Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe a temperatura deski barlineckiej

KrzysiekP

Recommended Posts

Mam instalacje podłogówki, gdzie w większości planuję płytki na podłodze, ale w dwóch pokojach chce założyć podłogę drewnianą - deskę barlinecką lub jej odpowiednik do montażu na podłogówce.

Znalazłem zapis w warunkach gwarancyjnych deski barlineckiej, że nie można przekraczać temperatury podłogi powyżej 27 stopni.

Piecem jest Immergas Hercules Condensing + dość rozbudowany sterownik SuperCAR.

W trakcie projektowania ogrzewania nie wiedziałem o warunku, że temp podłogi z deską barlinecką nie może przekraczać 27 stopni i nie położyłem przewodów do tych sterowników.

Potrzebuję w dwóch pokojach zainstalować dodatkowe sterowniki + na rozdzielaczu Roth sterowanie dwóch obiegów, aby zabezpieczyć ten warunek producenta podłogi.

Szukam sposobu, aby odpowiednio to wysterować, ale bez kucia ścian i podłogi.

Wiem, że można do sterowników podłączać czujniki podłogowe za pomocą kabli w rurkach w podłogówce. To jest jednak dla mnie rozwiązanie nie do zaakceptowania z uwagi na kucie i przewody.

Systemów do bezprzewodowej regulacji temperatury pomieszczenia jest oczywiście na rynku wiele.

W tym jest też regulator taki tej samej firmy co piec (Immergas), ale posiada jedynie regulacje temperatury pomieszczenia a nie podłogi.

http://pl.immergas.com/options/termostaty/termostaty/rtybox820.htm

Znalazłem jedynie w firmie Danfoss regulator, który kontroluje temperaturę zarówno w pomieszczeniu jak i za pomocą detektora podczerwieni maksymalną temperaturę podłogi.

czujnik

http://danfoss.ipapercms.dk/Heating/AutoGen/22113_22376/?ForceLanguage=pl

opis systemu

http://danfoss.ipapercms.dk/Heating/AutoGen/VDUHJ249/?ForceLanguage=pl

System Danfoss jest jednak dość rozbudowany i nie można zbudować jego tylko dla dwóch opbiegów.

Sterownik bezprzewodowy jest dla 5 obiegów i niestety jest dość drogi.

Proszę o pomoc w jaki sposób rozwiązać kontrolowanie max temperatury podłogi dla dwóch pomieszczeń najprościej. Może nie potrzeba, aż tak zaawansowanych sterowników i technologii (bezprzewodowe, czujniki podczerwieni).

Czy może znacie jakieś inne odpowiedniki, które będą tańsze.

Może nie ma też konieczności używania tak zaawansowanej technologii (detektory podczerwieni) i można kontrolować maksymalną temperaturę podłogi na tych dwóch obiegach za pomocą sterowania temperaturą czynnika lub jego przepływu ...?

Czy macie z deską barlinecką jakieś problemy?

Jak montowaliście deskę barlinecką na klej czy pływającą ?

Macie specjalne sterowniki i kontrolę tych sekcji pomieszczeń, czy też jest ogólny sterownik systemu ogrzewania i z deską barlinecką nic się nie dzieje ... ?

Proszę osoby, które mają podłogówkę i deskę barlinecką o wymianę doświadczeń z używania podłogówki i eksploatacji deski barlineckiej.

Przy podłogowym zawsze będzie przekroczone 27oC dla deski/paneli itp.,

dobrze zrobione ogrzewanie podłogi nie powinno mieć większej temperatury podłogi w pomieszczeniach mieszkalnych niż 29stC . a wartość tą i tak powinno osiągać przy obliczeniowych temperaturach na zewnątrz.

Może nie ma też konieczności używania tak zaawansowanej technologii (detektory podczerwieni) i można kontrolować maksymalną temperaturę podłogi na tych dwóch obiegach za pomocą sterowania temperaturą czynnika lub jego przepływu ...?

Jeśli sam liczyłeś podłogówkę to powinieneś być w stanie określić maksymalną temperaturę w pomieszczeniu taką by temperatura podłogi nie przekroczyła 27stC. A wtedy wystarczy dać tylko siłownik na nitce do tego pomieszczenia i i sterować go od termostatu w pomieszczeniu.

Przy dobrze zrobionej podłogówce w pomieszczeniu jest ze 2 stC mniej niż na/w podłodze.

Zakładając w podłodze 27 to we wnętrzach około 29.

Ja myślę - że dość.

Można paradować w majtkach lub bez...

Deska barlinecka czy jakakolwiek nie powinna się obrazić.

Adam M.

Przy dobrze zrobionej podłogówce w pomieszczeniu jest ze 2 stC mniej niż na/w podłodze.

Ja myślę - że dość.

Adam M.

:roll: Ja w takie cuda nie wierze 8) :D :D

teraz, przy -3 na zewn. mam temp. drewnianej podłogi 25-26st.C (mierzone pirometrem), a w pokoju jakieś 22-23st. (termometr pokojowy). łącznie błędy pomiaru mogą być na tyle duże, że trudno powiedzieć czy ta różnica to 2 czy 4 st.C, ale tak czy inaczej nie jest za duża. jednak przy -20st.C obawiam się, że będzie trochę większa - ale mimo wszystko to bez szkody dla podłogi powinno być, tak czy inaczej. nawet jak na jedną noc przekroczymy trochę te 27-29st.

wahania wilgotności to jest problem dla drewnianych podłóg, a nie te kilka stopni.

moja podłoga to parkiet merbau o gr. 15mm.

moim zdaniem, KrzysiekP - to nie ma sensu. bo:

1. albo będziesz miał podłogę i instalację CO dobrze zrobioną - wtedy tej temperatury często przekraczał nie będziesz i nie ma sensu tego kontrolować i wydawać na to kasę. dla spokoju kup sobie pirometr za 200-300 zł i w największe mrozy ręcznie sprawdzaj.

2. albo będziesz miał coś skopane, np. podłogówkę i faktycznie będzie trzeba więcej grzać i przekraczać dopuszczalne parametry. no, ale co wtedy zrobisz - w zimnie będziesz siedział, żeby oszczędzać podłogę (której i tak wiele się nie stanie, przecież nie odleci). i tak olejesz te zabezpieczenia i włączysz ciepełko. gorzej jak zabezpieczenia bez poważnej ingerencji na to nie pozwolą:)

Dzięki za informacje i sugestie.

W kwestii różnic temperatur deski barlineckiej oraz czynnika grzewczego wyczytałem, że można ją podobno położyć na specjalny klej do podłogówki lub jako podłogę pływająca.

Kładąc na ten specjalny klej DB podobno lepiej przewodzi ogrzewanie.

Można też kłaść bez klejenia jako pływającą, wtedy podobno lepiej kłaść tekturę a nie piankę.

Która metoda jest lepsza z waszego doświadczenia.

Chodzi mi zarówno o kwestie grzewcze, jak i również praktyczne (rozsychanie, pękanie łączeń) ?

Ja myślę - że dość.

Adam M.

Rozumiem, że chodziło tobie raczej o zależność w drugą stronę.

W podłodze 27 stopni i we wnętrzach około 25 (dwa stopnie mniej).

Dla tych pomieszczeń gdzie planuję deskę barlinecką (sypialnia i gabinet) taka maksymalna temperatura jest ok.

Nawet jak to będą silne mrozy i będzie nie dwa tylko 4 stopnie różnicy to te 23 stopnie i tak pozwalają chodzić w samych majtkach.

Znaczy się ustawić ograniczenie temperatury na powrocie czynnika z tych pomieszczeń na ile stopni ?

Jakie do tego celu polecacie urządzenia (do rozdzielacza Roth)?

Podajcie jakieś linki.

Są głowice do kolektora sterowane z kabla, zdalnie.

Jest nastawnik pokojowy. Termostat.

On po kabelku steruje właściwie płytą danego pomieszczenia.

Adam M.

Czyli dopóki w pomieszczeniu nie przekroczę temperatury 27 - 2 stopnie, spełnię też warunek maksymalnej temperatury podłogówki (deski barlineckiej)?

Do kontroli temperatury mam użyć czujników z programowaniem?

Znalazłem system tej samej firmy co mój piec Immergas - RADIO TYBOX 810 dla jednego obwodu 475,80 zł brutto.

http://pl.immergas.com/options/termostaty/termostaty/rtybox810.htm

oraz dla dwóch obwodów RADIO TYBOX 820 939,40 zł brutto

http://pl.immergas.com/options/termostaty/termostaty/rtybox820.htm

Do tego dochodzą siłowniki do każdego z pomieszczeń za 120-150 zł

Wychodzi mi około 1700-1800 zł

Proszę poleć jakiś bezprzewodowy, który pozwoli zbudować system w miarę tanio dla trzech obwodów.

Są głowice do kolektora sterowane z kabla, zdalnie.

Jest nastawnik pokojowy. Termostat.

On po kabelku steruje właściwie płytą danego pomieszczenia.

Adam M.

Chodzi mi o te bez kabelka ...

Podałem przykłady firmowych, ale to sporo kosztuje i jest zwykle w pakietach po 2, 5 lub 10 centralek do regulatorów bezprzewodowych.

Znasz jakieś inne tańsze i też jakościowo ok ?

Znalazłem zapis w warunkach gwarancyjnych deski barlineckiej, że nie można przekraczać temperatury podłogi powyżej 27 stopni.

Witam

Nie obraź sie ale nie masz innych problemów ? Chcesz wydawać dodatkową kasę na jakieś specjalne sterowniki po to aby kontrolować temperaturę podłogi . I tak jesli sie cos stanie z podloga to nikt ci nie uzna żadnej gwarancji . Nie wyobrazam sobie abym mial zaprzątać głowę takimi bzdetami . Mam beskę barlinecką 3 lata polozoną na tekturze falistej pod tym ogrzewanie podlogowe . Nigdy nie kontrolowalem temperatury podlogi -nawet nie mam pojecia jaką ma temperaturę . Na mieszaczu mam ustawioną temperaturę graniczną 50 C przy ktorej glowica przy mieszaczu zamyka doplyw wody do podlogowki .koniec kropka . Nie sprawdzam żadnych temperatur - oprocz temperatury w pokoju ktora mnie interesuje . Z deską nic się nie dzieje ,no moze oprocz tego że jest miękka jak g...... ,ale to juz z ogrzewaniem podlogowym nie ma nic wspolnego :lol: