Plemo 10.01.2010 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Witam. Zlecilem kilka dni temu mojemu znajomemu wykonanie prościutkiej instalacji wody na tzw klejonce. Temat wydawał się dla mnie wręcz banalny(chodził o wymianę starej, zardzewiełej rury na alternatywną - wszystkiego razem 10 mb.+ kilka kolanek) więc z braku czasu poprosilem kolegę(nie jest fachwcem w branży) Dwa dni temu gdy odkręciłem zawór po paru sekundach strzeliło jedno kolano(na klejeniu) - szybko wymieniliśmy je wspólnie uznając że może coś tam było nie tak. Odczekałem kolejny dzień i oto wczoraj znów otwieram zawór a tu mi strzelił trójnik w innym miejscu a na mufce już pojawiły się krople. Co się dzieje, powiedzcie??? Czy coś mogło być zrobione niezgodnie ze sztuką? Sprawdziłem: klej i czyścik mają ważność, więc co mogło być nie tak? Po tych doświadczeniach podjąłem decyzję o wymianie całej instalacji by nie ryzykować, ale teraz nie wiem czy ponownie na klejonce czy zmienić technologię(zwyczajnie się przestraszyłem) Może temperatura podczas instalacji(około 10 st.C) miała wpływ na jakość połączeń? No nie wiem sam a i mój znajomy jak usłyszał to kompletnie zgłupiał i nie wie co się stało. Podkreślam, że to zaledwie kilka metrów - czy ktoś coś mądrego doradzi? Z góry dziękuję. Aha -chodzi o ZW -biała 1/2" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 10.01.2010 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Zrobić na zgrzewy albo alupex na zaciskarce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 11.01.2010 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Co się stało, nie wiem, ale wniosek z historii płynie jeden: nie stosować klejonki. O tym, że jest to technologia bardzo niepewna napisano już wiele i szczerze mówiąc dziwię się, że ktoś to cały czas próbuje stosować. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts