wicekK 25.01.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 oki to jeszcze jedno glopie pytanie schody do piwnicy nic trudnego ale nie ma innego wyjscia sa to jedyne schody prowadzace do niej i od niej napisalem ze takie schody ja bym ukladal od dolu co jest dosc trudne boho sie z tego smieje wiec skoro on nie potrafi nic konkretnego napisac to moze ty cos napiszesz jak je inaczej mozna zrobic A ja takie schody układałem sam - po raz pierwszy i były to schody zakręcające i wylane raczej paskudnie (po kilka cm nierówności ). Wyszło nieźle .A robiłem tak : Rozmierzyłem wysokości stopni i podstopnic tak aby wyszły mi jednakowej wysokości i szerokości - na zakręcie skupiłem się na wysokości . Na bocznych scianach wyrysowałem ich przebieg .Zacząłem układać od góry do dołu ale tylko połowę szerokości ( stopnie i podstopnice razem ) . Jak mi jedna połówka wyschła to ułożyłem drugą - Mało tego - w trakcie pomiarów okazało się , że mi za wązkie stopnie zrobili i musiałem podstopnice układać skośnie . nie chę byś zlośliwy ale nie rozumiem co mają podstopnice do szerokości stopnia względem ich wysokości Pomyśl - jak poszerzyć szerokość już istniejąego schodka ? I jak poewnie podeprzeć szeroki stopień ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 25.01.2010 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 kolego moze ja Ciebie nie rozumiem lub opowiadasz pierdoły być może pomyliłeś głębokość z szerokością a to zmienia opowieść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 25.01.2010 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Czepiasz się - ale faktem jest , że pisząc o szerokości miałem na mysli głebokość stopnia .Ich szerokość ( w moim przypadku ) ograniczona jest scianami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 25.01.2010 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 nie czepiam sie ale można to zrozumieć w taki sposób jaki zrozumiałem dlatego napisałem to w taki sposób i teraz zmienia to fakt [posta i teraz rozumiem zrobiłeś poprawnie a żeby zachować nalżyty wymiar ale wytłumacz mi dlaczego pod skosem ułożyłeś podstopnice pod skosem i To nie jest zadna aluzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 27.01.2010 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Skośne podstopnice zrobiłem w celu podparcia płytek na stopniach .W przypadku stopni , aby zwiększyć głębokość stopnia , robi się je trochę wystające do przodu . W przypadku płytek pozostawienie takiego wystepu spowodowało by z pewnością jego ukruszenie , odbicie , czy coś w rym stylu .Aby tego uniknąć wymyśliłem skośną podstopnicę ( w ten sposób powstało mi takie podcięcie powiększające głębokość stopnia ) która podpiera cały stopień .Mam nadzieję , że się jasno wysłowiłem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 27.01.2010 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 tak też myślałem ale ogólnie takie schody nie są schodami do przyjęcia BHP ale też to jest jeszcze uzależnione ile powiększyłeś stopień < odległośc skosu > od pionu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakoxxs 29.01.2010 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 tak też myślałem ale ogólnie takie schody nie są schodami do przyjęcia BHP ale też to jest jeszcze uzależnione ile powiększyłeś stopień < odległośc skosu > od pionu czy aby jesteś tego pewien widziałem takie stopnie w nowo budowanych obiektach i jakoś inspektor to przyjął a z drugiej strony jeśli nie ma miejsca na zrobienie "normalnych" schodów tzn podstopnica i trep prostopadle do siebie to co wtedy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 29.01.2010 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 tak też myślałem ale ogólnie takie schody nie są schodami do przyjęcia BHP ale też to jest jeszcze uzależnione ile powiększyłeś stopień < odległośc skosu > od pionu czy aby jesteś tego pewien widziałem takie stopnie w nowo budowanych obiektach i jakoś inspektor to przyjął a z drugiej strony jeśli nie ma miejsca na zrobienie "normalnych" schodów tzn podstopnica i trep prostopadle do siebie to co wtedy??? przeczytaj uważnie do końca tekstu ILE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterwiater 29.01.2010 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 napisz chociaż że widziałeś kiedyś schody..... Nie poznali się. Niedoceniony? Niektórzy się poznali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommato 10.05.2010 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Wiec. Wie ktoś jaka jest kolejność układania płytek na schodach?Od góry, czy od dołu, stopień podstopień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts