Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za wykonanie instalacji elektrycznej

kiercholff

Recommended Posts

robertsz stokrotne dzieki :) Zaraz skrobne maila do gostka z pytaniami i zobaczymy co mi odpisze.Rozumiem ze wystarczy sie zgodzic na poprowadzenie instalacji w peszlach jak pisales po podlodze i wieżbie a reszte niech robi w bruzdach w scianach (czy to sie jeszcze tam jakos mocuje czy kable leza "sztywno" w szczelinach?)

Niestety zalatwiam wszystko na odleglosc wiec nawet nie mam mozliwosci porozmawiac z poprzednimi inwestorami u ktorych pracowal czy nawet ogladnac jego prace :( Zastanawiam sie jeszcze nad kwestia czy faktycznie zlecac mu rowniez robienie instalacji alarmowej czy szukac jakiegos speca trudniacego sie tylko tym :roll:

Pewnie gosciowi oplaca sie robic wszystko na raz bo z tymi dodatkowymi rzeczami (domofonem ,alarmem ,odgromieniem ) suma za calosc uslugi wyszla 18 tys (kwota o ile dobrze pamietam jest cena netto wiec musze jeszcze doliczyc Vat ). Dodam ze uziemienie fundamentowe(bednarka ) jest jzu zrobiona na etapie fundamentow (inna firma) a prad obecnie mam doprowadzony do wnetrza domu (jest slup na dzialce z ktorego poprowadzony jest kabel do garazu i tam wisi juz skrzynka (rozdzielnia)

Czy moglbys podeslac jeszcze jakas przykladowa umowe jaka zawierasz z inwestorem?Chodzi mi o to co powinna ona zawierac oraz co w takiej sredniej instalacji elektrycznej na obecne czasy POWINNO sie znalezc NA PEWNO np tak jak wspomniales o podziale na obwody.

Wieczorkiem przejrze sobie watki o elektryce tyle ze ja nawet jak czytam to malo z tego rozumiem :(

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

robertsz stokrotne dzieki :) Zaraz skrobne maila do gostka z pytaniami i zobaczymy co mi odpisze.Rozumiem ze wystarczy sie zgodzic na poprowadzenie instalacji w peszlach jak pisales po podlodze i wieżbie a reszte niech robi w bruzdach w scianach (czy to sie jeszcze tam jakos mocuje czy kable leza "sztywno" w szczelinach?)

Peszle na podłodze nie dają nic poza zabezpieczeniem instalacji przed ludzkimi butami i drabinami/rusztowaniami do momentu wylania wylewek.

Peszle w więźbie powiedzmy że coś dają, w założeniu mają oddzielić przewód od palnych materiałów (drewno, papier). W praktyce peszle jakie się stosuje są mniej lub bardziej palne.

Przewody w bruzdach mocuje się np. gipsem.

Niestety zalatwiam wszystko na odleglosc wiec nawet nie mam mozliwosci porozmawiac z poprzednimi inwestorami u ktorych pracowal czy nawet ogladnac jego prace :( Zastanawiam sie jeszcze nad kwestia czy faktycznie zlecac mu rowniez robienie instalacji alarmowej czy szukac jakiegos speca trudniacego sie tylko tym :roll:

To błąd, że nic nie wiesz o tym wykonawcy. Rozmowa face to face to minimum.

Nie obraź się, ale jakiś facet (mąż, sąsiad) powinien stać z boku i się przysłuchać tej rozmowie, zadać jakieś pytania.

Elektryk może zrobić wszystko zgodnie z przepisami, a będziesz narzekać na niego.

Elektryk może gdzieś nagiąć/pominąć/olać przepisy i będziesz go polecać wszystkim.

Bo elektryk musi mieć wyobraźnię, bez niej spieprzy praktycznie wszystko czego się dotknie.

Alarm: Moim zdaniem lepiej zdać się na kogoś kto się tym zajmuje na codzień.

Pewnie gosciowi oplaca sie robic wszystko na raz bo z tymi dodatkowymi rzeczami (domofonem ,alarmem ,odgromieniem ) suma za calosc uslugi wyszla 18 tys (kwota o ile dobrze pamietam jest cena netto wiec musze jeszcze doliczyc Vat ). Dodam ze uziemienie fundamentowe(bednarka ) jest jzu zrobiona na etapie fundamentow (inna firma) a prad obecnie mam doprowadzony do wnetrza domu (jest slup na dzialce z ktorego poprowadzony jest kabel do garazu i tam wisi juz skrzynka (rozdzielnia)

No to już jest spora kwota.

Albo w parze z nią idzie Jego doświadczenie i fachowowość albo Twoja naiwność.

W jakim rejonie się budujesz? Czy jego stawka odbiega znacznie od stawek innych elektryków?

Czy moglbys podeslac jeszcze jakas przykladowa umowe jaka zawierasz z inwestorem?Chodzi mi o to co powinna ona zawierac oraz co w takiej sredniej instalacji elektrycznej na obecne czasy POWINNO sie znalezc NA PEWNO np tak jak wspomniales o podziale na obwody.

Wieczorkiem przejrze sobie watki o elektryce tyle ze ja nawet jak czytam to malo z tego rozumiem :(

Wyślij mi na priv swoje namiary oraz link do projektu domu.

Zrobię taką szybką rozpiskę obwodów jak ja to widzę.

Zacznij od tego wątku - Co może schrzanić elektryk

Jeśli elektryk jest fachowcem tego kalibru (cena) to On ma gotowe co najmniej 2 wzory umów i wzór pisemnej gwarancji. Niech Ci to prześle do przeczytania na spokojnie przed podpisaniem.

Jesli chodzi o alarm to nie ma problemu żeby elektryk kład kable ewentualnie żeby poskładał konkretny system (Ja robię alarmówkę a od elektryki mam odpowiednie osoby) A zapewniam kompleksowość robót.

Jeśli natomiast tylko ma położyć kable to najlepiej żeby skontaktować go z przyszłym instalatorem żeby określił gdzie maja być wyprowadzone pkt.

Jeśli chodzi też o instalatora to raczej nie z agencji ochrony - bo im wszystko jedno, zrobią tanio a zarobią na monitoringu i serwisach.

• 3 weeks później...
Pytanie tylko co jest liczone i jak jest liczone za pkt. czy pkt to jest np kpl. czyli łącznik i żarówka czy wszystko osobno, a co do gniazd cy gniazdo podwójne to 2 pkt i np ile jest obwodów b widziałem parter pokoje na jednym obwodzie, wtedy pkt wychodzi tanio, ale czy paktycznie. Generalnie im więcej obwodów tym wygodniej ale niestety też drożej robocizna i materiał.

U mnie za robociznę panowie biorą 35 zł za punkt, 200 zł za uzbrojenie rozdzielni oraz 10 zl za metr wykopu i położenia kabla do skrzynki w ogrodzeniu - w cenę wliczone są pomiary i protokoły. Przewiduję, że za robociznę zapłacę ok. 5 tyś i pewnie drugie tyle za materiał.

Pozdrawiam

Cena za pkt niewygórowana, za uzbrojenie rozdzielni też nie, zakładając że bedzie to rozdzielnia 48 pól, a kopanie wykopu to jak za darmo, ceny na sląsku np wahają się w granicach 50zł/mb.

Za 5 tyś za materiał to żadnych szaleństw nie bedziesz miał chyba że dom jest 100m2.

U mnie za robociznę panowie biorą 35 zł za punkt, 200 zł za uzbrojenie rozdzielni oraz 10 zl za metr wykopu i położenia kabla do skrzynki w ogrodzeniu - w cenę wliczone są pomiary i protokoły. Przewiduję, że za robociznę zapłacę ok. 5 tyś i pewnie drugie tyle za materiał.

Pozdrawiam

Cena za pkt niewygórowana, za uzbrojenie rozdzielni też nie, zakładając że bedzie to rozdzielnia 48 pól, a kopanie wykopu to jak za darmo, ceny na sląsku np wahają się w granicach 50zł/mb.

Za 5 tyś za materiał to żadnych szaleństw nie bedziesz miał chyba że dom jest 100m2.

Z cen jestem zadowolony - z cenami za materiał będzie jednak pewnie więcej (chociaż szaleństw faktycznie wielkich nie ma - no może przełącznik sieć agregat za 300 zł) już dobiłem do 5 tyś. a panowie dopiero parter zrobili i udali się na poddasze, tak więc pewnie jeszcze troszkę kasy pójdzie :-)

Pozdro

ja właśnie rozmawiałam z elektrykiem i zaproponował mi cenę 50 zł za punkt z materiałem. Za 1 punkt liczy gniazdko i punkt świetlny (czyli światło i przełącznik); za 2 punkty liczy dojście do pralki, do pieca, punkt na klatce schodowej. Ogólnie tych podwójnych punktów ma być w domu ok 5-7. Dodatkowo rozdzielnia 500 zł ( 2x12) i bezpieczniki 20 zł szt. Za wykop bierze 20 zł /mb. Proszę powiedzcie czy to dużo czy mało, o co powinnam jeszcze dopytać, a na co uważać. Niecierpliwie czekam na odpowiedzi bo za kilka dni mam z nim podpisać umowę.

A masz wzór tej umowy, bo w tym może być pierwszy haczyk?

Ceny (brutto czy netto) są w miarę OK, tylko pytanie jaki zakres usług wchodzi w tą cenę?

Położenie kabelków na/w ścianie, montaż rozdzielnicy w dziurze w ścianie, osznurowanie rozdzielnicy, zakopanie kabla zasilającego - to wiemy.

Nie wiemy: uziemienie ochronne (wykop+materiał), podłączenie zasilania (uprawnienia i znajomości jeśli są wymagane), pomiary i protokoły (uprawnienia, Uprawnienia i mierniki i wiedza), osadzanie puszek (elektryk czy tynkarz), podłączenie kabelków w puszkach (elektryk czy Ty), itd, itd...

Wyszukaj na forum wątek o widocznych przewodach na ścianach, spytaj czy instalacja będzie wykonywana w bruzdach czy na ścianie?

Spytaj o pochodzenie materiałów i nazwy producentów materiałów i osprzętu.

Rachunek, gwarancja no i oczywiście referencje do poprzednich 2-3 klientów i losowy telefon lub wizyta.

To tak w skrócie, podobnych tematów na forum jest bez liku.

Oferta sprzed paru dni, elektryk ze Starej Miłosnej, więc ceny warszawskie - 45 zł/punkt kompleksowo (robocizna+materiał), mam wrażenie, że do małej negocjacji. Nic nie wspominał o podwójnym liczeniu "dużych" punktów. Tablica główna od 800 zł (też kompleksowo).

• 4 weeks później...