kakusek 20.02.2010 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 robertsz stokrotne dzieki Zaraz skrobne maila do gostka z pytaniami i zobaczymy co mi odpisze.Rozumiem ze wystarczy sie zgodzic na poprowadzenie instalacji w peszlach jak pisales po podlodze i wieżbie a reszte niech robi w bruzdach w scianach (czy to sie jeszcze tam jakos mocuje czy kable leza "sztywno" w szczelinach?) Niestety zalatwiam wszystko na odleglosc wiec nawet nie mam mozliwosci porozmawiac z poprzednimi inwestorami u ktorych pracowal czy nawet ogladnac jego prace Zastanawiam sie jeszcze nad kwestia czy faktycznie zlecac mu rowniez robienie instalacji alarmowej czy szukac jakiegos speca trudniacego sie tylko tym Pewnie gosciowi oplaca sie robic wszystko na raz bo z tymi dodatkowymi rzeczami (domofonem ,alarmem ,odgromieniem ) suma za calosc uslugi wyszla 18 tys (kwota o ile dobrze pamietam jest cena netto wiec musze jeszcze doliczyc Vat ). Dodam ze uziemienie fundamentowe(bednarka ) jest jzu zrobiona na etapie fundamentow (inna firma) a prad obecnie mam doprowadzony do wnetrza domu (jest slup na dzialce z ktorego poprowadzony jest kabel do garazu i tam wisi juz skrzynka (rozdzielnia) Czy moglbys podeslac jeszcze jakas przykladowa umowe jaka zawierasz z inwestorem?Chodzi mi o to co powinna ona zawierac oraz co w takiej sredniej instalacji elektrycznej na obecne czasy POWINNO sie znalezc NA PEWNO np tak jak wspomniales o podziale na obwody. Wieczorkiem przejrze sobie watki o elektryce tyle ze ja nawet jak czytam to malo z tego rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 20.02.2010 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 robertsz stokrotne dzieki Zaraz skrobne maila do gostka z pytaniami i zobaczymy co mi odpisze.Rozumiem ze wystarczy sie zgodzic na poprowadzenie instalacji w peszlach jak pisales po podlodze i wieżbie a reszte niech robi w bruzdach w scianach (czy to sie jeszcze tam jakos mocuje czy kable leza "sztywno" w szczelinach?) Peszle na podłodze nie dają nic poza zabezpieczeniem instalacji przed ludzkimi butami i drabinami/rusztowaniami do momentu wylania wylewek. Peszle w więźbie powiedzmy że coś dają, w założeniu mają oddzielić przewód od palnych materiałów (drewno, papier). W praktyce peszle jakie się stosuje są mniej lub bardziej palne. Przewody w bruzdach mocuje się np. gipsem. Niestety zalatwiam wszystko na odleglosc wiec nawet nie mam mozliwosci porozmawiac z poprzednimi inwestorami u ktorych pracowal czy nawet ogladnac jego prace Zastanawiam sie jeszcze nad kwestia czy faktycznie zlecac mu rowniez robienie instalacji alarmowej czy szukac jakiegos speca trudniacego sie tylko tym To błąd, że nic nie wiesz o tym wykonawcy. Rozmowa face to face to minimum. Nie obraź się, ale jakiś facet (mąż, sąsiad) powinien stać z boku i się przysłuchać tej rozmowie, zadać jakieś pytania. Elektryk może zrobić wszystko zgodnie z przepisami, a będziesz narzekać na niego. Elektryk może gdzieś nagiąć/pominąć/olać przepisy i będziesz go polecać wszystkim. Bo elektryk musi mieć wyobraźnię, bez niej spieprzy praktycznie wszystko czego się dotknie. Alarm: Moim zdaniem lepiej zdać się na kogoś kto się tym zajmuje na codzień. Pewnie gosciowi oplaca sie robic wszystko na raz bo z tymi dodatkowymi rzeczami (domofonem ,alarmem ,odgromieniem ) suma za calosc uslugi wyszla 18 tys (kwota o ile dobrze pamietam jest cena netto wiec musze jeszcze doliczyc Vat ). Dodam ze uziemienie fundamentowe(bednarka ) jest jzu zrobiona na etapie fundamentow (inna firma) a prad obecnie mam doprowadzony do wnetrza domu (jest slup na dzialce z ktorego poprowadzony jest kabel do garazu i tam wisi juz skrzynka (rozdzielnia) No to już jest spora kwota. Albo w parze z nią idzie Jego doświadczenie i fachowowość albo Twoja naiwność. W jakim rejonie się budujesz? Czy jego stawka odbiega znacznie od stawek innych elektryków? Czy moglbys podeslac jeszcze jakas przykladowa umowe jaka zawierasz z inwestorem?Chodzi mi o to co powinna ona zawierac oraz co w takiej sredniej instalacji elektrycznej na obecne czasy POWINNO sie znalezc NA PEWNO np tak jak wspomniales o podziale na obwody. Wieczorkiem przejrze sobie watki o elektryce tyle ze ja nawet jak czytam to malo z tego rozumiem Wyślij mi na priv swoje namiary oraz link do projektu domu. Zrobię taką szybką rozpiskę obwodów jak ja to widzę. Zacznij od tego wątku - Co może schrzanić elektryk Jeśli elektryk jest fachowcem tego kalibru (cena) to On ma gotowe co najmniej 2 wzory umów i wzór pisemnej gwarancji. Niech Ci to prześle do przeczytania na spokojnie przed podpisaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstryczek_elektryczek 20.02.2010 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Jesli chodzi o alarm to nie ma problemu żeby elektryk kład kable ewentualnie żeby poskładał konkretny system (Ja robię alarmówkę a od elektryki mam odpowiednie osoby) A zapewniam kompleksowość robót.Jeśli natomiast tylko ma położyć kable to najlepiej żeby skontaktować go z przyszłym instalatorem żeby określił gdzie maja być wyprowadzone pkt.Jeśli chodzi też o instalatora to raczej nie z agencji ochrony - bo im wszystko jedno, zrobią tanio a zarobią na monitoringu i serwisach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 21.02.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 To juz chyba lepiej aby sam instalator poprowadzil kabelki Sadze ze u mnie w wycenie (3200 zl) elektryk ujal i rozprowadzenie kabli i spiecie tego wszystkiego do kupy skoro wypisal rodzaje czujek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
electrobiel 13.03.2010 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Witam wszystkich. Pytanie jak w tytule. Mam oferte 40 zl. z materialami, lub 25zl. bez materialow. Na ktorej opcji wyjde lepiej ! biore za punk ok 22 zl zapraszam 601528570 slask/małopolska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstryczek_elektryczek 14.03.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Pytanie tylko co jest liczone i jak jest liczone za pkt. czy pkt to jest np kpl. czyli łącznik i żarówka czy wszystko osobno, a co do gniazd cy gniazdo podwójne to 2 pkt i np ile jest obwodów b widziałem parter pokoje na jednym obwodzie, wtedy pkt wychodzi tanio, ale czy paktycznie. Generalnie im więcej obwodów tym wygodniej ale niestety też drożej robocizna i materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 15.03.2010 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 U mnie za robociznę panowie biorą 35 zł za punkt, 200 zł za uzbrojenie rozdzielni oraz 10 zl za metr wykopu i położenia kabla do skrzynki w ogrodzeniu - w cenę wliczone są pomiary i protokoły. Przewiduję, że za robociznę zapłacę ok. 5 tyś i pewnie drugie tyle za materiał. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstryczek_elektryczek 17.03.2010 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 U mnie za robociznę panowie biorą 35 zł za punkt, 200 zł za uzbrojenie rozdzielni oraz 10 zl za metr wykopu i położenia kabla do skrzynki w ogrodzeniu - w cenę wliczone są pomiary i protokoły. Przewiduję, że za robociznę zapłacę ok. 5 tyś i pewnie drugie tyle za materiał. Pozdrawiam Cena za pkt niewygórowana, za uzbrojenie rozdzielni też nie, zakładając że bedzie to rozdzielnia 48 pól, a kopanie wykopu to jak za darmo, ceny na sląsku np wahają się w granicach 50zł/mb. Za 5 tyś za materiał to żadnych szaleństw nie bedziesz miał chyba że dom jest 100m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 18.03.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 U mnie za robociznę panowie biorą 35 zł za punkt, 200 zł za uzbrojenie rozdzielni oraz 10 zl za metr wykopu i położenia kabla do skrzynki w ogrodzeniu - w cenę wliczone są pomiary i protokoły. Przewiduję, że za robociznę zapłacę ok. 5 tyś i pewnie drugie tyle za materiał. Pozdrawiam Cena za pkt niewygórowana, za uzbrojenie rozdzielni też nie, zakładając że bedzie to rozdzielnia 48 pól, a kopanie wykopu to jak za darmo, ceny na sląsku np wahają się w granicach 50zł/mb. Za 5 tyś za materiał to żadnych szaleństw nie bedziesz miał chyba że dom jest 100m2. Z cen jestem zadowolony - z cenami za materiał będzie jednak pewnie więcej (chociaż szaleństw faktycznie wielkich nie ma - no może przełącznik sieć agregat za 300 zł) już dobiłem do 5 tyś. a panowie dopiero parter zrobili i udali się na poddasze, tak więc pewnie jeszcze troszkę kasy pójdzie Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Neofik 20.03.2010 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Ja mam ekipę za 20 zł od punktu + dodatkowo za rozdzielnie, pod Łodzią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaimarcin 23.03.2010 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 ja właśnie rozmawiałam z elektrykiem i zaproponował mi cenę 50 zł za punkt z materiałem. Za 1 punkt liczy gniazdko i punkt świetlny (czyli światło i przełącznik); za 2 punkty liczy dojście do pralki, do pieca, punkt na klatce schodowej. Ogólnie tych podwójnych punktów ma być w domu ok 5-7. Dodatkowo rozdzielnia 500 zł ( 2x12) i bezpieczniki 20 zł szt. Za wykop bierze 20 zł /mb. Proszę powiedzcie czy to dużo czy mało, o co powinnam jeszcze dopytać, a na co uważać. Niecierpliwie czekam na odpowiedzi bo za kilka dni mam z nim podpisać umowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 24.03.2010 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 A masz wzór tej umowy, bo w tym może być pierwszy haczyk? Ceny (brutto czy netto) są w miarę OK, tylko pytanie jaki zakres usług wchodzi w tą cenę?Położenie kabelków na/w ścianie, montaż rozdzielnicy w dziurze w ścianie, osznurowanie rozdzielnicy, zakopanie kabla zasilającego - to wiemy.Nie wiemy: uziemienie ochronne (wykop+materiał), podłączenie zasilania (uprawnienia i znajomości jeśli są wymagane), pomiary i protokoły (uprawnienia, Uprawnienia i mierniki i wiedza), osadzanie puszek (elektryk czy tynkarz), podłączenie kabelków w puszkach (elektryk czy Ty), itd, itd... Wyszukaj na forum wątek o widocznych przewodach na ścianach, spytaj czy instalacja będzie wykonywana w bruzdach czy na ścianie?Spytaj o pochodzenie materiałów i nazwy producentów materiałów i osprzętu.Rachunek, gwarancja no i oczywiście referencje do poprzednich 2-3 klientów i losowy telefon lub wizyta. To tak w skrócie, podobnych tematów na forum jest bez liku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkwb 25.03.2010 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Oferta sprzed paru dni, elektryk ze Starej Miłosnej, więc ceny warszawskie - 45 zł/punkt kompleksowo (robocizna+materiał), mam wrażenie, że do małej negocjacji. Nic nie wspominał o podwójnym liczeniu "dużych" punktów. Tablica główna od 800 zł (też kompleksowo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alphatom79 16.04.2010 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Myślę że dosyć tanio jak oczywiście będzie z rachunkiem bo wtedy masz 7% Vat a jak sam kupujesz materiał to masz 22 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
er-es 17.04.2010 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 Ja zapłaciłem łącznie za całość czyli TV, domofon, bramy, elektryka, rozdzielnia 7600PLN. z materiałem - dom 220m Warszawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 17.04.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 er-es tu zapłaciłeś 7600 w co wątpię a na innym wątku piszesz, że kilka metrów ściany i tarasu kosztuje Cię już 3600 za samą robociznę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
er-es 17.04.2010 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 Niestety murarzy mam fatalnych, reszta jak narazie super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts