MarlenitaS 12.01.2010 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Czy ktoś u siebie ma płytę kartonowo-gipsową zamiast tynkowania ?Chodzi mi głównie o ściany. Jak się to sprawdza w praktyce,gdy się już mieszka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 12.01.2010 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 normalnie. bez problemów. A w dodatku najczęściej taniej wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.01.2010 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 mam wersje i takie i takie w jednym pomieszczeniu. Obie robione własnoręcznie. Gdybym nie musiał sam się męczyć to wolałbym tynki. Równiej wyszły mi płyty. Kosztowo nie porównywałem, ale płyty na pewno szybciej i łatwiej. W użytkowaniu (bez opukiwania) na razie nie widzę różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 12.01.2010 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 ja liczyłem w grudniu. Fakt, że ściana była nierówna i warstwa tynku musiała by być znaczna. Ale największa oszczedność była na czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenitaS 12.01.2010 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 A jak to jest z "lecącymi" szafkami? dobrze się to wszystko trzyma? Ja sciany mam idealnie równiutkie tylko .... do tynków musimy zamówić firmę,dłużej schną,więcej brudu... płyty przykręci mąż ,nie potrzeba szpachlować całości,no i nie musimy od razu góry robić,kończymy dół i wprowadzka.... i nie wiem co teraz robić? czy płyta k-g jest naprawdę wytrzymała ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 12.01.2010 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 A jak to jest z "lecącymi" szafkami? dobrze się to wszystko trzyma? Ja sciany mam idealnie równiutkie tylko .... do tynków musimy zamówić firmę,dłużej schną,więcej brudu... płyty przykręci mąż ,nie potrzeba szpachlować całości,no i nie musimy od razu góry robić,kończymy dół i wprowadzka.... i nie wiem co teraz robić? czy płyta k-g jest naprawdę wytrzymała ??? Jak płyty są przyklejane do równej ściany to kołki używamy trochę dłuższe i wiszą w ścianie, a nie na płycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenitaS 12.01.2010 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 A jak to jest z "lecącymi" szafkami? dobrze się to wszystko trzyma? Ja sciany mam idealnie równiutkie tylko .... do tynków musimy zamówić firmę,dłużej schną,więcej brudu... płyty przykręci mąż ,nie potrzeba szpachlować całości,no i nie musimy od razu góry robić,kończymy dół i wprowadzka.... i nie wiem co teraz robić? czy płyta k-g jest naprawdę wytrzymała ??? Jak płyty są przyklejane do równej ściany to kołki używamy trochę dłuższe i wiszą w ścianie, a nie na płycie. Oczywiście,racja Fajnie gdyby napisał ktoś kto ma płytę zamiast tynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szeszol 12.01.2010 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 A jak to jest z "lecącymi" szafkami? dobrze się to wszystko trzyma? Ja sciany mam idealnie równiutkie tylko .... do tynków musimy zamówić firmę,dłużej schną,więcej brudu... płyty przykręci mąż ,nie potrzeba szpachlować całości,no i nie musimy od razu góry robić,kończymy dół i wprowadzka.... i nie wiem co teraz robić? czy płyta k-g jest naprawdę wytrzymała ??? Ja mam płytę KG w całym mieszkaniu (co się na dźwigałem to moje.. ) U mnie wyszło to trochę przypadkiem. Z racji tego, że to poddasze i dach był 'robiony' jako pierwszy to jakoś tak wyszło, że nam została jedna płyta i na próbę ją przykleiliśmy do ściany. szybko i łatwo poszło więc reszta jakoś tak poleciała... - czy taniej nie wiem, bo nie przeliczałem, ale wygodnie no i chyba szybciej się układa - z tym brudem to bym uważał bo po gipsowaniu i przecieraniu to kurzu jest masakrycznie dużo, kończąc pracę wyglądałem jakbym się w mące wytarzał - fakt, że do KG specem jakimś być nie trzeba i przy odrobinie uwagi większość sobie poradzi. - szafki kuchenne wiszą i nic im nie jest, piec gazowy też ma się dobrze, raz mi się suszarka oberwała, ale wtedy to szanowna małżonka mocno przesadziła z obciążeniem - jak to ktoś napisał dłuższe kołki załatwiają sprawę. - przy drobiazgach typu zdjęcia, zegary to są takie kołki do gipsu specjalne i też się trzyma - to na co trzeba zwrócić uwagę to pękanie na łączeniach, chociaż ściany w odróżnieniu od dachu nie pracują aż tak bardzo, więc nie jest to jakiś problem (odrobina uwagi przy montażu i będzie OK) - a jakby co to zawsze można zagipsować i pomalować I to chyba tyle... Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenitaS 12.01.2010 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 A jak to jest z "lecącymi" szafkami? dobrze się to wszystko trzyma? Ja sciany mam idealnie równiutkie tylko .... do tynków musimy zamówić firmę,dłużej schną,więcej brudu... płyty przykręci mąż ,nie potrzeba szpachlować całości,no i nie musimy od razu góry robić,kończymy dół i wprowadzka.... i nie wiem co teraz robić? czy płyta k-g jest naprawdę wytrzymała ??? Ja mam płytę KG w całym mieszkaniu (co się na dźwigałem to moje.. ) U mnie wyszło to trochę przypadkiem. Z racji tego, że to poddasze i dach był 'robiony' jako pierwszy to jakoś tak wyszło, że nam została jedna płyta i na próbę ją przykleiliśmy do ściany. szybko i łatwo poszło więc reszta jakoś tak poleciała... - czy taniej nie wiem, bo nie przeliczałem, ale wygodnie no i chyba szybciej się układa - z tym brudem to bym uważał bo po gipsowaniu i przecieraniu to kurzu jest masakrycznie dużo, kończąc pracę wyglądałem jakbym się w mące wytarzał - fakt, że do KG specem jakimś być nie trzeba i przy odrobinie uwagi większość sobie poradzi. - szafki kuchenne wiszą i nic im nie jest, piec gazowy też ma się dobrze, raz mi się suszarka oberwała, ale wtedy to szanowna małżonka mocno przesadziła z obciążeniem - jak to ktoś napisał dłuższe kołki załatwiają sprawę. - przy drobiazgach typu zdjęcia, zegary to są takie kołki do gipsu specjalne i też się trzyma - to na co trzeba zwrócić uwagę to pękanie na łączeniach, chociaż ściany w odróżnieniu od dachu nie pracują aż tak bardzo, więc nie jest to jakiś problem (odrobina uwagi przy montażu i będzie OK) - a jakby co to zawsze można zagipsować i pomalować I to chyba tyle... Pozdrawiam Tomek Bardzo dziękuję Tomku za wyczerpującą odpowiedź. Dziś postaramy się przeliczyć różnicę w tynkach i płytach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 12.01.2010 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 jak przeliczycie to dajcie odp - tez jestem zainteresowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 12.01.2010 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Dziś postaramy się przeliczyć różnicę w tynkach i płytach Nie chcę psuć wam dobrego nastroju ale porównując cenę dużego fiata do mercedesa wychodzi na to, że lepiej kupić jest fiata... A co do czasu to ile niby zaoszczędzicie? Ekipa położy Wam tynk pewnie w 2tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 12.01.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Dziś postaramy się przeliczyć różnicę w tynkach i płytach Nie chcę psuć wam dobrego nastroju ale porównując cenę dużego fiata do mercedesa wychodzi na to, że lepiej kupić jest fiata... jakies uzasadnienie tej teorii! tez jestem na etapie tynków i biorę pod uwagę płyty w poprzednim mieszkaniu miałem płyty i .... a fiatem akurat nie jezdzę Poproszę o konkrety nie domysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 12.01.2010 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 a pomyślałeś że wszystkie roztocza , pająki, i co tam jeszcze sie w ciasnym uchowa mają w wersji płyt w twoim domu wymarzone mieszkanie , bo klei sie na placki i miedzy płytą zawsze jest luz , raj dla nich . a jeśli chodzi o koszty z materiałem: m2 tynku cem-wap to ok.20zł bez twojej roboty m2 płyty to około 10zł wszystko przez ciebie zrobione ( a czasowo : tynk w domku jednorodzinnym poddasze+parter - około 10 dni płyty na poddaszu i parterze przyjmując że sam robisz to miesiąca a nawet dwóch ci braknie ,mowa o gotowej ścianie pod malowanie i robocie po twojej pracy , bo domyślam sie że po pracy chcesz robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 12.01.2010 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 a jeśli chodzi o koszty z materiałem: m2 tynku cem-wap to ok.20zł bez twojej roboty matko, z jakich lat taka cena? Taż 20 zł to kosztuje 50 kilo zaprawy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 12.01.2010 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 a pomyślałeś że wszystkie roztocza , pająki, i co tam jeszcze sie w ciasnym uchowa mają w wersji płyt w twoim domu wymarzone mieszkanie , bo klei sie na placki i miedzy płytą zawsze jest luz , raj dla nich . a jeśli chodzi o koszty z materiałem: m2 tynku cem-wap to ok.20zł bez twojej roboty m2 płyty to około 10zł wszystko przez ciebie zrobione ( a czasowo : tynk w domku jednorodzinnym poddasze+parter - około 10 dni płyty na poddaszu i parterze przyjmując że sam robisz to miesiąca a nawet dwóch ci braknie ,mowa o gotowej ścianie pod malowanie i robocie po twojej pracy , bo domyślam sie że po pracy chcesz robić 1. a skąd tam muchy pająki i inne pokraki? przecie tam nawet szparki nie ma, o muchach nie wspomniawszy. Twoje pająki z głodu zdechną. 2. matko, z jakich lat taka cena? Taż 20 zł to kosztuje 50 kilo zaprawy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wick 12.01.2010 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 płyta gi-ka,swój urok maspoina,spoina,spoina PS. przy "odpowiednim" oświetleniu,tego niewidać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 13.01.2010 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Dodam swoje 0,03PLN Na dole dałem tynki gipsowe. Zaraz po położeniu, jak jeszcze były mokre, to wyglądały super gładko i równo, jednak suma sumarum i tak trzeba było kłaść gładź. Drugi raz kładłbym płyty (oczywiście samemu, bo jeśli ktoś miałby to robić, to cenowo nie wyjdzie tak dobrze). A łączeń płyt nie będzie widać, jeśli szpachluje się całość. I wcale nie jest to takie pracochłonne. Przy odrobinie wprawy i równych ścianach, nie trzeba nawet za bardzo się naszlifować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 13.01.2010 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 nie wiem jak w twoim niebycie , ale u nas tak sie ceny tynku cem.- wap. kręcą 20-22zł/m2 coś o tym wiem bo to robię od parunastu lat a ojciec parudziesięciu lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 13.01.2010 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 nie wiem jak w twoim niebycie , ale u nas tak sie ceny tynku cem.- wap. kręcą 20-22zł/m2 coś o tym wiem bo to robię od parunastu lat a ojciec parudziesięciu lat za położenie, to się zgadzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 13.01.2010 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 A mnie wyszło 19 zł/m2 tynku gipsowego, materiał, robocizna i narożniki aluminiowe. Sam wykonawca sie zdziwił bo na początku szacował 23 zł Dlatego zrezygnowałem z płyt, a rozważałem taką opcję ! Jeszcze jedno do tynków gipsowych, trzeba je szpachlować i to po całości jeśli ktoś chce idealnie, jak sobie poświecę to góry i doliny że ho ho Olałem to bo nikt z tego strzelał nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts