zebacz 11.01.2010 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Witam Po przeczytaniu setek postów i opinii na forum nadal mam poważne dylematy na jaki wariant ogrzewania się zdecydować. Oczywiście gdzie 2 Polaków tam 3 opinie i pewnie tak u nas zostanie. Przejdźmy do konkretów: - budynek parterowy - projekt Praga 2 (LMB24a) z dwuspadowym dachem w założeniu bez podpiwniczenia i poddasza użytkowego,- dostępność prądu i gazu ziemnego,- pobliskie bagienko czyli komary latem - m.in dlatego planuję WM, - ogólny wstręt do węgla z przyczyn osobistych (9 lat pieców kaflowych w nieizolowanym budynku i 5 pięter do pokonania). Na razie jestem na etapie koncepcji podłogówka na całym domu + piec kondensacyjny. Z wiedzy zdobytej na forum i w rozmowach z innymi osobami większość proponuję żeby założyć alternatywne (awaryjne) źródło ogrzewania w przypadku problemów z gazem (pewnie z ceną bo o dostępność to się nie martwię). No i teraz zasadnicze pytanie - co proponowalibyście jako alternatywę: - kominek bez DGP z zamkniętą komorą spalania,- bufor ciepła ładowany w II taryfie na prąd,- inne ogrzewanie awaryjne na prąd, - piec na paliwo stałe. W przypadku prądu odpada mi wykonywanie dodatkowego komina co daje wymierne oszczędności przy budowie - parę tysięcy w kieszeni, w przypadku bufora ciepła jest delikatny problem z miejscem na 1 t wody - nie twierdzę że to niemożliwe ale muszę się do tego ustawić na etapie zmian projektowych. Chodzi mi o możliwie jak najprostszą instalację C.O. - tak żeby nie przekombinować. pozdr.zebacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 11.01.2010 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Chodzi mi o możliwie jak najprostszą instalację C.O. - tak żeby nie przekombinować. Podłogówka 100% na kotle kondensacyjnym ( ja mam Junkersa smarta 14 kW) Jako zódło awaryjne ogrzewania na brak gazu ziemnego, kit do kotła i 2x butla propan-butan, ewentualnie kominek z płaszczem wodnym wpinany równolegle w syst. CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 11.01.2010 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 No i teraz zasadnicze pytanie - co proponowalibyście jako alternatywę: jeżeli planujesz kominek to może kominek z PW + bufor, sprzężony jakoś z tym kotłem gazowym. Żeby jak naładujesz kominkiem bufor kotła nie trzeba było jakoś odłączać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zebacz 11.01.2010 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 jeżeli planujesz kominek to może kominek z PW + bufor, sprzężony jakoś z tym kotłem gazowym. Żeby jak naładujesz kominkiem bufor kotła nie trzeba było jakoś odłączać. Hmm - myślałem o tym - instalacja CO wygląda wtedy jak sterownia atomowego okrętu podwodnego klasy Czarnobyl a mnie chodzi o konstrukcje prostą jak budowa cepa. pozdr. zebacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 11.01.2010 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Jeśli ma to być rozwiązanie awaryjne to trzeba patrzeć w zasadzie tylko na kwestię kosztów inwestycyjnych. Gdyby w przyszłości gaz poszedł tak ostro do góry, że zaprzestałbyś nim ogrzewać to pewnie bez pytania nikogo o zgodę wstawisz kocioł na wszystko w kotłowni lub gdzie indziej bez względu na to co mówią na ten temat przepisy.Jak dla mnie awaryjnie założyłbym ogrzewanie na prąd z buforem lub konwektorowe.Tanio, pewnie (poza brakami prądu). Z buforem wtedy, gdy moc przyłącza nie pozwalałaby awaryjnie ogrzewać wieloma grzejnikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts