Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W marcu weż gościa ( lub dwoch ) co ci na miejscu przyszłego domu wykopie dołek 1x1 m na głebolośc 1-1,3 m .

Sam sprawdzisz czy grunt jest jednorodny i jak wygląda sprawa poziomu wód gruntowych.

KOLEGO MAM NADZIEJĘ,ŻE TO ŻART,ale nawet jesli - to nie powinno sie tego tu taj robić,bo ktos potraktuje to poważnie.

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

masz b.wysoko lustro wód gruntowych,dlatego przy gruntach humusowych /organicznych/ do gł. 0,8 m geolog okreslił je jako wysadzinowe,potem gliny pylaste i iły -też mogą ,choć nie muszą, byc wysadzinowe / potrzebny przekrój otworów z opisem /, z ta wodą trudno walczyć,ponieważ to nie są wody stricte gruntowe,tylko zlewnia cieków.Spytasz co z tym zrobić.Uważam,że bezsprzecznie wymiana gruntu /całego humusu na 80 cm,tam gdzie siega/humus tak czy inaczej zawsze sie wybiera.Z wodami spływajacymi nie da się walczyć.My w takim przypadku proponujemy płytę fundamentową na gruncie,czyli powyżej wód.generalnie nie jest to żadna tragedia,niedawno dzwonił ktoś i mówił,że ma grunt nasypowy do 2 m apotem torf do 3,5 ,to juz problem.Z twoim gruntem to tzw. pikuś.

generalnie cześć budynku będzie podpiwniczona i stad moje obawy ......najgorsze ze badanie zostało wykonane po wykonaniu PB ......a tutaj opisy otworów (3 otwory na głębokość 3.5m),z góry dzięki za pomoc!!

http://img690.imageshack.us/img690/3633/beztytuuioj.jpg

Ściana fundamentowa ma byc wylewana z betonu C20/25 zbrojona stala BSt500 i St0S

a tak mam wyliczona podłogę na gruncie:

Podłoga na gruncie parter łącznie 55cm :

-podsypka żwirowo-piaskowa zagęszczona od Id większe od 0,6-30cm

-chudy beton,,B10,,-10cm

-papa na lepiku asfaltowym na zimno

-styropian FS-20-8 cm(w pasach brzegowych styropian FS15 gr. 2cm wywinięty na 8cm)

-dociskowa wylewka betonowa wzmocniona siatka stalowa zatarta na gładko 5cm

-terakota plus folia wodoszczelna,taśmy itp

Podłoga na gruncie piwnica łącznie 53cm :

-podsypka żwirowo-piaskowa zagęszczona od Id większe 0d 0,6-30cm

-chudy beton,,B10,,-10cm

-styropian FS-20-8 cm(w pasach brzegowych styropian FS15 gr. 2cm wywinięty na 8cm)

Edytowane przez kuciar

generalnie cześć budynku będzie podpiwniczona i stad moje obawy ......najgorsze ze badanie zostało wykonane po wykonaniu PB ......a tutaj opisy otworów (3 otwory na głębokość 3.5m),z góry dzięki za pomoc!!

http://img690.imageshack.us/img690/3633/beztytuuioj.jpg

Ściana fundamentowa ma byc wylewana z betonu C20/25 zbrojona stala BSt500 i St0S

a tak mam wyliczona podłogę na gruncie:

Podłoga na gruncie parter łącznie 55cm :

-podsypka żwirowo-piaskowa zagęszczona od Id większe od 0,6-30cm

-chudy beton,,B10,,-10cm

-terakota plus folia wodoszczelna,taśmy itp

Podłoga na gruncie piwnica łącznie 53cm :

-podsypka żwirowo-piaskowa zagęszczona od Id większe 0d 0,6-30cm

-chudy beton,,B10,,-10cm

moim skromnym zdaniem zapomnij o piwnicy,zmiana projektu,wybór innego domu,ale skonsultuj to z mądrzejszymi ode mnie

to mnie pocieszyłeś....ale co jest najgorsze w tym wypadku? wysoki poziom wód gruntowych czy nośność podłoża?? nie da się tego w jakiś sposób zabezpieczyć.....hm tylko za jaki koszt ......projekt już mam i nie mam opcji zmiany (PB jest już złożone).....jeśli jest tak źle to dlaczego ani konstruktor ani architekt nie zwrócili mi na to uwagi ....sorry ale tak sam się siebie pytam....

to mnie pocieszyłeś....ale co jest najgorsze w tym wypadku? wysoki poziom wód gruntowych czy nośność podłoża?? nie da się tego w jakiś sposób zabezpieczyć.....hm tylko za jaki koszt ......projekt już mam i nie mam opcji zmiany (PB jest już złożone).....jeśli jest tak źle to dlaczego ani konstruktor ani architekt nie zwrócili mi na to uwagi ....sorry ale tak sam się siebie pytam....

a dałeś im do łapy badania?

Szukam wlasnie inspektora budowlanego ktory to wszystko sprawdzi....dzwonilem do architekta i dostalem odpowiedz ze wszystko jest ok,oni nie widza zadnych problemow z posadowieniem budynku na takim gruncie, woda infiltracyjna tez ponoc nie jest problemem.....jedyne o czym mnie ostrzegli (jest to zreszta w projekcie) to to ze trzeba uwazac podczas prac ziemnych aby nie dopuscic do zamoczenia wykopow pod fundament.....konstruktor tez nie widzi zadnych problemow....

Teraz to juz calkowicie mam mentlik ....poczekam na konsultacje z inspektorem

Koleżanko, ale nie szkodzi :)

Myślę, że inspektor powinien mieć na tyle kompetencji, by człowieka skierować do odpowiedniego fachowca, nawet kogoś polecić. Czy ja się upieram, że inspektor ma tę opinię wystawiać osobiście?

Inwestor nie ma obowiązku wiedzieć wszystkiego, po to bierze inspektora, żeby mu służył swoją wiedzą i umiejętnościami - także w takich sytuacjach.

Szukam wlasnie inspektora budowlanego ktory to wszystko sprawdzi....dzwonilem do architekta i dostalem odpowiedz ze wszystko jest ok,oni nie widza zadnych problemow z posadowieniem budynku na takim gruncie, woda infiltracyjna tez ponoc nie jest problemem.....jedyne o czym mnie ostrzegli (jest to zreszta w projekcie) to to ze trzeba uwazac podczas prac ziemnych aby nie dopuscic do zamoczenia wykopow pod fundament.....konstruktor tez nie widzi zadnych problemow....

Teraz to juz calkowicie mam mentlik ....poczekam na konsultacje z inspektorem

Witam.

Kolego masz wszystko powiedziane, " nie bądź niedowierkiem";)

Wody infiltracyjne - wody podziemne pochodzące bezpośrednio z opadów lub powierzchniowych zbiorników wodnych (rzeki, jeziora i bagna). Ich pochodzenie związane jest zwykle z infiltracją, to znaczy przesiąkaniu.

Masz bardzo dobry grunt do wykonania piwnicy.

Wierzchnia warstwa ziemi jest przepuszczalna około 80 cm, dalej glina która nie przepuszcza wody.

Poziom wody wysoki no ale to nie rzeszkadza.

Pamiętaj nie wolno dopuścić do nawodnienia wykopu.

Nie wiem czy teren masz równy , czy pochyły. Od tego zależy sposób zabezpieczenia wykopu przed wodą gruntową.

Przy prowadzeniu wykopu , zadbać o wybranie tej gliny bez mieszania z piaskiem i zabezpieczyc przed opadami deszczu. Wykonać piwnice ,wykonać izolacje i obsypać starannie tą glina. Będzie ona stanowiła wspaniałą izolacje piwnicy. U góry wykopu ładnie uformować spadek od domu.

Przypadkiem nie rób drenażu. :eek:Cała woda z okolicy będzie płyneła przez twój drenaż.:(

Powodzenia i zakładaj dziennik, będę kibicował. :cool:

Edytowane przez Zbigniew100

Zbigniew100 dzieki za pomoc ......troche panikuje ale gdyby firma poszla po lini tak jak mialo byc czyli badanie gruntu i dopiero projekt nie mial bym zadnych watpliwosci.Zreszta opinie wyrazone przez uzytkownikow tez nie byly pocieszajace....

Czyli dopuscic sobie drenaz....architekt powiedzial ze mozna zrobic opaske na 1m tak aby sciagnac te wody ale faktycznie jesli bedzie zbierac wszystko z okolicy .....czyli te cale wody infiltracyjne nei sa zagrozeniem dla fundamentu i scian piwnicy....

Teren mam pochyly lekko.....to tez mi powiedzial architekt ze mozna to wykorzystac jako naturalny splyw wody.

Ale właśnie, bo gdzieś było pytanie (pozostawione bez odpowiedzi), z jaką tolerancją robić te badania - czy muszą być robione dokładnie w tym miejscu, na którym stanie dom, czy jak będą 3 albo 12 metrów obok, to wyniki już nie będą miarodajne?

Bo właśnie kiedy chce się zbadać ziemię przed zakupem, to jest problematyczne. Jeśli w moim przypadku będzie to miało miejsce przed faktycznym wytyczeniem działki - wykrojeniem jej z większej nieruchomości - to jak mam wskazać sensowne miejsce do badania?

Ktoś podpowie?

Ale właśnie, bo gdzieś było pytanie (pozostawione bez odpowiedzi), z jaką tolerancją robić te badania - czy muszą być robione dokładnie w tym miejscu, na którym stanie dom, czy jak będą 3 albo 12 metrów obok, to wyniki już nie będą miarodajne?

Bo właśnie kiedy chce się zbadać ziemię przed zakupem, to jest problematyczne. Jeśli w moim przypadku będzie to miało miejsce przed faktycznym wytyczeniem działki - wykrojeniem jej z większej nieruchomości - to jak mam wskazać sensowne miejsce do badania?

Ktoś podpowie?

pewnie,że nie bada się każdej działki,ale przed samym zakupem,wpłata zaliczki powinieneś jako ostatni sprawdzian.Co do badań przed wytyczeniem budynku- jak widzisz linie zabudowy - masz mniej więcej odległość ,praktycznie robi sie trzy otwory,zrób dwa na oko po przekatnej potencjalnej zabudowy.Spośród kilkudziesięciu badan jakie przeglądałem zdarzyły się wprawdzie uskoki warstw na 10-ciu metrach odległości,ale tu chodzi generalnie o to czy nie wdepniesz w gówno pt. torfy itp.

jeszcze jedna porada dla kupujacych działki - SZEROKOŚĆ,jeśli jest graniczna tzn. akurat na dom,zmierzcie ją lepiej jesli są kamienie graniczne.Na akcie notarialnym nie ma wymiarów- jest powierzchnia,zapytacie sprzedajacego,czy ma 19 m szer. bo tyle potrzebujemy ?- tak ma. kupujecie.na mapce grubość linii to 1 m, a jak Wam zabraknie 50 cm?miałem taki przypadek z jedny klientem,chciał konkretny dom,musiał mieć 19 m szer. kupił,było 18,5 m, w akcie not. była powierzchnia 680 m2 i taka była.Był w d....