Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta kg zamiast tynkowania? ...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A jak to jest z "lecącymi" szafkami? dobrze się to wszystko trzyma? Ja sciany mam idealnie równiutkie tylko ....

do tynków musimy zamówić firmę,dłużej schną,więcej brudu...

płyty przykręci mąż ,nie potrzeba szpachlować całości,no i nie musimy od razu góry robić,kończymy dół i wprowadzka....

i nie wiem co teraz robić? :roll: czy płyta k-g jest naprawdę wytrzymała ???

A jak to jest z "lecącymi" szafkami? dobrze się to wszystko trzyma? Ja sciany mam idealnie równiutkie tylko ....

płyty przykręci mąż ,nie potrzeba szpachlować całości,no i nie musimy od razu góry robić,kończymy dół i wprowadzka....

Jak płyty są przyklejane do równej ściany to kołki używamy trochę dłuższe i wiszą w ścianie, a nie na płycie.

Jak płyty są przyklejane do równej ściany to kołki używamy trochę dłuższe i wiszą w ścianie, a nie na płycie.

Oczywiście,racja :)

Fajnie gdyby napisał ktoś kto ma płytę zamiast tynku :)

Ja mam płytę KG w całym mieszkaniu (co się na dźwigałem to moje.. ;) )

U mnie wyszło to trochę przypadkiem. Z racji tego, że to poddasze i dach był 'robiony' jako pierwszy to jakoś tak wyszło, że nam została jedna płyta i na próbę ją przykleiliśmy do ściany. szybko i łatwo poszło więc reszta jakoś tak poleciała...

- czy taniej nie wiem, bo nie przeliczałem, ale wygodnie no i chyba szybciej się układa

- z tym brudem to bym uważał bo po gipsowaniu i przecieraniu to kurzu jest masakrycznie dużo, kończąc pracę wyglądałem jakbym się w mące wytarzał

- fakt, że do KG specem jakimś być nie trzeba i przy odrobinie uwagi większość sobie poradzi.

- szafki kuchenne wiszą i nic im nie jest, piec gazowy też ma się dobrze, raz mi się suszarka oberwała, ale wtedy to szanowna małżonka mocno przesadziła z obciążeniem :) - jak to ktoś napisał dłuższe kołki załatwiają sprawę.

- przy drobiazgach typu zdjęcia, zegary to są takie kołki do gipsu specjalne i też się trzyma

- to na co trzeba zwrócić uwagę to pękanie na łączeniach, chociaż ściany w odróżnieniu od dachu nie pracują aż tak bardzo, więc nie jest to jakiś problem (odrobina uwagi przy montażu i będzie OK) - a jakby co to zawsze można zagipsować i pomalować ;)

I to chyba tyle...

Pozdrawiam

Tomek

Ja mam płytę KG w całym mieszkaniu (co się na dźwigałem to moje.. ;) )

U mnie wyszło to trochę przypadkiem. Z racji tego, że to poddasze i dach był 'robiony' jako pierwszy to jakoś tak wyszło, że nam została jedna płyta i na próbę ją przykleiliśmy do ściany. szybko i łatwo poszło więc reszta jakoś tak poleciała...

- czy taniej nie wiem, bo nie przeliczałem, ale wygodnie no i chyba szybciej się układa

- z tym brudem to bym uważał bo po gipsowaniu i przecieraniu to kurzu jest masakrycznie dużo, kończąc pracę wyglądałem jakbym się w mące wytarzał

- fakt, że do KG specem jakimś być nie trzeba i przy odrobinie uwagi większość sobie poradzi.

- szafki kuchenne wiszą i nic im nie jest, piec gazowy też ma się dobrze, raz mi się suszarka oberwała, ale wtedy to szanowna małżonka mocno przesadziła z obciążeniem :) - jak to ktoś napisał dłuższe kołki załatwiają sprawę.

- przy drobiazgach typu zdjęcia, zegary to są takie kołki do gipsu specjalne i też się trzyma

- to na co trzeba zwrócić uwagę to pękanie na łączeniach, chociaż ściany w odróżnieniu od dachu nie pracują aż tak bardzo, więc nie jest to jakiś problem (odrobina uwagi przy montażu i będzie OK) - a jakby co to zawsze można zagipsować i pomalować ;)

I to chyba tyle...

Pozdrawiam

Tomek

Bardzo dziękuję Tomku za wyczerpującą odpowiedź. Dziś postaramy się przeliczyć różnicę w tynkach i płytach :)

Dziś postaramy się przeliczyć różnicę w tynkach i płytach :)

Nie chcę psuć wam dobrego nastroju ale porównując cenę dużego fiata do mercedesa wychodzi na to, że lepiej kupić jest fiata...

jakies uzasadnienie tej teorii!

tez jestem na etapie tynków i biorę pod uwagę płyty w poprzednim mieszkaniu miałem płyty i .... a fiatem akurat nie jezdzę

Poproszę o konkrety nie domysły :)

a pomyślałeś że wszystkie roztocza , pająki, i co tam jeszcze sie w ciasnym uchowa

mają w wersji płyt w twoim domu wymarzone mieszkanie , bo klei sie na placki i miedzy płytą zawsze jest luz , raj dla nich . :lol:

a jeśli chodzi o koszty z materiałem:

m2 tynku cem-wap to ok.20zł bez twojej roboty

m2 płyty to około 10zł wszystko przez ciebie zrobione (

a czasowo :

tynk w domku jednorodzinnym poddasze+parter - około 10 dni

płyty na poddaszu i parterze przyjmując że sam robisz to miesiąca a nawet dwóch ci braknie ,mowa o gotowej ścianie pod malowanie i robocie po twojej pracy , bo

domyślam sie że po pracy chcesz robić

a pomyślałeś że wszystkie roztocza , pająki, i co tam jeszcze sie w ciasnym uchowa

mają w wersji płyt w twoim domu wymarzone mieszkanie , bo klei sie na placki i miedzy płytą zawsze jest luz , raj dla nich . :lol:

a jeśli chodzi o koszty z materiałem:

m2 tynku cem-wap to ok.20zł bez twojej roboty

m2 płyty to około 10zł wszystko przez ciebie zrobione (

a czasowo :

tynk w domku jednorodzinnym poddasze+parter - około 10 dni

płyty na poddaszu i parterze przyjmując że sam robisz to miesiąca a nawet dwóch ci braknie ,mowa o gotowej ścianie pod malowanie i robocie po twojej pracy , bo

domyślam sie że po pracy chcesz robić

1. a skąd tam muchy pająki i inne pokraki? przecie tam nawet szparki nie ma, o muchach nie wspomniawszy. Twoje pająki z głodu zdechną.

2. matko, z jakich lat taka cena? Taż 20 zł to kosztuje 50 kilo zaprawy!

Dodam swoje 0,03PLN :wink: Na dole dałem tynki gipsowe. Zaraz po położeniu, jak jeszcze były mokre, to wyglądały super gładko i równo, jednak suma sumarum i tak trzeba było kłaść gładź. Drugi raz kładłbym płyty (oczywiście samemu, bo jeśli ktoś miałby to robić, to cenowo nie wyjdzie tak dobrze). A łączeń płyt nie będzie widać, jeśli szpachluje się całość. I wcale nie jest to takie pracochłonne. Przy odrobinie wprawy i równych ścianach, nie trzeba nawet za bardzo się naszlifować :p

A mnie wyszło 19 zł/m2 tynku gipsowego, materiał, robocizna i narożniki aluminiowe. :o

Sam wykonawca sie zdziwił bo na początku szacował 23 zł :)

Dlatego zrezygnowałem z płyt, a rozważałem taką opcję !

Jeszcze jedno do tynków gipsowych, trzeba je szpachlować i to po całości jeśli ktoś chce idealnie, jak sobie poświecę to góry i doliny że ho ho :-?

Olałem to bo nikt z tego strzelał nie będzie :wink: