DagaAdam 13.01.2010 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 nie wiem jak w twoim niebycie , ale u nas tak sie ceny tynku cem.- wap. kręcą 20-22zł/m2 coś o tym wiem bo to robię od parunastu lat a ojciec parudziesięciu lat za położenie, to się zgadzam Ja placilem 20 pln / m2 z materialem, tynki z agregatu (cem-wap). Dodatkowo zaplacilem 4 pln / m2 za wykonczenie specjalna szpachla cementowa i zatarcie filcem na mokro. Tynki sa tak rowne ze kopara opada - nic nie trzeba gipsowac, prosto do malowania. A przy okazji sa twarde jak kamien. Nie wyobrazam sobie robic calego domu w k-g, fajnie kladzie sie proste sciany ale jak dojdzie np. obrobka okien, schodow (od dolu) i roznego typu zakamarkow to juz nie bedzie tak latwo i szybko A tynkarze polozyli mi to wszystko w 2 tygodnie, na wszystkich naroznikach aluminiowe mocne profile. Ale wszystko zalezy od ekipy - sa takie co potrafia spaprac robote, na moich czekalem pol roku ale warto bylo - w kazdym miejscu poziomica 2,5m przylozona do sciany pokazuje "oko" i 0mm roznic - zadnych gor i dolin - ciezko by tak bylo nawet gladz wyszlifowac Takze ja jestem za opcja z tynkami - trwalosc na lata, twarde, rowne, zdecydowanie szybsze od robienia k-g samemu. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 13.01.2010 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Jest jedna zasadnicza różnica - czas.I nie mówię tu o czasie położenia jednego czy drugiego rodzaju, ale o czasie jaki należy doliczyć do wyschnięcia tynków.I tak jak komuś się spieszy, bądź ma już ocieplone poddasze wełną, ma zrobione wylewki to nie widzę innego wyjścia jak tynki z płyty, są czyste i przedewszystkim suche. Ja mam u siebi tynki cem-wap. i nie wyobrażam sobie innych, ale mnie czas nie gonił i wwzystko spokojnie sobie schło od jesieni do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenitaS 13.01.2010 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Dziś postaramy się przeliczyć różnicę w tynkach i płytach Nie chcę psuć wam dobrego nastroju ale porównując cenę dużego fiata do mercedesa wychodzi na to, że lepiej kupić jest fiata... A co do czasu to ile niby zaoszczędzicie? Ekipa położy Wam tynk pewnie w 2tygodnie. A fiat to tynki czy płyty??? Wydaje mi się że gdyby miał mi ktoś kłaść płytę to wyszła by drożej niż tynk.Z tego co pytłam to za tynk biorą 10zł/m2 i zrobia mi to w ok. 5 dni! a tynki będa schły kilka miesięcy.Płytę położy,wyszpachluje,wymaluje mój mąż,oczywiście z moją pomocą więc zapłacimy za sam materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 13.01.2010 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Dziś postaramy się przeliczyć różnicę w tynkach i płytach Nie chcę psuć wam dobrego nastroju ale porównując cenę dużego fiata do mercedesa wychodzi na to, że lepiej kupić jest fiata... A co do czasu to ile niby zaoszczędzicie? Ekipa położy Wam tynk pewnie w 2tygodnie. A fiat to tynki czy płyty??? Wydaje mi się że gdyby miał mi ktoś kłaść płytę to wyszła by drożej niż tynk.Z tego co pytłam to za tynk biorą 10zł/m2 i zrobia mi to w ok. 5 dni! a tynki będa schły kilka miesięcy.Płytę położy,wyszpachluje,wymaluje mój mąż,oczywiście z moją pomocą więc zapłacimy za sam materiał. dziecinko tynki za 10 zł beda wymagaly gladzi, inaczej bedziesz patrzec na nie i plakac. czy wykonacie sami okladzine z g/k, hmm marne szanse. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 13.01.2010 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Ja planuje plyty k-g w calym domu. a. taniej niz tynki (mysle ze ok.50 % taniej)b. mozna samemuc. cala Ameryka jedzie na kartonie to moze mi sie tez uda...d. wybor jak kazdy inny, ma plusy i minusy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenitaS 13.01.2010 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Dziś postaramy się przeliczyć różnicę w tynkach i płytach Nie chcę psuć wam dobrego nastroju ale porównując cenę dużego fiata do mercedesa wychodzi na to, że lepiej kupić jest fiata... A co do czasu to ile niby zaoszczędzicie? Ekipa położy Wam tynk pewnie w 2tygodnie. A fiat to tynki czy płyty??? Wydaje mi się że gdyby miał mi ktoś kłaść płytę to wyszła by drożej niż tynk.Z tego co pytłam to za tynk biorą 10zł/m2 i zrobia mi to w ok. 5 dni! a tynki będa schły kilka miesięcy.Płytę położy,wyszpachluje,wymaluje mój mąż,oczywiście z moją pomocą więc zapłacimy za sam materiał. dziecinko tynki za 10 zł beda wymagaly gladzi, inaczej bedziesz patrzec na nie i plakac. czy wykonacie sami okladzine z g/k, hmm marne szanse. Dziecinko,hehe...dobre ehhh..z chęcia bym się wróciła do dziecięcych lat Więc dla tych co nie rozumieją co piszę.... Tynkowanie! firma 10zł/m2 -resztę roboty typu szpachlowanie,malowanie robimy sami ! Płyta g/k - kładziemy,szpachlujemy,malujemy sami ! i FlashBack to co tobie wydaje się nierealne, daj wiary że mąż ma dwie prawe ręce i spokojnie zrobi to sam i będę siedzieć patrzec na mój dom i cieszyć się do rozpuku że mam pięknie zrobione i bez kredytu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 13.01.2010 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 oczywiście 20 -22zł/m2 z materiałem,robotą,sprzątaniem i co se jeszcze zażyczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 13.01.2010 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Nie chcę psuć wam dobrego nastroju ale porównując cenę dużego fiata do mercedesa wychodzi na to, że lepiej kupić jest fiata... A fiat to tynki czy płyty??? a co Ci wyszło taniej? czyżby płyty? Widzę że już podjęliście decyzję więc dalsza dyskusja jest bezprzedmiotowa. Teraz będziesz mnie przekonywała że fiat jest jednak lepszy, na dodatek tańszy i można go sobie samemu wyklepać po pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 14.01.2010 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 a co Ci wyszło taniej? czyżby płyty? Widzę że już podjęliście decyzję więc dalsza dyskusja jest bezprzedmiotowa. Teraz będziesz mnie przekonywała że fiat jest jednak lepszy, na dodatek tańszy i można go sobie samemu wyklepać po pracy. Policzmy materiały przy g-k. Klej, grunt, taśmy, narożniki/m2 to grosze, niech będzie 3zł. Płyta ma 3,14m2 i kosztuje w liroyu maks 18zł/szt. 18/3 = 6 + 3(mat.) = 9zł/m2. Transport jednej czy dwóch palet to załóżmy 200zł. I teraz wybór: robimy sami czy zlecamy. Jak zlecamy to korzyści finansowe są znikome w skali przedsięwzięcia. Jeśli robimy sami to: Wnosimy, gruntujemy, rozrabiamy klej i przy odrobinie wiedzy i manualnych zdolności oraz własciwym korzystaniu z kawałka deski, młotka do dobijania, poziomicy i 2-metrowej łaty mamy płaszczyzny że hej! Jesli chcemy wyeliminować błędy to wcześniej rozciągamy sznurki i do nich pasujemy wkręty przy gazobetonie, lub hartowane gwoździe przy cegle. Na nich oprze się płyta. Po wszystkim pozostaje nam obsadzenie narożników, dwukrotne zaspoinowanie połączeń i ewentualnie przeciągnięcie całości gotową masą szpachlową, aby wyeliminować skutki innego wchłaniania farby przez podłoże. Widać wtedy czasem gdzie leży pionowa spoina. Malujemy i gotowe. Teraz pytanie do zwolenników tynku gipsowego czy CW. Sufity ozdobne, zabudowy, czopuchy, kasetony też tynkujecie na twardo? Ja u siebie planuję płytę g-k. Finanse, tempo wykonania i możliwość szybkiego zamieszkania są priorytetem. Dodając do tego sporo sufitów ozdobnych z wnękami na oświetlenie - traci sens kładzenia mokrych tynków. Poza tym mam styczność z biurami wykonanymi w technologii g-k i jak widzę ponad 10-letnie użytkowanie nie różni się niczym od biur wykonanych w tynkach tradycyjnych. Dzieci tłukące w ściany równie dobrze wytłuką każdą inną rzecz w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenitaS 14.01.2010 00:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Ostateczna decyzja nie zapadła . Z tego co widze to 50/50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 14.01.2010 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Dziś postaramy się przeliczyć różnicę w tynkach i płytach Nie chcę psuć wam dobrego nastroju ale porównując cenę dużego fiata do mercedesa wychodzi na to, że lepiej kupić jest fiata... A co do czasu to ile niby zaoszczędzicie? Ekipa położy Wam tynk pewnie w 2tygodnie. A fiat to tynki czy płyty??? Wydaje mi się że gdyby miał mi ktoś kłaść płytę to wyszła by drożej niż tynk.Z tego co pytłam to za tynk biorą 10zł/m2 i zrobia mi to w ok. 5 dni! a tynki będa schły kilka miesięcy.Płytę położy,wyszpachluje,wymaluje mój mąż,oczywiście z moją pomocą więc zapłacimy za sam materiał. dziecinko tynki za 10 zł beda wymagaly gladzi, inaczej bedziesz patrzec na nie i plakac. czy wykonacie sami okladzine z g/k, hmm marne szanse. Dziecinko,hehe...dobre ehhh..z chęcia bym się wróciła do dziecięcych lat Więc dla tych co nie rozumieją co piszę.... Tynkowanie! firma 10zł/m2 -resztę roboty typu szpachlowanie,malowanie robimy sami ! Płyta g/k - kładziemy,szpachlujemy,malujemy sami ! i FlashBack to co tobie wydaje się nierealne, daj wiary że mąż ma dwie prawe ręce i spokojnie zrobi to sam i będę siedzieć patrzec na mój dom i cieszyć się do rozpuku że mam pięknie zrobione i bez kredytu ! sorry moze i ma dwie prawe dlonie ale widzialem dziennik i powiem, ze co ci po slepcu?. jak i sama nie znasz sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 14.01.2010 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Proponowano mi płytę KG przy oknach - że niby łatwiej.Widziałem jak robiono obróbkę okien z KG (w pewnej przychodni). KG przyklejony na placki, jak później ktoś walnie łokciem i nie trafi w placek to masz dziurę.Widziałem też tynki gipsowe - można było rzeźbić w nich paznokciem. Uważam że nie ma to jak klasyczny tynk cementowo-wapienny. Jeśli chce się mieć idealnie - potem trzeba jeszcze położyć gładzie ale później nie ma strachu że pęknie ci "ściana" przy wbijaniu gwózdka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 14.01.2010 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 mieć idealnie - potem trzeba jeszcze położyć gładzie ale później nie ma strachu że pęknie ci "ściana" przy wbijaniu gwózdka. Nie trzeba. Pisalem - u mnie zacierali filcem "szpachla cementowa" ze stabila - sciany wyszly naprawde SWIETNIE Kto przychodzi to mysli ze mam gladzie na scianach. Na to polozylem grunt sniezki i sciany nabraly lekkiej faktury - wygladaja dokladnie tak jak pomalowane tez gruntem sniezki sufity z KG Z tym, ze mozna w nie walic mlotkiem i nic sie nie ukruszy pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emwuel 14.01.2010 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Mamy cały dom w k-g własnoręcznie kładzionych. Poddasza oczywiście - a na ściany zdecydowaliśmy się z głównie z powodu swobodnego decydowania o tempie robót. Cena, nie ukrywajmy, oczywiście była też istotnym czynnikiem decyzyjnym. Aby wpuścić ekipę musiałbym mieć skończone wszystkie instalacje i w miarę pusty dom. Ponieważ wszystkie możliwe prace robimy sami - stać nas na to - wykańczaliśmy pomieszczenie po pomieszczeniu. Na końcu oczywiście "biały tydzień" szlifowania... Został mi garaż - ale tam będę zacierał mineralnym, "z worka". Pan murujący starał się przy kładzeniu bloczków, więc ściany są nieźle równe, wystarczy zaciągnąć. Z worka zaprawy tynkarskiej Atlas za 10 zł robię 2,5-3m2 takiej zacierki a widziałem w Brico D. zaprawę za 5,50... Nawet jeśli wydajność z tej tańszej spadnie to i tak wyjdzie nieprzyzwoicie tanio... Co do trwałości płyt - nie zamierzam pozwalać by mi ktoś po chałupie chodził i po ścianach walił np. łokciami... U znajomych mających tynki gipsowe z agregatu nie wolno nawet palcem ściany dotknąć, bo się kruszy - tak się im trafiło fartownie... No i komory powietrzne (znikome...) za k-g robią pewnie za dodatkową izolację termiczną... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 14.01.2010 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Ja proponuję zrobić 1/3 domu w tynku gipsowym, 1/3 w cem-wap a pozostałe 1/3 zrobić w płytach GK. Ładnie to udokumentować fotograficznie oraz liczyć wszystkie wydatki aż do malowania, założyć fajny wątek na FM i w ten sposób wejść na stałe do historii muratormaniaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 14.01.2010 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Ja proponuję zrobić 1/3 domu w tynku gipsowym, 1/3 w cem-wap a pozostałe 1/3 zrobić w płytach GK. Ładnie to udokumentować fotograficznie oraz liczyć wszystkie wydatki aż do malowania, założyć fajny wątek na FM i w ten sposób wejść na stałe do historii muratormaniaków. Kosztów nie podam, ale mam wszystkie wymienione typy. Po wykończeniu wszystko wygląda identycznie, ale najlepsze jakosciowo są te z tynkiem c-w i takie polecam. Kosztowo trudno porównywać bo dla różnych osób różnie może to się ułożyć. Z każdą wersją da się żyć bez stresu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dragon2006 14.01.2010 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Witam,aby nie zaśmiecać forum pozwole sobie zamieścić tutaj swój problem.Otuż u mnie ekipa w przyszłym miesiącu przychodzi montować okna,by udzielić większej gwarancji na okna,chcą ościeżnice okienne wykończyć kg, (dodam że dom mam jeszce nie tynkowany,tynki cementwap. planuje położyć latem) zastanawiam się czy ma to jakiś sens...czy połączenie karton- tynk w przyszłości nie będzie pękać? może ktoś ma tak wykończone ościeżnice a reszta domu tynk ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 14.01.2010 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 ja mam w taki sposób wykończony parter, tynki cementowo - wapienne, natomiast obróbka okien w k-g. Póki co nie ma zadnych pęknięć, odkształceń. Moi Rodzicie również mają w podobny sposób, tyllko ze juz ponad 10 lat. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 14.01.2010 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Ktos wyżej sugerował, że łokciem w g-k dziury się robi. Proponuję zrobić je głową, gips na głowie fajnie leży . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenitaS 14.01.2010 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Dziś postaramy się przeliczyć różnicę w tynkach i płytach Nie chcę psuć wam dobrego nastroju ale porównując cenę dużego fiata do mercedesa wychodzi na to, że lepiej kupić jest fiata... A co do czasu to ile niby zaoszczędzicie? Ekipa położy Wam tynk pewnie w 2tygodnie. A fiat to tynki czy płyty??? Wydaje mi się że gdyby miał mi ktoś kłaść płytę to wyszła by drożej niż tynk.Z tego co pytłam to za tynk biorą 10zł/m2 i zrobia mi to w ok. 5 dni! a tynki będa schły kilka miesięcy.Płytę położy,wyszpachluje,wymaluje mój mąż,oczywiście z moją pomocą więc zapłacimy za sam materiał. dziecinko tynki za 10 zł beda wymagaly gladzi, inaczej bedziesz patrzec na nie i plakac. czy wykonacie sami okladzine z g/k, hmm marne szanse. Dziecinko,hehe...dobre ehhh..z chęcia bym się wróciła do dziecięcych lat Więc dla tych co nie rozumieją co piszę.... Tynkowanie! firma 10zł/m2 -resztę roboty typu szpachlowanie,malowanie robimy sami ! Płyta g/k - kładziemy,szpachlujemy,malujemy sami ! i FlashBack to co tobie wydaje się nierealne, daj wiary że mąż ma dwie prawe ręce i spokojnie zrobi to sam i będę siedzieć patrzec na mój dom i cieszyć się do rozpuku że mam pięknie zrobione i bez kredytu ! sorry moze i ma dwie prawe dlonie ale widzialem dziennik i powiem, ze co ci po slepcu?. jak i sama nie znasz sie. Z tobą rozmawia się jak z głuchoniemym... nie zna pytania a wtrąca się ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts