diosss 10.01.2010 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Witam, w roku 2007 kupiłem działkę. Aktualnie chciałbym ją sprzedać. Z tego co pamiętam,do roku 2006 funkcjonowało prawo, że jeśli dochód ze sprzedaży zostanie przeznaczony na budowę domu to nie płacimy od tego podatku. I tak ma się w tym przypadku - buduję dom. I co teraz? Czy jest jakaś ulga, dzięki której nie będę musiał płacić podatku? Wiem, że po 5 latach od daty zakupu podatek nie obowiązuje. Ale nie stać mnie, żeby tyle czekać. Te ~20% to chętnie wykorzystałbym na zagospodarowanie terenu. Co rok to gorzej. Niedługo już nie będzie żadnych ulg... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 10.01.2010 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Witam, w roku 2007 kupiłem działkę. Aktualnie chciałbym ją sprzedać. Z tego co pamiętam,do roku 2006 funkcjonowało prawo, że jeśli dochód ze sprzedaży zostanie przeznaczony na budowę domu to nie płacimy od tego podatku. I tak ma się w tym przypadku - buduję dom. I co teraz? Czy jest jakaś ulga, dzięki której nie będę musiał płacić podatku? Wiem, że po 5 latach od daty zakupu podatek nie obowiązuje. Ale nie stać mnie, żeby tyle czekać. Te ~20% to chętnie wykorzystałbym na zagospodarowanie terenu. Co rok to gorzej. Niedługo już nie będzie żadnych ulg... w roku 2007 kupiłem działkę. Aktualnie chciałbym ją sprzedać. Z tego co pamiętam,do roku 2006 funkcjonowało prawo, że jeśli dochód ze sprzedaży zostanie przeznaczony na budowę domu to nie płacimy od tego podatku. I tak ma się w tym przypadku - buduję dom. I co teraz? Tak jak wczesniej ]pozdrawiam daro31ie Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 10.01.2010 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 jedyna szansa to, że jeżeli działka nie podrożała/potaniała od 2007 roku to przecież nie zapłacisz podatku/podatek płaci się od dochodu/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 10.01.2010 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Jeśli umowa była zawarta po 1 stycznia 2007 roku US skasuje Cię na 19% od dochodu uzyskanego ze sprzedaży działki. Ten dochód to będzie różnica między kwotą jaką zapłaciłeś za działkę + koszty notariusza + PCC, a kwotą za jaką sprzedasz teraz tą działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts