jblih 11.01.2010 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Nie wiem właściwie od czego zacząć bo problem pokręcony jak paczka gwoździ. Ale w skrócie...Mam działkę 2700m, której 1100m stanowi las a reszta to rolne, które bez problemu można przekształcić w budowlane. Od strony lasu przylega do drogi...mamy zaprojektowany zjazd z drogi gminnej.I teraz...ktoś wymyślił, że na własnej działce musimy zaprojektować i wykonać drogę od zjazdu z drogi gminnej pod dom.???Czy ktoś w ogóle może czegoś takiego od nas wymagać?Czy jest na to jakaś podstawa prawna? Wydano nam w marcu pierwsze warunki zabudowy, w których pisze, że do domu dojeżdżamy po gruncie leśnym bez naruszenia drzewostanu. Na mapie projektowej zaznaczona droga. W starostwie przyczepili się, że do tego musimy mieć odlesiony pas pod drogę. Na odlesienie nie ma szans, Lasy Państwowe nie pozwolą odlesić ani centymetra. Próbowaliśmy zrobic dojazd z drugiej strony (do tego wydano drugie war.zab.), niestety właściciele posesji sąsiednich nie zgodzili się, więc te drugie warunki zostały wycofane przez SKO (przy okazji okazało się, że Gmina zdrowo w tych warunkach namieszała), ale mniejsza o to.Niedawno dowiedziałam się, że skoro i tak poruszamy się po tym lesie i istnieje już dróżka przez ten las, to starostwo na tej podstawie wyda pozwolenie. Poinformowaliśmy o tym pracowników Gminy. Po tym jak SKO wycofało drugie warunki zabudowy, Gmina miała podtrzymać te pierwsze jako ważne. No i czekaliśmy na nie...Dziś się okazało, że pani sekretarz w Gminie nie podpisze podtrzymania pierwszych warunków zabudowy, dopuki nie złożymy oświadczenia o sposobie poruszania się po działce (??????????) Szukam podstawy prawnej na ten temat ale wszędzie znajduję tylko to że działka ma mieć połączenie z drogą gminną. Poratujcie,bo już rok mija a my dalej walczymy o warunki zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts