TomiAyomi 11.01.2010 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Witam ! ! !obdzwoniłem lokalnych studniarzy i tak cena za metr odwiertu wacha się pomiędzy 180 pln a 300 pln przy czym Ci tańsi robią z rury 110czy to ma jakiś wpływ na użytkowanie ?pomijając cenę które rozwiązanie jest lepsze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 11.01.2010 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Witam. U mnie akurat w zeszłym tygodniu zakończyli studniarze głębinówkę, ja mam rurę 160 mm. o grubości ścianki 6,3mm. A tłumaczyli to tym, że nieraz zdarzało się pękanie cieńszych rur (tzn. o cieńszych ściankach). Co do średnicy, to im większa to większy zapas wody itd. Generalnie u mnie dopływ wody i tak jest na tyle duży, że pompa o wydajności 42l/min ciągle pracując obniżyła tylko lustro wody max o 1 metr, co daje 2500 l/h. Może dopływ jest i większy, ale trzeba było by to sprawdzić już pompą o większej wydajności. Za metr płaciłem 250 pln +300 pln 3 kręgi betonowe z pokrywą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomiAyomi 11.01.2010 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 hydrofor masz w kręgach czy w domu ? ? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 11.01.2010 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Hydrofor? po co, będzie pompa głębinowa w studni, na gł. 21 metrów, w kotłowni będzie tylko naczynie zbiorcze przeponowe+włącznik ciśnieniowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.01.2010 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Hydrofor? po co, będzie pompa głębinowa w studni, na gł. 21 metrów, w kotłowni będzie tylko naczynie zbiorcze przeponowe+włącznik ciśnieniowy. To chyba nie najlepszy pomysł-będą skoki ciśnienia przy poborze a szczególnie gdy będzie pobór ciepłej wody np do kąpieli i zimnej do pralki. Duża strata komfortu nawet przy termostatycznych bateriach będzie to odczuwalne. Prócz tego częstość startu i wyłączeń pompy głębinowej nie wpływa na jej trwałość ps chyba że pod pojęciem naczynie zbiorcze przeponowe kryje sie zbiornik hydroforowy 100-150l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomiAyomi 11.01.2010 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 no wlasnie, pomysl bez hydroforu tez wydawal mi sie nowatorski, ale mysle sobie moze czegos nie wiem, a co z tą rurą fi 160 lub fi 110 ? ? ?odpowie ktos ze studniarzy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 11.01.2010 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 no wlasnie, pomysl bez hydroforu tez wydawal mi sie nowatorski, ale mysle sobie moze czegos nie wiem, a co z tą rurą fi 160 lub fi 110 ? ? ? odpowie ktos ze studniarzy ? U mnie jest 26m Q110 pompa głębinowa pracowała z przycisku tylko dla budowlańców -czym sugerowali się studniarze...nie wiem ale mówili ze dla jednego domu i przy takim zapotrzebowaniu wody wystarczy aż nadto więc mam 18mb rury ocynkowanej 110(osłonowa)a potem otwór w ziemi na 8mb Poziom wody na 12mb i spada przy pracy pompy o 0,5m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 11.01.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Zbiornik przeponowy będzie o pojemności 80 litrów, spokojnie wystarczy. Zbiorniki hydroforowe większej pojemności bez odpowiedniej ilości powietrza w środku tak naprawdę będą spisywać gorzej. Potrzeba jest okresowa kontrola ilości powietrza oraz napełniania go kompresorem, trzeba wygospodarować dość dużo miejsca na hydrofor ze zbiornikiem. Kolejna sprawa, skąd wiesz na jakiej wysokości będziesz miał lustro wody, hydrofory mają dość ograniczoną wysokość maksymalną jaką zdołają zassać wode. Mnie akurat wydaje się normalne stosowanie pomp głębinowych, przynajmniej w moich stronach to zdecydowana większość, nawet na zacofane podkarpacie gdzie mieszkam W swoim rodzinnym domu gdzie mieszkałem z hydroforem można było dostać zawału kiedy się włączał, tego warkotu się nie zapomni Od dwóch lat zastąpiła go pompa głębinowa w zwykłej studni o gł. 6m. działa super, jest cicho, przede wszystkim dużo mniej wilgoci w domu po wyrzuceniu tego monstrum. Pozostał jedynie jeszcze zbiornik hydroforowy, 200l. do którego raz na rok trzeba dopompować powietrza, bo się jakimś cudem ulatnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 11.01.2010 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Jeszcze sugerowałbym popytanie twoich studniarzy, o zakres robót jaki jest w tych kosztach. Chodzi mi o to czy wykonują obsypkę żwirową wokół filtra, czy i czym wykonują izolacje między dolnymi i górnymi warstwami wodonośnymi, bo to chyba ważniejsza sprawa w tego typu studni. W sumie expertem nie jestem, ale wodę będziesz później Ty z tej studni pił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość SS 12.01.2010 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 no wlasnie, pomysl bez hydroforu tez wydawal mi sie nowatorski, ale mysle sobie moze czegos nie wiem, a co z tą rurą fi 160 lub fi 110 ? ? ? odpowie ktos ze studniarzy ? nie jestem studniarzem, przez 25 lat zajmowałem się zawodowo radiestezją jeśli woda ma byc dla domu a nie dla osrodka wypoczynkowego to rura 110 ci wystarczy z naddatkiem co prawda wydajność studni rosnie mniej więcej liniowo wraz ze wzrostem średnicy do około metra ale nawet z rury 1 1/4 cala - jeśli warstwa jest dobrze uziarniona uzyskuje się 3-4 tys litrów na godzinę /czyli bez rury osłonowej/ dla ciebie wazniejsze są: - dobranie numeru siatki filtracyjnej do uziarnienia warstwy wodonośnej, - wykonanie obsypki na zewnątrz filtru pełnośrednicowego, - wykonanie rury podfiltrowej - dobranie wydajności pompy tak aby nie przekroczyć wydajności miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts