Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gres 8mm i mozaika przemysłowa 10mm - czy można?

Neil82

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie - w mieszkaniu chcę na około 45 metrach położyć mozaikę przemysłową wenge (raczej olejowaną), dodatkowo w kuchni oraz przedpokoju na około 8 metrach chcę mieć gres, który ma grubość 8mm.

Nie ukrywam, że z punktu widzenia kosztów idealnie byłoby mieć wenge o grubości 10mm, bo z tego co widziałem te 14mm są o około 20-30% droższe, ale czy taka różnica grubości jest w porządku?

Pod gres te wszystkie kleje pewnie dodadzą 2mm, więc powinno być w porządku, ale boję się trochę, że to trochę za bardzo "na styk".

Byłbym wdzięczny z pomoc jak połączyć te dwie grubości.

Pozdrawiam,

Bartek

Płytki powinnaś mieś 1-2 milimetry poniżej grubości parkietu. Jeśli wybierzesz mozaikę o grubości 14 mm to wysokość płytek powinna być na 12-13mm.

Ja mam mozaikę merbau 14mm. Pan od płytek zrobił płytki na równo z deseczką parkietu (grubiej kładł zaprawę). Jak kładli parkiet to okazało się ,ze jest zbyt wysoko . miejscami troche krzywa wylewka i w rezultacie trzeba było podnieść parkiet do góry koszt 100zł/m2 :evil: . Lepiej jak płytka jest ciut niżej i podszliwowac więcej parkiet.

Gres 8mm - mozaika 10mm . Bedzie to odrobine klopotliwe . Gres , jak przypuszczam na ogrzewaniu podlogowym , powinno sie kleic na 4mm warstwie kleju . Przy mozaice nie bierzemy pod uwage grubosci kleju , bo to co on nam podniesie , to zeszlifujemy . Czyli mamy finalnie 12mm do 10mm .

Musimy teraz wziasc pod uwage nierownosci wylewki . Miejscami byc moze trzeba bedzie ja przeszlifowac lub podniesc na kleju gres .

Reasumujac : doswiadczony glazurnik da sobie z tym rade . Poziom da sie wyprowadzic bez schodka , bo jak mysle listwy polaczeniowe nie sa mile widziane .