balik 11.01.2010 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Na kupno mieszkania wzialem kredyt hipoteczny. Mieszkanie jest nowe, wiec nie ma jeszcze zalozonej ksiegi wieczystej.Wniosek o zalozenie ksiegi wieczystej do sadu wyslal notariusz przy podpisywaniu aktu.Nastepnie bank wystawil mi oswiadczenie o ustanowieniu hipoteki, ktore mam zaniesc do sadu wraz z wnioskiem o wpis hipoteki do ksiegi.Mam w zwiazku ze zlozeniem tego wniosku kilka pytan: 1. Wyczytalem, ze wraz z wnioskiem i oswiadczenie baku musze zlozyc takze oswiadczenie wlasciciela nieruchomosci o ustanowieniu hipoteki. Czy takim oswiadzczenie moze byc akt notarialny ( nie ma w nim nic i hipotece)? Czy moze takim oswiadczeniem moze byc umowa kredytowa z bankiem, w ktorej jest mowa o hipotekach? Jezeli nie, to jak ma takie oswiadczenie wygladac? Ma ktos wzor takiego osiwdczenia? 2. We wniosku o wpis w ksiedze wieczystej jest rubryka, w ktorej mam podac numer ksiegi wieczystej, ktorej dotyczy wniosek. Co mam tam wpisac, jezeli ksiega dla mojego mieszkania nie zostala jescze utworzona? Jak wspomnialem, wniosek w tej sprawie zlozyl notariusz. 3. Czy ten wniosek o wpis hipoteki moze byc jakos podlaczony do wniosku o utworzenie hipoteki, ktory zostal zlozony juz wczesniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts