie zależy mi na pozyskaniu potencjalnych klientów ( nie prowadzę działalności budowlanej o profilu budowlanym ) i nie jestem zainteresowany zachęcaniem do kupna materiałów konkretnej firmy a dlaczego to robię …......

Już po nicku widac, że skromność to Twoja mocna strona :roll:

nurtuje mnie tylko "działalnośc budowlana o profilu budowlanym"... Możesz to rozwinąć bezinteresownie ?

:roll:

Browar

Są rożnego rodzaju przecieki i różne tego objawy

W przypadku rozmrożenia instalacji ubytki wody są tak duże że instalacji praktycznie nie da się napełnić a jeśli instalacja nie była zamrożona to zaczął bym od szukania nieszczelności na połączeniach takim pewnym miejscem są połączenia rozłączne i rozdzielacze ale do tego należy podejść solidnie i trochę się przyłożyć