Athena7 15.01.2004 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Mam pytanie do sznownych forumowiczów ze rejonu Śląska. Gdzie najkorzystniej zakupić więźbę. Ponoć nie warto w naszym rejonie bo drogo. Słyszałem opinie że warto sprowadzić z Kieleckiego, czy macie jakies doświadczenia w tym wzgledzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek_S 15.01.2004 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 chodzi Ci o gotową więźbę (kompletny szkielet wg projektu) czy drewno (łaty, krokwie itd) ?O pierwszym nie mam pojecia, w tym drugim mam osobiste doswiadczenie z zeszłego roku. pozdr.ZS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Athena7 15.01.2004 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 No pewnie że nie musi być gotowa więźba do montażu. Może być drewno tak jak napisałeś Panie Zbyszku_S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek_S 16.01.2004 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 W zeszłym (2003) roku kupowałem więźbe do remontu dachu i rozpatrywałem kilka propozycji:- drzewo z tartaku w górach - dwaj ciesle niezaleznie od siebie odradzali mi z powodu duzych rocznych przyrostów drzew w górach i z tego powodu słabszego,- okoliczne składy drewna (katowice, mysłowice) - zbyt wysokie ceny za m3, koniecznośc zapłaty za transport, bardzo złe opinie ludzi z którzy korzystali z ich usług, poza tym wszyscy mieli drewno z gór lub niewiadomego (!) pochodzenia- tartak z okolic kielc - polecił mi go ciesla, który miał u mnie robić więźbę, ale w końcu nie robił. Drugi ciesla juz po zakupie też stwierdził że dobrze zrobiłem choc oferował mi drewno ze swojego "źródła". Wg niego drzewa w tamtych okolicach rosną na bardziej piaszczystej glebie i dzięki temu maja małe roczne przyrosty i drewno jest mocniesze. A teraz fakty na temat tego tartaku i drewna:- kupowałem 9 m3, impregnacja cisnieniowa, kilka długich elementów (12m),- drewno "na oko" rzeczywiscie jak dla mnie bardzo dobrze przygotowane i zdrowe - ciesla potwierdził,- długie krokwie (8 m) i platwie (12 m) mimo swojej długości nie poskrecane i bez "okrąglaków" - wszystko dobrze zwymiarowane wg zamówienia i równo przyciete- transport za darmo na czas z małym zgrzytem - o tym dalej- impregnacja - tu ciesla mnie opieprzył, wg niego nie powinno sie robic impregnacji (zwłaszcza cisnieniowej) jeśli na 100% nie mam gwarancji ze tartak rzeczywiscie dysponuje autoklawami (czy jak sie tam to nazywa) i drewno jest przed impregnacją podsuszone. Jest to wg jego słów szerokie pole do orznięcia klienta. Po pierwsze "primo" właśnie w wiekszości znanych mu przypadków drewno było tylko namaczane a klient płacił za impregnację cisnieniową. Poza tym po impregnacji nie da sie odróżnic drwna zdrowego od chorego z sinicą lub z wycinki po posuszu bo barwnik impregnatu wszystko maskuje i tartaki bardzo lubią klientów którzy zamawiaja impregnacje bo wtedy opychaja najgorsze badziewie. po Trzecie nawet jeśli robia ciśnieniowo to drewno nie jest podsuszane i idzie mokre do impregnacji, a przez to imprgna nie wnika do środka.Tyle mój ciesla ... nie wiem jak to było w moim przypadku, ale tartak z "kielców" jest na tyle duży, że chyba by sobie na takie chece nie pozwalał. Nie wiem jak mozna sprawdzic czy drewno było impregnowane cisnienio - przeciecie w poprzek i obserwacja słojów wg ciesli nie swiadczy o niczym bo barwnik zostaje na wierzchu i nie widać czy impregnat wniknał do srodka. Na moich krokwach z czasem w miejscach przecięcia drewno odbarwiło się na zielonkawo aż do granicy rdzenia, poza tym ścinki którymi próbuje palic w piecu za chiny nie chcą sie palic (nawet rozłupane) i to chyba swiadczy że ta impregnacja została zrobina porządnie. Ale to moja opinia nie potwierdzona naukowo ... - koszty - transport za darmo, ceny zróznicowane wg długości elementów (krótkie tańsze) - to pozowliło mi po konsultacjach z ciesla obniżyc koszty bo długie elementy tam gdzie sie dało podzielilismy na kilka krótkich (np. murlaty). Dzieki temu wyszło mi znacznie taniej niz w lokalnych składach drewna i tartaku który oferował mi mój cieśla z 7% VAT (na fakturze miało byc drewno na podłogi) ! - minusy - kierowca, który rozładowywał pomylił elementy z kimś innym klientem - dostałem parę elementów nie swoich (inne wymiary), a parę moich nie było. Po interwencji telefonicznej w ciagu 2 tygodni dowieźli własciwe. Ale swoje sie nadenerwowałem ... Generalnie jestem b. zadowolony. Jeśli jstes zainetresowana namiarami na ten tartak to napisz na priv. Pozdr.Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_kraków 16.01.2004 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Zbyszku, czy ja też mogę dostać namiary na ten tartak?ile wyszło ci (orientacyjnie) za kubik? Pozdrawiam.Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek_S 16.01.2004 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Wysłałem na priv. Co do faktycznych kosztów to podam po weekendzie jak znajde arkusz excel z zamówieniem. Możesz też tam zadzwonic i podadza Ci aktualne ceny za m3. pozdrZS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 16.01.2004 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Czy to prawda, że impregnaty do impregnacji ciśnieniowej zawierają chrom i inne szkodliwe substancje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SwFranciszek 16.01.2004 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Witajcie Zbyszek, czy moglbys rowiez mnie wyslac namiary na ten tartak w Kielcach? Bede zobowiazany Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Athena7 16.01.2004 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Dzięki za post Panie Zbigniewie. I proszę o wysłanie namiarów na ten tartak , byłbym też zainteresowany cenamipozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek_S 19.01.2004 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 Dzięki za post Panie Zbigniewie. I proszę o wysłanie namiarów na ten tartak , byłbym też zainteresowany cenami pozdr Wysłałem na priv. jak jestes zainteresowany kosztami to podaj mi e-mail, wyślę Ci zplik excel. Pozdr. ZS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carl 19.01.2004 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 Zbyszku, jeśli można, to ja też poproszę o namiary na ten tartak. Jeśli można też pliczek z Twoją kalkulacją, to będę wdzięczny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 19.01.2004 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 Oj, jeśli i dla mnie dało by się ....Adres jest w stopce. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek_S 19.01.2004 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 carl i jprzedworski - nie ma sprawy, wysłałem. Nastepnych chetnych prosze o zgłaszanie prosby na priv lub e-mail bo nie kontroluje juz do kogo wysłałem a do kogo nie. Pozdr.ZS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 20.01.2004 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 Piękne dzięki! Dostałem i może skorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts