kaz1719505673 22.01.2010 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 i uważajcie , w małych miastach niby działa kilka firm ale i tak jak się do jednego dzwoni o wycenę to już wszyscy inni wiedzą ile mają wołać w razie jakby co , taka mała zmowa cenowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 23.01.2010 03:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 i uważajcie , w małych miastach niby działa kilka firm ale i tak jak się do jednego dzwoni o wycenę to już wszyscy inni wiedzą ile mają wołać w razie jakby co , taka mała zmowa cenowa Ja się wyłamuję, bo: A) podaje wyższą cene niż inni B) robię więcej niż inni C) robię lepiej niż inni A tak na poważnie, nikt Ci nie zabrania podzwonić po elektrykach z innych miast i miasteczek. Dojazd do pracy rzędu godzina drogi - 40-80km to normalka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 23.01.2010 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 tez mam inne doswiadczeniadzwoniłem do 4-ech i kazdy inną cenę (inny termin, inne liczenie punktu,załatwianie pomiarów)wybrałem jeszcze innego - niedaleko - ze wsi, najlepszy wykonawca jakiegospotkałem - chyba ważne - zaczynający robote na własny rachunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstryczek_elektryczek 24.01.2010 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Ja w swoich umowach zawsze zawieram zakres prac, w załączniku rzuty z naniesionymi punktami. Instalacja instalacji nigdy nie jest równa, nawet w szeregowcach u deweloperów. Nie liczę nigdy za punkty tylko za robociznę, a to zależne jest od np:- Kable po ścianach czy w podłodze w peszlach a może w bruzdach.- ile obwodów na osobnych zabezpieczeniach- czy np garaż wolnostojący czy dostawiony- czy robimy mini automatykę- czy praca będzie kompleksowa tzn elektryka, alarm, rv/sat itd.Co do zabezpieczeń to używam tylko Legrand i HagerCeny przewodów są różne w każdej hurtowni, najtaniej w hipermarketach ale nie stosuje ich, jak ktoś ma czas się bawić w rozkręcanie i układane tego badziewia to jego sprawa.Pomiary to koszt ok 800 pln, pytanie tylko czy są robione czy tylko papier podbity, Ja robie pomiary dla własnego i klijenta bezpieczeństwa. A raczej firma kogucik nie kupi miernika za 4k pln i nie będzie go legalizować tylko załatwi papier za 500 że jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terry 01.02.2010 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Właśnie dostaliśmy wycenę od polecanego przez kilka osób na tym forum elektryka. Proszę napiszcie co o tym sądzicie? Cena za punkt z materiałem 35zł. Punkt to: gniazdo 230V, lampa, gniazdo antenowe, wyłącznik zmienny, wypust 230V, każdy moduł w rozdzielni, wypust 400V liczą jako 3 punkty. Naisali nam także, że wypusty ziemne liczone są bez materiału. W każdym razie za ok 130 pkt wyszło ok.6000 zł. WYdaje się to byż bardzo rozsądną ceną, ale my jesteśmy w tym temacie laikami. Napiszcie proszę na co powinniśmy zwrócic uwagę, ale tak jakbyście odpowiadali blondynce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstryczek_elektryczek 03.02.2010 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 To jest promocyjna cena, zalezy na jakim materiale, pozatym większość elektryków (szanujących się) jak by usłyszało taką cenę to powie że szkoda marnować czasu.Robi to albo młodzian po szkole, albo emeryt który się nudzi, albo elektryk na fuchę na nie swoim materiale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terry 03.02.2010 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Robi to facet, który ma swoją firmę i który był polecany przez kilka osób z grupy wielkopolskiej na tym forum. A cena promocyjna bo w zimę nie ma zbyt wiele pracy. Ja też bym wolała pracować za mniej niż siedzieć bezczynnie w domu za nic. Pan nie jest ani młokosem ani emerytem na oko trochę po 30-stce. Muszę tylko zapytać jakich materiałów będzie używał. A tak na marginesie to jestem nauczycielem, udzielającym prywatnych lekcji i w czasie kiedy mam mało uczniów cena za lekcję jest niższa niż wtedy gdy jest boom. Poza tym już się nie raz przekonałam, że nie zawsze drogie znaczy dobre i odwrotnie. I muszę dodać, że bardzo się szanuję jako nauczyciel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstryczek_elektryczek 03.02.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Z tym się zgodzę że Niezawsze co drogie to dobre natomiast pojęcie że nie ma instalacji w zimę jest nieco naciągane. Napewno na śląsku z tym nie ma problemów. A różnica pracować za 3kpln a za 1 kpln, mając własną działalność opłacić zusy i us za siebie i pracowników to troszkę dziwne, ale to nie moja sprawacena jak najbardziej dobra bez względu kto robi, pytanie czy z pomiarami, biały ,montaż , uzbrojoną rozdzielnicą i na jakim sprzęcie i jakie i ile zabezpieczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bubuś1000 04.02.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Z tym się zgodzę że Niezawsze co drogie to dobre natomiast pojęcie że nie ma instalacji w zimę jest nieco naciągane. Napewno na śląsku z tym nie ma problemów. A różnica pracować za 3kpln a za 1 kpln, mając własną działalność opłacić zusy i us za siebie i pracowników to troszkę dziwne, ale to nie moja sprawa cena jak najbardziej dobra bez względu kto robi, pytanie czy z pomiarami, biały ,montaż , uzbrojoną rozdzielnicą i na jakim sprzęcie i jakie i ile zabezpieczeń To ja zapytam Pana Pstryczka : ile u Ciebie kosztuje 1pkt z materiałem, robocizną, białym montażem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 04.02.2010 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Darmo się ludziska stresujecie tym, że u sąsiada za punkt wzięli 13 zł a umnie chcą 113zł. Jak ktoś ma chałupkę 90 m2 a w niej 250 punktów to taki punkt można i za 5 zł pewnie zrobić i zarobić. Ktoś tu pisał o chałupie 250 m2 i jeszcze o wymianie instalacji i jeszcze o garażu, naliczył kilkadziesiąd punktów i chciałby po 15 zł za punkt żeby to zrobić. Wtedy elektryk musiałby do każdego punktu ze 45 zeta dołożyć. Punkt to jest nie istotny wogóle pikuś. Ważne jaka jest chałupa, jak wypasiona instalacja i z czego robiona. Co innego chyba zrobić 10 punktów w jednym pokoju a zrobić czy dorobić 10 punktów w całym mieszkaniu. Jak ja to rozwiązywałem. Na wstępie na pytanie o punkt mogłem odpowiedzieć że od 5 do 105 zł następnie przeprowadzałem szczegółową kalkulację nawet wariantowo. zleceniodawczyni bo to kobiety strasznie na te punkty są napalone kazałem policzyć sobie ile ma tych punktów być. Liczyła jak chciała , co chciała przyjmowała za punkt czyli jak chciała podwójny pstryczek liczyć za 5 punktów bo w żyrandolu miała mieć 5 żarówek to sobie tak liczyła. Ja potem tylko dzieliłem to co mi wyszło przez tę magiczną liczbę punktów i wychodziła cena za punkt. Po takiej lekcji wiedziała już ,że oferty jakie dostała od punktowców wogóle nie są porównywalne bo skąd ona wie jaki oni mięli pomysł na punkt. Albo np jeden mówiąc o uziomi ma na myśli 50 kg bednarki a inny 2 kg (2 kg to około 2 mb bednarki) Ten drugi może policzy że to jeden punkt za 25 zł ale ten pierwszy raczej chyba nie. Ktoś powie, że dokładnie na 10 kartkach spisze definicję punktu. I tak nic to nie da bo zajdzie potrzeba przerobienia kawałka instalacji bo koncepcja się zmieniła. Może sięokazać, żedotyczy to 1 punktu a roboty na cały dzień, może sięokazać ,że dotyczy to 50 punktów a roboty na pół dnia i rozliczcie sięza to w punktach. Nie chcępowiedzieć ,że nie powinniście robić rankingów cen za ten punkt bo punkt był jest i będzie. Mówię tylko, że nie należy przywiazywać do tego wielkiej wagi i np walić do elektryka z tekstem ty złodzieju wziąłeś 100 zł za gniazdko czyli punkt a na muratorku piszą że 15 zł płacili. Wszystko jest względne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstryczek_elektryczek 04.02.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Z tym się zgodzę że Niezawsze co drogie to dobre natomiast pojęcie że nie ma instalacji w zimę jest nieco naciągane. Napewno na śląsku z tym nie ma problemów. A różnica pracować za 3kpln a za 1 kpln, mając własną działalność opłacić zusy i us za siebie i pracowników to troszkę dziwne, ale to nie moja sprawa cena jak najbardziej dobra bez względu kto robi, pytanie czy z pomiarami, biały ,montaż , uzbrojoną rozdzielnicą i na jakim sprzęcie i jakie i ile zabezpieczeń To ja zapytam Pana Pstryczka : ile u Ciebie kosztuje 1pkt z materiałem, robocizną, białym montażem? Zawsze od robocizny a to np zależy od budynku i instalacji i wielu innych czynników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 05.02.2010 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 zależy od budynku i instalacji i wielu innych czynników. no tak , przychodzi fachowiec i widzi domek : jak mały i właściciel przyjechał maluchem to można się zlitować w skubnąć mniej , jak domek duży a właściciel przyjechał "czymś lepszym" to trzeba kasować konkretnie bo go stać . Nic osobiście do was nie mam , ale miałem już taki przypadek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 05.02.2010 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Czekaj tylko jak taki co zajedzie wypasioną furą ci zapłaci. Taki zazwyczaj dorobił sięokradając innych biedniejszych czyli budujemy dom, bierzemy najdroższe firmy niech robią a potem znajdziemy sposoby i powody aby nie zapłacić albo zapłacić tylko połowę. Ći najbardziej bezczelni np z powodu nieodpowiedniej wg nich gładkości tynku wystąpią do sądu o zapłatę odszkodowania przez wykonawcę w wysokości 2x kontrakt. I już jest forsa na kolejną wypasioną brykę i nowy dom do budowy, A ci biedniejsi swój honor mają. I też znam to z natury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstryczek_elektryczek 05.02.2010 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 zależy od budynku i instalacji i wielu innych czynników. no tak , przychodzi fachowiec i widzi domek : jak mały i właściciel przyjechał maluchem to można się zlitować w skubnąć mniej , jak domek duży a właściciel przyjechał "czymś lepszym" to trzeba kasować konkretnie bo go stać . Nic osobiście do was nie mam , ale miałem już taki przypadek . Zaproś mnie na spotkanie i przyjedż maluchem. Nie zależy to od fury czy innych tematów dotycząych stanu majątkowego. Różnica w cenie jest czy każdy obwód oświetleniowy i na gniazda ma być na osobnych zabezpieczeniach, zależy czy kable w podłogę , bruzdy w ścianach czy na płasko po ścianie, czy budynek jest Ytong czy poroterm czy jeszcze mieszkania w bloku z betonu, to wszystko przekłada się na spędzony czas, a jak wiadomo czas to pieniądz, więcej czasu = więcej pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterwiater 05.02.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Może sięokazać, żedotyczy to 1 punktu a roboty na cały dzień, Tak mi się przypomniało. Dzwoni kiedyś klient, najpierw upewnia się, że dobrze się dodzwonił, pytając, czy ta cena 20zł. za punkt jest aktualna, po czym oznajmia, że potrzebuje zrobić dodatkowe gniazdko w pokoju i wystarczy jedynie z gniazdka, które jest 2 metry obok, wykuć bruzdę do listwy przypodłogowej, no i później to samo w miejscu, gdzie gniazdko ma być. No i otwór na puszkę i położyć kabel i wszystko zakitować gipsem i pomalować tak, żeby tych bruzd nie było widać. I on już się na mnie zdecydował, ale mam być w czwartek i muszę wyrobić się ze wszystkim między 14.00 a 16.00, bo on musi urwać się z pracy, a później ma pilny wyjazd. Da się zrobić - pyta? Oczywiście, że się da - odpowiadam. Cena wyniesie ok. 1400-1450zł. Słucham? -wrzeszczy do słuchawki. Musi mnie Pan zrozumieć - tłumaczę grzecznie - na czwartek miałem inne plany, ale mogę z nich zrezygnować za 1000zł. Reszta, to orientacyjny koszt usługi. Pi pi pi pi. Rozłączył się chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstryczek_elektryczek 05.02.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Niestety,Niektórzy sobie cenią czas i pieniądze, jeśli maja umówione inne tematy. A zleceń jest sporo na rynku, dla tego hasła że tamten robi taniej na mnie nie działaja, skoro tamten tez usłyszy ze ja zrobie taniej to znwu obnizy i tak w koło aż za darmo bo liczy sie klijent tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noirot 16.02.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Najuczciwiej to chyba rozdzielić robociznę od materiałów.Wykonanie tyle .. sprzęt tyle .. lub klient kupuje na własny rachunek. Co jest punktem też można łatwo uzgodnić - jak jest wszystko jasno określone od początku to później nie ma rozczarowań z obu stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstryczek_elektryczek 19.02.2010 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Najuczciwiej to chyba rozdzielić robociznę od materiałów. Wykonanie tyle .. sprzęt tyle .. lub klient kupuje na własny rachunek. Co jest punktem też można łatwo uzgodnić - jak jest wszystko jasno określone od początku to później nie ma rozczarowań z obu stron. Tutaj się zgodzę, z materiałem jednak jest warunek. Nieużywam materiału kupionego w promocjach w hipermarkecie, raz że są na 450V a dwa brak w nich talku co utrudnia położenie ze względu na giętkość. Zdażyło mi się raz że w środku rolki było zwarcie między żyłami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 19.02.2010 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Prosze o porade po co jeszcze powinna dopytac elektryka przed podjeciem decyzji jego uslugi.Otrzymalam taka oferte (oczywiscie wczesniej uzgodnione bylo mniej wiecej rozmieszczenie oswietlenia i gnaizdek) koszty > wykonania instalacji wraz z montażem urządzeń: > > > Koszty wykonania instalacji przewodem ydy 3x1,5(oświetlenie) i ydy > 3x2,5(gniazda), 2 punkty siłowe, wykonanie instalacji antenowej i > internetowej, montaż rozdzielni, wykonanie pomiarów instalacji, wpisy > do dziennika budowy, zasilanie do bramy przewodem yky , lampy przy > furtce, zasilanie oświetlenia ogrodu (do pierwszej lampy)- 9300zł Jest to koszt robocizny wraz z materialem.Oprocz tego osobno mam wypunktowane ceny za odgromowke,alarm,wideodomofon itd Wyszla z tego niezla sumka Instalacja ma byc robiona w peszlach.Czy taka instalacja jest duzo drozsza niz taka "zwyczajna" klejona do sciany i czy faktycznie oplaca sie doplacac do tego?-jaka jest roznica ? Z tego co doczytalam w watku rozumiem ze powinnam zapytac jakiej firmy i z jaka izolacja beda te przewody a moze te oznaczenia ydy 3x1,5 czy ydy 3x2,5 juz cos mowia?Material z jakich firm jest godny polecenia abym mogla spac spokojnie ze nic mi sie nie przepali ? Moze ktos z was skusi sie o wypunktowanie takiego najwaznieszego ABC dla inwestora tak nieobytego w temacie jak ja -bede wdzieczna. Dodam ze przy wycenie nie bylo mowy o zadnych "bajerach" typu osobne obwody dla poszczegolnych pomieszczen ale to chyba jest standard? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 20.02.2010 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Prosze o porade po co jeszcze powinna dopytac elektryka przed podjeciem decyzji jego uslugi.Otrzymalam taka oferte (oczywiscie wczesniej uzgodnione bylo mniej wiecej rozmieszczenie oswietlenia i gnaizdek) koszty > wykonania instalacji wraz z montażem urządzeń: > > > Koszty wykonania instalacji przewodem ydy 3x1,5(oświetlenie) i ydy > 3x2,5(gniazda), 2 punkty siłowe, wykonanie instalacji antenowej i > internetowej, montaż rozdzielni, wykonanie pomiarów instalacji, wpisy > do dziennika budowy, zasilanie do bramy przewodem yky , lampy przy > furtce, zasilanie oświetlenia ogrodu (do pierwszej lampy)- 9300zł 0) Dopytaj o namiary na jego ostatnie roboty w Twoim rejonie i zadzwoń do tych klientów. Spytaj o współprace, o rozliczenie, o samą instalacje i dopytaj co by zmienili a co było zbędne. 1) YDY 3x? to dopiero połowa nazwy, doprecyzuj że chcesz przewody 450/750V z nadrukowaną nazwą producenta. 2) Spytaj jakim kablem (jaką obciążalność) będą miały te punkty siłowe. 3) Instalacje antenową można wykonać przewodem za 20zł/rolka i 220zł/rolka. Spytaj o typ przewodu, ważny jest ekran (gęsty) i środkowa żyła (1mm). Oczywiście mówimy o MIEDZI, nie o aluminium... bo są takie na rynku. 4) Instalacja internetowa, tutaj raczej nic nie skopie chyba że puści instalacje na BNC ale to byłoby przegięcie totalne. 5) Osprzęt do instalacji RTV i LAN kto zapewnia? 6) Rozdzielnia i jej wyposażenia - tu ma największe pole do popisu i przekrętu... temat rzeka. Najpierw wypytaj o szczegóły później coś napisze. 7) Żadnych wpisów do dziennika budowy nie robi elektryk. Robi za to pomiary o których nic nie napisał, a są zarąbiście ważne. Nie daj się spławić tekstem że nikt tego nie wymaga w Twoim regionie. Ma je zrobić lub zlecić komuś i za nie zapłacić. Podał wycene za usługe kompleksową. Nic nie ma na temat podłączenia się do sieci energetycznej, tutaj znów wraca temat uprawnień jak powyżej. Jest to koszt robocizny wraz z materialem.Oprocz tego osobno mam wypunktowane ceny za odgromowke,alarm,wideodomofon itd Wyszla z tego niezla sumka Instalacja ma byc robiona w peszlach.Czy taka instalacja jest duzo drozsza niz taka "zwyczajna" klejona do sciany i czy faktycznie oplaca sie doplacac do tego?-jaka jest roznica ? Z tego co doczytalam w watku rozumiem ze powinnam zapytac jakiej firmy i z jaka izolacja beda te przewody a moze te oznaczenia ydy 3x1,5 czy ydy 3x2,5 juz cos mowia?Material z jakich firm jest godny polecenia abym mogla spac spokojnie ze nic mi sie nie przepali ? Moze ktos z was skusi sie o wypunktowanie takiego najwaznieszego ABC dla inwestora tak nieobytego w temacie jak ja -bede wdzieczna. Dodam ze przy wycenie nie bylo mowy o zadnych "bajerach" typu osobne obwody dla poszczegolnych pomieszczen ale to chyba jest standard? 9) Podał cene brutto/netto? Faktura, gwarancja, schematy, protokoły z pomiarów? 10) Peszle da po podłodze i po więźbie dachowej, czy całość? Całość to lekka przesada i dodatkowy zbędny koszt. 11) Poczytaj, czym się kończy instalacja np. klejona, albo blaszkowana w połączeniu z cienkim tynkiem i bliżej nieokreślonym czynnikiem X - PLAMY NA ŚCIANACH PO POŁOŻENIU KABLI 12) Podział na obwody wbrew pozorom jest kluczowy, bo tego już nie zmienisz. Rozdzielnice można zawsze przezbroić lub poprawić, ale dołożyć brakujący kabelek... to prucie ścian w połowie domu 13) To było mini ABC, jest kilka(naście) wątków w których ludzie mówią o problemach z instalacjami (przejrzyj tematy z wypowiedzi z mojego profilu). Tak już na koniec.... wbrew pozorom ta cena 9300zł nie jest z kosmosu, kwestia uściślenia tylko co zawiera w sobie. O spisaniu tego wszystkiego na papier nie wspominam bo to oczywista oczywistość jak mawia Prezes Jaro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts