Mariuszż 11.01.2010 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Witam, tak jak w temacie, odśnieżacie?? Dach od strony wiatru z soboty czyli wschód czysty, za to od strony zachodniej zaspa, zasypane okno dachowe na klatce schodowej, śnieg się zsuwa i grubość regularnej pokrywy oceniam na ok 15cm, ponoć m2 śniegu o takiej grubości wazy 50kg, przejmować się czy nie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 11.01.2010 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 zależy jakie masz krokwie - ja mam 21cm x 9cm co 90cm i się za bardzo nie przejmuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 11.01.2010 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 A jakbym miała odśnieżyć dach dwuspadowy o kącie 40 st.???Chodzić po nim - nie ma mowy, bo moje życie jest cenniejsze. Zresztą co mają powiedzieć osoby które mają drabinki zabezpieczające śnieg na dachu, żeby nie spadł gwałtownie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariuszż 11.01.2010 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Hmm, myślałem raczej o długiej tyczce z czymś w rodzaju grabi na końcu i z ziemi, lub druga opcja tym samym sprzętem tylko od strony kalenicy gdzie mam wyłaz na dach, żadnego łażenia po dachu. Drabinki zatrzymują śnieg to fakt (ja ich nie mam) ale zwykle wtedy gromadzi się w miejscu podparcia dachu na ścianie kolankowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kol.tomek 11.01.2010 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 U mnie z jednej strony też napadało śniegu. Z dołu widać na jakieś min 60cm. Krokwie mam duże, ale deski trochę stare. Mam możliwość wejścia, ale jak to wszystko jest zmrożone, to boję się bardziej że popęka pod moim ciężarem. Wiadomo, śnieg jest rozłożony równomiernie, a jak wejdę to moja masa stoi tylko na stopach... Ciężko powiedziec co lepiej zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 11.01.2010 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Zresztą co mają powiedzieć osoby które mają drabinki zabezpieczające śnieg na dachu, żeby nie spadł gwałtownie??? te "drabinki" (płotki śniegowe/przeciwśniegowe) mają chronić rynny, żeby nie spadły razem ze śniegiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 11.01.2010 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Jak masz chęci i możliwości to jabym odśnieżyła dla własnego spokoju.Pokrywa śniegu na moim dachu ma może z 10 cm. Od południa slońce ją sukcesywnie roztapia a od północy wieje i i ją zdmuchuje na taras - i tam mam zaspę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 11.01.2010 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Odśnieża się sam Groźne bywają zaspy np. w okoliczach komina. Z blachy zjeżdża wszystko samo, wystarczy trochę słońca. Przy pokryciu bardziej szorstkim - dachówka, papa, gont - lepiej zepchnąć. Śnieg już teraz trochę waży a najgorzej jak będzie marznący deszcz - on "konserwuje" taką zaspę lodową skorupą. Równomierna warstwa na w miarę stromych dachach jest niegroźna - no może do 50 cm - ale nigdy z reguły do tego nie dochodzi, śnieg obsuwa się sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek_w 11.01.2010 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Grunt to przewymiarowana (czyli uwzględniająca nie tylko rodzaj pokrycia) konstrukcja. Ja mam dach zrobiony kiedyś pod eternit, już jest zdjęty, teraz gont bitumiczny i żadne śniegi mi nie straszne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broker 11.01.2010 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Taka pokrywa śniegowa robi za dodatkową izolację, więc w domu powinno być też nieco cieplej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.01.2010 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 te "drabinki" (płotki śniegowe/przeciwśniegowe) mają chronić rynny, żeby nie spadły razem ze śniegiem. Przynajmniej jak dach się zarwie do środka to rynny będą całe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandacz 11.01.2010 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Zresztą co mają powiedzieć osoby które mają drabinki zabezpieczające śnieg na dachu, żeby nie spadł gwałtownie??? te "drabinki" (płotki śniegowe/przeciwśniegowe) mają chronić rynny, żeby nie spadły razem ze śniegiem. Dobrze zamontowane rynny, nie potrzebują żadnych płotków śniegowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.01.2010 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Dobrze zamontowane rynny, nie potrzebują żadnych płotków śniegowych Myślę ze to nie tylko przyczyna Można napisać ze jeszcze chodzi o materiał z czego są wykonane, metalowe zawsze będą bardziej wytrzymałe, niestety z pcv są kruche jeśli jest mróz i jeszcze jeśli dojdzie zmarznięty śnieg, ciężar sopli to już niewiele brakuje do ich całkowitego zniszczenia Natomiast masz w zupełności rację jeśli rynny są prawidłowo zamontowane to taki śnieg(aura pogodowa)jaka jest obecnie nic złego im nie zrobi nawet jeśli nie ma sławetnych płotków drabinek palików czy linek itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandacz 11.01.2010 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 materiał nie ma tu nic do rzeczy, nie ma prawa nic się dziać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 11.01.2010 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Mam jakieś tam z pcv czy innego "plastiku' 15 lat... Bywały gorsze zimy- kiedyś zjechała cała połać- a było ponad 60 cm!. Hurgot i łomot był straszny. Czułem co się święci- samochód na ulicy zostawiłem, Rynny całe.. Te płotki to bardziej żeby nie ubiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandacz 11.01.2010 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Te płotki to bardziej żeby nie ubiło dokładnie. Czasami jak montaż byle jaki (i dachówka marnej jakości) potrafią zlecieć razem ze śniegiem (płotki oczywiście) bo rynienki poprawnie zamontowane będą wisieć dalej, choćby z plasticzanu były Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 11.01.2010 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 RAno siedzac w domu,czytalem pierwszy posty w tym watku.Juz mialem odpisac ,ale moj syncio mi nie dal,pozniej wyjechalem do miasta.Wsiadajac do auta,zadzwonil tel. wiec odebralem,bedac 30 m od podjazdu sprzed mego garazu.Tesc dzielnie od 7 rano nasze hektarki odsniezal...Ja sobie przez tel. tesciu przede mna cos gada,az tu,nagle,z 1/3 pow. dachu ,sniezysko zsunelo sie z mego skosnego daszku,no widok malej lawinki.Dobrze,ze nie stalem pod garzem,bo chyba by mi czapke zwialo )))))))) Wracajac do sedna.Nie odsniezam,samo sie zsuwa,spada,a ze nie stoje zima pod garazem i nie mam zwyczaju trzymac aut przed domem,totez nic mi raczej nie grozi....Rynny mam mocno i same rynny solidne,nic od 2 lat sie nie stalo,wiec spoko.Ale...widzialem slabe daszki,domki,padly pod ciezarem sniegu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 11.01.2010 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Lookita te płotki na dachu to polisa na nasze życie O samochodach i innych "takich tam" nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 11.01.2010 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 O polisach na zycie,to mi nie przypominaj.Mam 2 obowiazkowe.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 11.01.2010 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Plot sniegowei sa poto, zeby zwaly sniegu, nie spadly przypakiem komus na glowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts