jacek_m 12.01.2010 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Czytając wątek o paleniu owsem w piecu retortowym postanowiłem sam spróbować. Kupiłem tonę owsa za całe 250 złotych i przez miesiąc mieszałem go z grochem w stosunku 50:50. Owies palił się całkiem dobrze, jednak podczas ostatniego czyszczenia pieca okazało się że wymiennik w piecu pod warstwą sadzy pokrył się rdzą . Widać z tego że jednak zawartość chloru w zbożach jest spora i wypowiedzi producentów kotłów w których nie polecają palenia np. owsem w kotłach zaprojektowanych do palenia Eko-groszkiem mają swoje uzasadnienie. W związku z powyższym mam do Was pytanie co robić z ta rdzą, wyczyścić do końca we wszystkich zakamarkach się nie da, zostawić tak jak jest ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 12.01.2010 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 potrzymaj go pare dni na wysokiej tem. ale na eko grochu , powinno zejść , ale najpierw sadze oczyść chłopie to masz grzech owsem palić ludzie nie mają co jeść a ty owsem palisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.01.2010 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 chłopie to masz grzech owsem palić a pokute to ma czyszczenie rdzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.01.2010 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Zostawiłbym tak jak jest. od kiedy to wysoka temperatura usuwa rdzę? Jakaś nowa metoda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 12.01.2010 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Zostawiłbym tak jak jest. od kiedy to wysoka temperatura usuwa rdzę? Jakaś nowa metoda? znana z metalurgii... palić aż się roztopi... PS. a na poważnie: też bym to zostawił w spokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_m 12.01.2010 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 masz grzech owsem palić ludzie nie mają co jeść a ty owsem palisz Jak bym słyszał oficjalne stanowisko rolników, bo po cichu to do mnie mówili że sami palą zbożem tylko jakby sie sąsiedzi dowiedzieli to by ich wyklei ze wsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_m 12.01.2010 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 ok wyczyszczę piec i popalę eko-grochem tydzień, mam nadzieję że rdza zejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_m 05.02.2010 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 potrzymaj go pare dni na wysokiej tem. ale na eko grochu , powinno zejść i rdza nie zeszła i raczej nie ma zamiaru zastanawiam się czy po sezonie nie wyczyścić dokładnie pieca i przesmarować go czymś w rodzaju odrdzewiacza, ale nie wiem czy to dobry pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 05.02.2010 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 a może ta rdza była tam wcześniej tylko się za bardzo nie przyglądałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_m 05.02.2010 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 a może ta rdza była tam wcześniej tylko się za bardzo nie przyglądałeś? to jest nowy piec , odpalony na jesieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.