Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

W br. roku czeka mnie wymiana stolarki okiennej z PCV na PCV :]. Przy okazji wymiany chcę pousuwać mostki cieplne. Największy mostek jest pod drzwiami balkonowymi.

http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img0110/min_mostekcieplnybalkon78cb.jpg

Co zrobić przy wymianie drzwi balkonowych.

1. Skuć cokół do wysokości posadzki mieszkania i zmniejszyć w ten sposób próg, a zwiększając wysokość drzwi balkonowych?

2. Nadkuć tylko na zewnątrz tak aby móc wstawić min 20mm styropianiu? A na to zrobić wylewkę i położyć płytki?

Jak usunąć ten mostek?

Pozdrawiam

Cokół na którym stoją drzwi jest głębokości muru. A panele podłogowe są położone na wylewce i na macie piankowej. Tylko na cokole jest pianka i panele (od strony mieszkania oczywiście :] ).

Najchętniej to bym ten cokół wyciął przynajmniej do wysokości posadzki. Podejrzewam, że jest to beton zbrojony, gdyż wykrywacz metali coś wykrywa.

Listwę parapetową wypełnić pianą PU.... wydaje się całkiem dobrym pomysłem. Pod oknami będę w/w listwy, choćby dlatego iż muszę zniwelować 60-70mm różnicy pomiędzy poziomem muru pod parapetem wewnętrznym, a najwyższym punktem parapetu zewnętrznego, którego nie planuję ruszać.

A wracając do drzwi balkonowych. Chyba zdejmę z cokołu panele aby przyjrzeć jak to jest zbudowane. Zmniejszyłbym bym wysokość progu (jeśli będzie to możliwe), bo jak wiadomo latka lecą ;) Niższy próg, mniejszy mostek cieplny, dobrze główkuję??

Blok jest docieplony. Balkon typu Loggia też.

Na pewno? Według twojego rysunku płytki leżą bezpośrednio na płycie betonowej. Mówimy o ociepleniu płyty balkonu (z góry i z dołu) i tego progu na którym stoją drzwi. Z progiem nie taka prosta sprawa, bo trzeba by nieco podkuć na zewnątrz z góry, żeby się tam warstwa izolacji zmieściła. Nie mam tego jak narysować, próbuję opisać. Generalnie, cały beton na zewnątrz powinien być szczelnie obłożony izolacją cieplną.

skoro i tak wyrywasz całość to rozkuć dół tak aby połączyć izolację poziomą pod podłogą domu z izolacją którą zrobisz pod drzwiami.

Sposób dowolny ale im szersza warstwa ocieplenia patrząc z góry w okolicach progu tym lepiej.

Inaczej tak czy siak połączony beton będzie przejmował zimno z zewnątrz.

Nie może być połączenia tarasu z domem.

Mice- to jest BLOK. Pewnie podłoga to po prostu płyta żelbetowa...

Ja u siebie mam 5 cm styro wstawione pionowo i łaczące się właśnie z izolacja poziomą. Pewnie cos by to dało. Ale generalnie cudów raczej nie będzie... Mostek to jest i takim pozostanie.

Mice- to jest BLOK. Pewnie podłoga to po prostu płyta żelbetowa...

Ja u siebie mam 5 cm styro wstawione pionowo i łaczące się właśnie z izolacja poziomą. Pewnie cos by to dało. Ale generalnie cudów raczej nie będzie... Mostek to jest i takim pozostanie.

o tym bloku to nigdzie nie ma :roll: ale jeśli to prawda to żartowałem ...

To niestety jest blok więc w elewację ingerować nie można. Jedyne co można zrobić to posadowić drzwi balkonowe na warstwie z betonu komórkowego. To trochę pomoże.

Rozumiem, że po wcześniejszym usunięciu cokołu. Nie chciałbym wchodzić na balkon po drabinie :lol:

Mam nadzieję, że ten cokół nie jest jakimś elementem konstrukcyjnym trzymającym strop, np. wieńcem, bo wtedy może się zmaterializować mój ulubiony cytat poniżej. :wink: