kiercholff 10.01.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Witam wszystkich. Pytanie jak w tytule. Mam oferte 40 zl. z materialami, lub 25zl. bez materialow. Na ktorej opcji wyjde lepiej ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiercholff 10.01.2010 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Jeszcze uzupelnie, mowa oczywiscie za jeden punkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 10.01.2010 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 A co to jest ten punkt w wykonaniu Twojego elektryka? 40zł materiały z wyposażeniem rozdzielnicy? Rachunek, gwarancja? Brać i nie wybrzydzać, taka okazja trafia się rzadko w dzisiejszych czasach A tak na poważnie to ceny (te z materiałem) są niepoważne, ale pewnie w definicji tego punktu tkwi haczyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiercholff 11.01.2010 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Kolego, u nas na podkarpaciu takie sa ceny. Rozdzielke juz mam przed budynkiem, wiec z tym nie bedzie problemow, tylko ja osadzic w scianie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudini 14.01.2010 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 WitamCo do tej rozdzielki co masz przed budynkiem to chyba jakas RBtka na czas budowy a nie rozdzielnia z zabezpieczeniem głownym, czujnikem faz, podzialem na obwody z zabezpieczeniami róznicowo-pradowymi np. na kuchnie lazienkę.Co do tych materiałów to moze jakis kolega jest po elektryce lub w tym siedzi jak tak to niech pomoze w zakupie w zaprzyjaznionej hurtowni i nie jakies badziewie chinskie gdzie grubość izolacji pozostawia wiele do zyczenia. Wiem ze kazdy grosz sie liczy ale bez przesady to jest prąd i tu chodzi o wasze zycie i zdrowie a takze wasz nowo wybudowany dom. Oszczedzisz na jakosci kabla i moze byc taki efekt wstawiasz do piekarnika pieczeń odpalasz i tu przepali sie kabel albo zaczyna sie palić instalacja bo nie wytrzymała mimo ze na niej pisało to i tamto.Na początek radze sie popytać po znajomych lub sasiadów co sie budowali kto u nich robił, jak długo, ile kosztowało czy gwarancja oraz pomiary wchodziły w cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobek Budowniczy 18.01.2010 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 50 pln za punkt z materiałem, czyli puszka i kable, w tym całe okablowanie z kablem do budynku.punkt to gniazdko lub punkt oświetleniowy z włącznikiem lub włącznik schodowy a za drugi 25 pln, skrzynka, bezpieczniki, oprawy gniazdek już na koszt inwestora, jeśli kupujesz sam materiał - kable , puszki, dowiedz sie dokładnie ( z projektu) o parametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 18.01.2010 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 to jakaś ściema , ja płaciłem za samą robociznę i jak podzieliłem to przez liczbę punktów to wyszło około 100zł , a materiał osobno . gwarancję mam , elektryk na każdy telefon odpowiada , jak trzeba coś poprawić to robi nie odpłatnie (przecięty kabel , przeniesienie i dodanie 3 punktów) 40zł z materiałem to nie możliwe , same bezpieczniki , różnicówki , itp. kosztują majątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 18.01.2010 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 kamieniarz a kto ci takich głupot naopowiadał ja za robocizne płaciłem 17 zł za punkt za materiały (Moeller) wyszło 18 zl (z uziomemi i skrzynkami) razem 35 zł od punktu z materiałem. Robota zrobiona ekstra. Dodatkowo moje pomysły. + robocizna uziom + skrzynki Na koniec załatwił pomiary i protokoły. Wszystko gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 18.01.2010 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 ...za materiały (Moeller) wyszło 18 zl (z uziomemi i skrzynkami) razem 35 zł od punktu z materiałem. Robota zrobiona ekstra. Dodatkowo moje pomysły. + robocizna uziom + skrzynki Na koniec załatwił pomiary i protokoły. Wszystko gra. To nie kamieniarz opowiada głupoty. Na temat robocizny się nie wypowiadam, bo są tacy co pracują za garść orzeszków lub miskę ryżu i generalnie niewiele im do szczęścia potrzeba. A są tacy którzy doją klienta ile tylko wytrzyma biedak. Ale materiały są w jednakowych cenach czy to góry czy doliny czy dorzecza Odry czy też Wisły. Więc odstawiam na chwilę piwo i liczę na spokojnie jakąś przykładową konfigurację takiej instalacji. Ceny wzięte z sufitu lub z Allegro z jakimś tam przybliżeniem: - rozdzielnica ~150zł - kabel zasilający (25-30mb) ~500zł - bednarka (krążek) ~300zł - kabelki 3x2,5 (400mb) ~700zł - kabelki 3x1,5 (300mb) ~700zł - kabelki 5x2,5 (30mb) ~120zł - różnicówka 3-faz (1szt) ~120zł - różnicówka 1-faz (2szt) ~140zł - rozłącznik (1szt) ~80zł - nadmiarówki S-ki (15szt) ~150zł - puszki instalacyjne (150szt) ~40zł - reszta (WAGO, uchwyty, kostki, pierdółki) ~300zł Mniej więcej wychodzi 3300zł za materiały. Taka ilość materiału pozwala zrealizować instalację rzędu 120PKT. Co w przeliczeniu daje nam kwotę 27,50zł/PKT. I dlatego powtórzę, że zapewne w definicji tego punktu tkwi haczyk i rozbieżności w cenie punktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 19.01.2010 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 robertsz ale żeś pojechał aż musiałem sprawdzić i tak np : bednarka 35x3oc 2,4 kg * 6 zł = 15,55 zł a nie 300 zł kabla zasilającego niet - była juz rb-tka kable 550 m razem 1100 zł a nie 1520 zł (np YDYP3*1,5 po 1,60 zł, YDYP 3*2,5 po 2,20 zł itd) inne w porzadku np ochronnik SPS-S 270 zł, 2 różn 3-faz po 110 zł, 3 różn po 85 zł, 27 wył CLS po 10,50 itd sonda uziomowa 2*1,5 m za 66 zł itd itp Razem materiały 2837,67 zł nawet podobnie ale mniej w kazdym razie nie 100 zł od punkta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 19.01.2010 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Lenart proszę policz to jeszcze raz z użyciem kalkulatora, zwłaszcza to co wytłuściłeś (pogrubiłeś) w swoim poście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arab 19.01.2010 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 chciałem powiedziec ze ja wydałem na same materiały około 5000 zł w tym jest wszystko rozdzielnia jest ABB na jakieś 90 modułów zostało mi jakieś 15 miejsc wolnych punktów nie liczyłem ile jest osprzęt jest Legranda i chciałem równiez dodac ze kupiłem to wszystko u kolegi w hurtowni po maksymalnych rabatach jak sie nie oficjalnie dowiedziałem później to kolega zarobił na mnie 50 zł a instalacje wykonałem sam z tatą w tej chwili wszystko ładnie pięknie cyka co do rozmów z wykonawcami przeprowadzałem kilka ceny były rózne zazwyczaj z materiałem od około 40-60zł za pkt jak sie dopytywałem jaki osprzęt będzie w rozdzielni jaki kabel jaka izolacja itp. to rożne odpowiedzi słyszałem jedni pracują na całkowitej chińszczyźnie typu kanlux i przewodach podobnych a jak mówiłem ze chce innej lepszej firmy to odpowiadali rożnie albo dopłata labo kończyli rozmowę bo wiedzieli ze coś tam sie znam a jesli chodzi o bednarke to mi było potrzebne około 40-50 kg nie pamietam dokładnie ale jest prosty rachunek wydaje mi sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 19.01.2010 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 no dobra - to co pogrubiłem : - bednarka (krążek) ~300zł - kabelki 3x2,5 (400mb) ~700zł - kabelki 3x1,5 (300mb) ~700zł - kabelki 5x2,5 (30mb) ~120zł bez kalkulatora 1520 zł z kalkulatorem 1520 zł co do bednarki to była użyta jako złącze do szpilek a nie opaskowo nie wnikam czy to superfachowo ale pomiary i to solidne potwierdziły normy. Nie mówiąc że uziom do szyny głównej doprowadziła elektrownia ale kier. rob.elektr. uparł się że ma być uziom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 20.01.2010 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Ja za same materiały zapłaciłem około 10tyś. (2xrozdzielnia legrand , 2xr-betki , osprzęt , przepięciówki , kilka różnicówek wszystko legrand , kabla poszło tyle że już się sam pogubiłem) , elektryk chciał na dzień dobry 6k zł + osobno podciągnięcie linii do domu . Drogo , nie chciał nic spuścić , robiłem rozeznanie u innych i chcieli średnio tyśaka mniej , ale terminy takie że ho , ho .Trochę przepłaciłem ale przynajmniej mam pełen serwis gwarancyjny i pogwarancyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sethan 20.01.2010 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 za dom 180 metrów sama robocizna 3000 zł - bez liczenia punktów. --A&A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doal1719506259 20.01.2010 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Stawki elektryków i koszt instalacji to temat rzeka i nie ma co się kłócić z tego powodu.Jeden robi taniej drugi drożej ale też różne są koszty działalności gospodarczej.Są tacy co działają w szarej strefie bez ponoszenia kosztów (zus,ubezpieczenia,podatki) i porządne firmy nie mogą z nimi konkurować jeżeli chodzi o stawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaj1975 21.01.2010 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 POwiedzcie, czy to drogo. naliczyłam 89 pkt do wykonania.Projekt obejmuje "przebudowę" starej instalacji elektrycznej (na dole domu) np. p[rzeniesienie rozdzielni, wymian e kabli itd, + zrobienie nowej na górze, którą dobudowuję. Oferta wynosi łacznie 12.647 zł brutto i obejmuje materiały wraz z robocizną:- 89 punktów- zasilenie rozdzielni głównej- inwentaryzacja istniejacej instalacji wraz z przeróbkami- rozdzielnię z wyposażeniem (sama rozdzielnia kosztuje 2400zł netto)- pomiary powykonawcze - teoretycznie zakładałam, zeby wykonawca nieliczył samych "gnizadek" właczników, sami je kupimy i zamontujemy, mąż się na tym zna, wiec chcieliśmy tutaj zaoszczędzić, elektryk miał tylko wyprowadzić kable.. Daje to 142 zł za tzw. punkt....Cośik drogo mi to się wydaje, biorąc pod uwagę Wasze wpisy, ale może się mylę? Czy biorą pod uwagę zakres prac to jest do przełknięcia czy nie???? A jesli nie, to może macie elektryka znajomego w Łodzi, który zrob i rzetelnie, ale za mniejsze pieniądze, o jakich tu czytam?PozdrawiamDla uzupełnienia: budowa w Łodzi. Czy to jest oferta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 21.01.2010 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Poproś o rozbicie oferty na materiały i robociznę.Z listą materiałową idź do 2-3 hurtowni i sprawdź sobie ceny.Poproś o kosztorys prac - wyszczególnienie robocizny (z grubsza) i poznanie cen za co sobie ile liczą.Sama inwentaryzacja to koszt 500-1000zł.Pomiary odbiorcze instalacji to koszt 500-1000zł.Bruzdy, przekucia.... jeśli wykonawca liczy to wg KNR to taka cena mogła wyjść. Na cenę mają wpływ:- materiał użyty do budowy ścian i stropów- usunięcie starej instalacji- opróżnienie pomieszczeń z mebli- doprowadzenie nowej instalacji do etapu tynkowania/gładzi (licowanie puszek ze ścianą)- (nie)zdecydowanie klienta co i gdzie chce- przyjęte tempo prac (ile potrzeba ludzi żeby zdążyć na czas) Myślę że spokojnie znajdziesz tańszego wykonawcę jak również droższego. Po prostu sprawdź oferty innych elektryków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaj1975 21.01.2010 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 dzkięki:-) - materiał użyty do budowy ścian i stropów - w starych pomieszczeniach na parterze sa: pustaki betonowe, zuzlu-betonowye i cegły ceramicznej. Dobudowywane fragmenty ścian na parterze beda z cegły ceramicznej pełnej klasy 15, na zaprawie cementowej marki 5. Sciany pietra istniejacego są z pustaków, a dobudowywane elementy beda z bloczków YTONG klasy 10 na zaprawie cementowej marki 3. Poddasze to lekka konstrukcja dachowa. W "starych" murach będą "kuć", ale w nowych czesciach domu takich problemów nie bedzie- usunięcie starej instalacji - no trzeba to zrobić w całości prawodopodobnie.- opróżnienie pomieszczeń z mebli - nie bedzie żadnych mebli- doprowadzenie nowej instalacji do etapu tynkowania/gładzi (licowanie puszek ze ścianą) - (nie)zdecydowanie klienta co i gdzie chce - zdecydowanie jest pełne. Oferta na jest gotowy projekt całej instalacji pięknie rozrysowanej, wiuadomo gdzie co i ile. - przyjęte tempo prac (ile potrzeba ludzi żeby zdążyć na czas) - nie wiem, ile czasu założył.... Cały dom ma 250 metrów2 plus garaż 50 m2. Materiały zaoferowane to: ABB, KANLUX, LEGRAND. W kazdym razie bardzo dzieki za odp. Sprawdze oczywiście inne oferty. Moze jeszcze ktos na tej podstawie uzupełnionych instalacji jak wyżej wypowie się, czy to drogo?Z góry dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 21.01.2010 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 KANLUX od razu wyrzuć z tej listy, pozostaw takie firmy HAGER, MOELLER, LEGRAND, SCHRACK. Biorąc pod uwagę to co napisałaś, w mojej ocenie jest to za duża kwota.Spokojnie znajdziesz tańszą ekipę o 30%. A propo jak policzone zostały te punkty? 87 to chyba minimum jakie padło do tej pory na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts