Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można mieszać styropian z wełną?

maksiu

Recommended Posts

Witajcie

Zabieram się za robienie podłogi na strychu i wpadł i do głowy pewien pomysł.

Podłogę strychu będę układał na jętkach oddzielających strych od poddasza, między jętami jest ułożona wełna. Mam ponadto kilka worków pełnych granulatu styropianowego. Pomyślałem, aby tym granulatem wypełnić wszelkie dołki jakie gdzieniegdzie występują w wełnie, oczywiście od strony strychu.

Czy są ku temu jakieś przeciwwskazania? Są jakieś powodu dla których nie można mieszać styropianu i wełny? Do czego ewentualnie jeszcze można użyć tego granulatu?

I jeszcze na koniec pytanie z innej parafii, czy pod deski podłogi dawać jakąś folie ? Strych nieocieplony

pozdrawiam

maksiu

Nie widzę przeciwskazań do takiego mieszania, choć wolałbym mieszać granulki styropianu z granulatem wełny między jętki.

Pod deski lepiej dać tą folię bo oddzielasz pomieszczenia ogrzewane od nie ogrzewanych.

Sęk w tym, że wełna już tam leży od jakiegoś czasu

A co do folii to zrozumiem że paroizolacyjna, tak?

dziękuje za wypowiedź i pozdrawiam

m.

tez tak chcę zrobić ale zastanawiam się czy wełna będzie "oddychała" ;) a tak na poważnie obawiam się, że po przykryciu jej mielonym styropianem jak jakoś zawilgotnieje to nie będzie schła...

Mam trochę resztek styropianu po ocieplaniu i chcę go przerobić na granulat właśnie do ocieplenia sufitu nad poddaszem (wełna już tam siedzi) oraz chcę go wsypać za ścianki kolankowe z GK (nie mam ściany kolankowej). Połać dachu cała jest ocieplona 18+5cm wełny. styropian sypałbym żeby ocieplić strop za zbudowaną ścianką kolankową.

Chyba, że ja coś źle zrozumiałem z postu autora.

trzeba było napisać, że na wełnie dawać folie o klasę cieńszą niż to co pod karton gipsem np: pod wełną folia gruba wysoko-paroszczelna, a na wełnie folia cieńsza nisko-paroszczelna, albo tylko wiatroizolacja i wtedy nie ma nigdzie problemu

PS ja u siebie na strychu wymieszałem granulat pianki poliuretanowej z styropianem i wszystko to przykryłem jastrychem, i nie zamierzam tam zaglądać nawet za 100 lat

No i przyznaję się, że to częściowo moja wina. Ja zrozumiałem, że pod deski znaczy pod krokwie, a nad płyty. Pod samą podłogę nie ma dla mnie znaczenia (jeśli to poddasze użytkowe) bo i tak to zostanie przykryte czymś co skutecznie ograniczy ucieczkę wilgoci w górę. W przypadku strychu nieużytkowego zdecydowanie popieram powyższą wypowiedź.