kapikapi1 10.01.2010 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Witam. Mam pytanie, czy potrzeba docieplać ściany zbudowane z suporeksu 24cm, w środku styropian 5cm i suporeks 12cm. Jerzeli trzeba to jaki położyć styropian aby nie przedobrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapikapi1 10.01.2010 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Może rozwine problem. Kupiłem dom o powierzchni 270m2 w stanie surowym otwartym. potrzebuje rady czy muszę go jeszcz ocieplić, czy ta budowa i grubość murów wystarczy. Będę wdzięczny za jakieś sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.01.2010 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 optymalnie było by miec ~7 - 8 cm styro miedzy scianami natomiast czy docieplać - skalkuluj sobie sam tzn. policz koszty ewentualnego ocieplenia, a nastepnie policz kiedy Ci sie ono zwróci /lub nie zwróci/ a może bez względu na koszt chcesz byc trendy ... po przemysleniu - podejmiesz decyzje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapikapi1 10.01.2010 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Na grubość styropianu nie miałem wpływu, kupiłem surowy otwarty. Chodzi mi bardziej o to żebym nie zrobił termosa. Na marginesie to jak mam obliczyć opłacalność ewentualnego ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 10.01.2010 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Na grubość styropianu nie miałem wpływu, kupiłem surowy otwarty. Chodzi mi bardziej o to żebym nie zrobił termosa. Na marginesie to jak mam obliczyć opłacalność ewentualnego ocieplenia. A czemu nie termosa?? Bonka puścisz i dom masz ogrzany A jak tak nie chcesz to możesz zrobić wentylacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 10.01.2010 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 taka ściana 3W jest zupełnie OK,jedynym powodem do docieplania mogłoby być konieczność opalania czymś drogim (propan) lub nadmiar gotówki, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.01.2010 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 ... jedynym powodem do docieplania mogłoby być konieczność opalania czymś drogim (propan) lub nadmiar gotówki, j.w. dodałbym jeszcze - brak elewacji natomiast jak obliczyc opłacalność ? 1. od tego ile teraz wydajesz na ogrzewanie odejmujesz kwote jaką będziesz wydawał po dodatkowej izolacji i otrzymujesz jakis wynik = oszczędnośc za jeden sezon 2. dzielisz kwote jaka wydałes na dodatkową izolację przez otrzymany wynik i wychodzi Ci ilośc lat spłaty tego ocieplenia i teraz ... wynik ten obarczony jest wieloma błędami, bo np. - klimat moze sie ocieplic /lub odwrotnie/ - na prezydenta wybierzemy osobnika wysokiego /typu Nałecz, Olechowski, Szmajdziński/ - złotówka wtedy sie umocni i kupisz wiecej węgla ukraińskiego do ogrzania swojego domu /lub odwrotnie - tj. niski, złotówka słabnie, kupujemy mniej wegla ukraqińskiego za "te same pieniądze"/ - dziś grzejesz np. weglem - wynik wychodzi inny przejdziesz na tańsze źródło ogrzewania /np drewno/ wynik moze wyjśc diametralnie inny niz byś przeszedł na ogrzewanie prądem - jakiś bankier - Zyd /Amerykanin czy Japoniec/ może zagrac na osłabienie złotówki zatrudniając u siebie byłego premiera jako doradce, sytuacja sie powtórzy - za "te same złotówki" kupimy mniej gazu u Ruskich czyli relatywnie cena gazu wzrośnie ... - Zakłady Energetyczne podniosą pensje pracownikom, zamontuja złote klamki w drzwiach, platynowe balustrady i elewacje - ceny prądu wzrosna - znów inny wynik moze wyjśc ... - uzgodnimy na jakimś "szczycie" ze to nie USA i Chiny maja ponosic koszty urojonego globalnego ocieplenia - tylko Polska i Ukraina - d.upa blada, płacimy za emisje spalin itd ... a Ty to wszystko muszisz przewidzieć zanim zdecydujesz czy izolowac dom czy nie ... takie zycie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapikapi1 11.01.2010 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Tak jak napisałem, jest to stan surowy otwarty więc ciężko o porównanie z rokiem poprzednim. Nie potrzebuję filozoficznych wypowiedzi o sensie życia lecz prostej, fachowej odpowiedzi, czy mam ten dom jeszcze ocieplać czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.01.2010 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 krótko ?ścian bym nie docieplał a jak ocieplony strop ? /dach/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 12.01.2010 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 a Ty to wszystko muszisz przewidzieć zanim zdecydujesz czy izolowac dom czy nie ... takie zycie ... To tak jak z istnieniem Boga - lepiej założyć, że jednak JEST. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts