maksiu 11.01.2010 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Witajcie Zabieram się za robienie podłogi na strychu i wpadł i do głowy pewien pomysł. Podłogę strychu będę układał na jętkach oddzielających strych od poddasza, między jętami jest ułożona wełna. Mam ponadto kilka worków pełnych granulatu styropianowego. Pomyślałem, aby tym granulatem wypełnić wszelkie dołki jakie gdzieniegdzie występują w wełnie, oczywiście od strony strychu. Czy są ku temu jakieś przeciwwskazania? Są jakieś powodu dla których nie można mieszać styropianu i wełny? Do czego ewentualnie jeszcze można użyć tego granulatu? I jeszcze na koniec pytanie z innej parafii, czy pod deski podłogi dawać jakąś folie ? Strych nieocieplony pozdrawiammaksiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 11.01.2010 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Nie widzę przeciwskazań do takiego mieszania, choć wolałbym mieszać granulki styropianu z granulatem wełny między jętki.Pod deski lepiej dać tą folię bo oddzielasz pomieszczenia ogrzewane od nie ogrzewanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 11.01.2010 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Nie widzę przeciwskazań do takiego mieszania, choć wolałbym mieszać granulki styropianu z granulatem wełny między jętki. Pod deski lepiej dać tą folię bo oddzielasz pomieszczenia ogrzewane od nie ogrzewanych. Sęk w tym, że wełna już tam leży od jakiegoś czasu A co do folii to zrozumiem że paroizolacyjna, tak? dziękuje za wypowiedź i pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 11.01.2010 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 tez tak chcę zrobić ale zastanawiam się czy wełna będzie "oddychała" a tak na poważnie obawiam się, że po przykryciu jej mielonym styropianem jak jakoś zawilgotnieje to nie będzie schła... Mam trochę resztek styropianu po ocieplaniu i chcę go przerobić na granulat właśnie do ocieplenia sufitu nad poddaszem (wełna już tam siedzi) oraz chcę go wsypać za ścianki kolankowe z GK (nie mam ściany kolankowej). Połać dachu cała jest ocieplona 18+5cm wełny. styropian sypałbym żeby ocieplić strop za zbudowaną ścianką kolankową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 11.01.2010 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Folia pod podłogą stryszku zwłaszcza paroizolacyjna to ZŁY pomysł.Para wodna musi jakoś wyjść z domu. Izolujemy zawsze zgodnie z regułą: W środku szczelniej niż na zewnątrz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 11.01.2010 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Folia pod podłogą stryszku zwłaszcza paroizolacyjna to ZŁY pomysł. Para wodna musi jakoś wyjść z domu. Izolujemy zawsze zgodnie z regułą: W środku szczelniej niż na zewnątrz! tylko zły? Baaaaaaardzo zły pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.01.2010 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Albo ja, albo ktoś inny żarty sobie robi. Pod podłogą stryszku rozumiem jako nad sufitem ogrzewanego pomieszczenia i tam jak najbardziej jest uzasadnione użycie folii paroizolacyjnej. Co innego, gdyby u góry było poddasze użytkowe.Chyba, że ja coś źle zrozumiałem z postu autora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 12.01.2010 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 paroizolacje daje się przed wełną od strony pomieszczenia, jak masz nad to sprawdz co się tam dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.01.2010 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Chyba, że ja coś źle zrozumiałem z postu autora. trzeba było napisać, że na wełnie dawać folie o klasę cieńszą niż to co pod karton gipsem np: pod wełną folia gruba wysoko-paroszczelna, a na wełnie folia cieńsza nisko-paroszczelna, albo tylko wiatroizolacja i wtedy nie ma nigdzie problemu PS ja u siebie na strychu wymieszałem granulat pianki poliuretanowej z styropianem i wszystko to przykryłem jastrychem, i nie zamierzam tam zaglądać nawet za 100 lat No i przyznaję się, że to częściowo moja wina. Ja zrozumiałem, że pod deski znaczy pod krokwie, a nad płyty. Pod samą podłogę nie ma dla mnie znaczenia (jeśli to poddasze użytkowe) bo i tak to zostanie przykryte czymś co skutecznie ograniczy ucieczkę wilgoci w górę. W przypadku strychu nieużytkowego zdecydowanie popieram powyższą wypowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 13.01.2010 01:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Folia pod podłogą stryszku zwłaszcza paroizolacyjna to ZŁY pomysł. Para wodna musi jakoś wyjść z domu. Izolujemy zawsze zgodnie z regułą: W środku szczelniej niż na zewnątrz! tylko zły? Baaaaaaardzo zły pomysł typowe,podtarcie gęby PS. jak tego,niecierpie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts