owiec 11.01.2010 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Witam, mam tradycyjny, najzwyklejszy grzejnik na ścianie. Chciałbym go wymienić na jakiś kanałowy. Mieszkanie w bloku, także maksymalna głębokość grzejnika to 90mm. Obecny grzejnik ma wymiary: 900 x 600 x 10mm producent X. Nie mogłem znaleźć nazwy na grzejniku. Na stronie purmo najprostszy grzejnik o takich wymiarach ma 916W. Mogę się tym sugerować dobierając moc grzejnika kanałowego? Czy moc ma być zbliżóna, ciut większa od tego zwykłego grzejnika czy powinien być z jakiegoś powodu dużo mocniejszy? Deweloper zawiesił taki grzejnik i w mieszkaniu jest gorąco. Kontaktując się z firmami od grzejników (opexy, bartycka, pare firm z netu) każdy podaje inną potrzebną moc: od 1400W do 2000W. Powierzchnia pokoju: 15m2 Powierzchnia pokoju wraz z otwartą kuchnią i kawałkiem przedpokoju: 23m2. Proszę o podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpj 11.01.2010 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Witam, Mąż podpowiada, że stosuje się przelicznik 70W na m2, czyli w tym przypadku moc grzejnia 1,6 kW na 23 m2 Podobno ciężko będzie znaleźć tak płytki grzejnik kanałowy, ponieważ oprócz głębokości kanału dochodzi jeszcze kilka mm na nóżki do wypoziomowania kanału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts