Zielony ogród 24.02.2012 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 cześć Nicol, witam w mojej chałupce.widziałam, że fajny ogródek planujesz - jak u mojego ulubionego "miejskiego ogrodnika" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaCz 27.02.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 (edytowane) Witam "Śledzę" se Cię już od jakiegoś czasu i powiem tak domek cudny. Wnętrze zaskakuje przestronnością z uwagi na bryłę domu, wydaje się taki maleńki, a tu taka niespodzianka. Na 100% alternatywa dla mieszkania. Dokładnie wczoraj podjęliśmy OSTATECZNĄ decyzję o budowie po roku dyskusji i poszukiwań. Mamy nadzieję, iż sprzedamy nasze dwa "kawalerskie" mieszkanka i COŚ wybudujemy. Nie chcemy kredytów, gdyż oboje mamy niepewną sytuację na rynku pracy, dziś jest a jutro kto wie czyli tzw. "REFORMY" w Tuskolandii o których dowiadujemy się z ...gazet co = ZWOLNIENIA. Szukaliśmy i szukaliśmy, jakby nie patrzeć dom z piętrem czy poddaszem zawsze jest obecnie droższy. Padło na projekt ZIELONY OGRÓD i nie ukrywam, iż właśnie pod Twoim wpływem. Pytań do Ciebie pewnie będzie wiele . Przede wszystkim: - czy znasz kogoś kto wybudował projekt z 3 sypialniami?; - czy tak ogólnie coś byś zmieniała - nie o tochodzi że jesteś niezadowolona, ale np podjęła inną decyzję; - my np. mamy obawy, iż przy małych dzieciach tzw. saloon otwarty na korytarz, czyli główny szlak komunikacyjny w domu to jest odbry pomysł i tak sobie rysujemy poszerzenie domu o 1 m aby ten "korytarz zmieścić ....; - czy zostawiłaś pomieszczenie gospodarcze po prawej stronie przy wejsciu tj. do kuchni? jezeli tak czy jest możliwosć otrzymnania zdjęcia?; - zasugerowani rozmowami na forum w temacie kominki nasze, chcemy się upewnić czy ciepło z kominka dociera do narożnika; jeden z forumowiczów określił to "patrzanie-bajanie" w ogień - NAM NA TYM ZALEŻY OKAZAŁO SIĘ ŻE LUBIMY SIE GRZAĆ JAK KOCURY DWA:stereo:- , czy bliżej przysunąć się do kominka ( tj, ścianę ) jest Twoim zdaniem sens, ile masz wolnego miejsca od kominka do narożnika?; ile metrów ma ściana z narożnikiem ?; - ile jakie wymiary, tj, ile na ile mają każda z sypialni i łazienka po między nimi ... na planie tego nie widać ... ; jak na razie to tyle Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Zachęcam do rozwoju wątku o tapetach tu na tym blogu aby wszystko było w jednym miejscu. Robi się bardzo interesująco i stylowo, tapeta wpaski jak u Darcy aga Edytowane 27 Lutego 2012 przez AgaCz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 27.02.2012 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 witaj, Agadobre pytania zadajesz; ja nie miałam takiej świadomości, gdy zaczynalismy budowęprzede wszystkim - jeżeli masz dzieci, to Zielony ogród w pierwszej wersji nie jest zbyt dobrym projektem. Ile masz dzieci? dwójkę? Widziałam kiedys projekt, ale indywidulny, równie skromny i łatwy w budowie jak nasz, ale rewelacyjnie rozwiązany pod katem dzieci - dwie małe sypialnie z małą łazienką pomiędzy nimi, ale z odzielnym wejściem z wiatrołapu. Zielony Ogród mogę z czystym sumieniem polecić parze bez dzieci. Jest przede wszystkim niezwykle wygodny do przyjmowania nawet dużej ilości gości na imprezach z tańcami.co do projektu z trzema sypialniami - jedyna wada to brak zadaszonego tarasu. koszty budowy pewnie będa takie same, jak projektu z 2 sypialniami (po prostu zamiast tarasu jest pokój -powierzchnia ścian ta sama) Akurat dla mnie taras jest bardzo ważny, ale zawsze mozna coś wymyśleć - markizę, parasole, pergole itp. Ale możecie jeszcze troche poszukać - jest kilka fajnych podobnie prostych projektów. nie znam nikogo, kto wybudowałby taki projekt. u nas jakoś parterówki sa bardzo niepopularne. Co do naszego - co zmieniłabym - pewnie nic, bo każda zmiana wiaże się z kolejną. np. jadalnia mogłaby być o metr szersza, ale wtedy zadaszony taras byłby mniejszy, wiec jest dobrze jak jest. kuchnia ma idealne wymiary, pomieszczenie gospodarcze pomiędzy wiatrołapem a kuchnia to wielokrotnie chwalone przez mnie rozwiązanie, sypialnie takie akurat. Salon w sumie niepotrzebnie taki duży. Dlatego planuje ścianę za narożnikiem zabudować biblioteczką, a narożnik postawić na środku, blizej kominka. Tak zresztą będzie ładniej, lubie jak kanapy nie są pod ścianą.zrobilismy jedna zmianę - duże okno zamiast małego w gościnnej sypialni - i to był głupi pomysł, lepiej było w projekcie. drzwi do garderoby zrobiliśmy nie z wiatrołapu, ale z naszej sypialni - to akurat nam sie udało. w garderobie mieści sie równiez deska do prasowani. obiecuję, że w końcu kiedys posprzatam i zrobię zdjęcia.ogólnie ten dom naprawde da sie lubić - nie sprawiał nam żadnych kłopotów ani w czasie budowy, ani później. pięknie "wiąże" się z otoczeniem - nie izoluje od ogrodu. czuje sie w nim zawsze jak na wakacjach. co do rozmyslań o tapetach - jak już zbiore pieniądze i przejde do konkretów, to będe zdawała relację tutaj. na watku o tabaczkowym salonie jest narazie tylko czysta teoria...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 02.03.2012 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Mam prośbę o umieszczenie zdjęć do waszego wejścia na strych. Pamiętam, że pisałaś o tym że zrobiliście to z zewnątrz. Fajnie by było zobaczyć jak to jest rozwiązane, u mnie chyba nie dałoby się wejść normalnie chociaż od strony tarasu może i da się (http://projekty.muratordom.pl/projekt_roze-w-ogrodzie,1951,1,0.htm). Trochę moje się ewentualnych złodziejaszków którzy mogą dostać się na strych nie wchodząc do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 02.03.2012 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 masz bardzo ładny rozkład domu w środkuzrobie po południu zdjęcia, zamieszczę dopiero wieczorem, bo mam zamiar popracowac dzisiaj w ogródku.wejście jest praktycznie niewidoczne z zewnatrz; ja sie nie boje złodziei, bo mam dwa duze psy wylegujace sie na tarasie, pod klapą na strych....zreszta zawsze mozna jakąś kłódke zrobić. wchodzimy tam jakos raz na miesiąc, bo i po co.kwestia tylko nachylenia dachu - czy da sie wygodnie wejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 02.03.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 masz bardzo ładny rozkład domu w środku Fakt, szukałem domu właśnie pod tym kątem - wygląd zewnętrzny był drugoplanowy. Przejrzałem 2 tys projektów Ty za to masz natomiast przepiękny dom z dwuspadowym dachem co dla mnie było abstrakcją )) (skopiuję Twój pomysł na zacienienie tarasu). Dach mam nachylony 30 stopni a mam taki problem z wymyśleniem ocieplenia tego włazu, że chyba wejście z tarasu będzie najlepszym pomysłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 02.03.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 mam parę zdjęć, zrobiłam je dzisiaj w świetle zachodzącego słońca. zamknięta klapa od schodów: http://i2.fmix.pl/fmi114/e92b08930003d4454f513b37/zdjecie.jpg http://i3.fmix.pl/fmi2767/210cfeaa00095ea34f513c42/zdjecie.jpg http://i1.fmix.pl/fmi95/4e25e3e0001cb8cd4f513d39/zdjecie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 02.03.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 skoro juz się w końcu wzięłam za zdjęcia, to wrzucę jeszcze wiatkę, którą niedawno zrobiliśmy: http://i1.fmix.pl/fmi1125/5414a83800185c504f513970/zdjecie.jpg http://i2.fmix.pl/fmi2798/a1f5468c0014215f4f513a4a/zdjecie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 02.03.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 od strony południowej posadziłam dwie winorosle, od strony wjazdu, zacienionej, posadzę kokornak, który lubi cień: http://zielonyfront.pl/wp/foto/Aristolochia-kokornak.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 02.03.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 i z rozpędu, jako że niewiele mam pomieszczeń i nie ma sie czym chwalić, jeszcze raz sypialnia, ale juz z narzutą. wciąż mam puste ramy na obrazki. http://i1.fmix.pl/fmi172/6dc39b6e001f95474ed913a3/zdjecie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 03.03.2012 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 mam parę zdjęć, zrobiłam je dzisiaj w świetle zachodzącego słońca. zamknięta klapa od schodów: Dzięki za zdjęcia - r e w e l a c y j n y pomysł! Też tak zrobię. Lepiej by pewnie było gdyby ten właz obrócić o 90 stopni ale pewnie się nie dało ze względu na układ belek stropowych. Patrząc na to rozwiązanie to chyba trzeba się lekko na czworaka tam wczołgiwać? Czy nie lepiej było to przesunąć w stronę fotografa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 03.03.2012 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 (edytowane) miejsce na właz jest optymalne, poniewaz jest to najwyższe miejsce na strychu dostępne z tarasu. z ostatniego stopnia schodów wchodzi sie wprost na wieniec, muszę się lekko zgarbić - ale nie na czworakach.te schody maja taka konstrukcje, że muszą być równoległe do konstrukcji dachu, poza tym gdybysmy je obrócili to nie starczyłoby tarasu na ich rozłożenie.Na całym strychu nie ma miejsca tak wysokiego, aby wysoka osoba mogła sie wyprostować - takie nachylenie dachu, no i elementy więźby nie pozwalają. Wchodzimy tak tylko aby zrobic jakis przegląd wentylacji, izolacji, składujemy tam kartony od sprzętu na gwarancji, narty, jakieś listwy i mamy wielki stary kufer na pamiątki dla potomnych. to wszystko, żadnego gromadzenia rupieci.mała uwaga - mamy typowe marketowe tanie schody za dwieście parę zł, i one były o jakieć 30 cm za krótkie. musielismy przedłużyć je dwiema deseczkami na śrubach. Edytowane 3 Marca 2012 przez Zielony ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 03.03.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Ja jestem na 100% przekonany że tak zrobię ale już widzę, że będę miał problem bo u mnie tam może być w tym miejscu ciasno a do tego, przewidziałem stryszek w największym dostępnym miejscu (dach z wiązarów) i musiałbym jakoś się tam dostać. Chyba trzeba będzie przeprojektować wiązary - na szczęście jeszcze nie mam kompletnego projektu tylko wstępny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 03.03.2012 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 no z twoim dachem to faktycznie może nie byc tak prosto, tam najwyższe miejsce stryszku będzie tylko pośrodku, a nie na całej długości jak u mnieale narty zawsze wsuniesz:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 04.03.2012 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Dobre Pojadę do projektanta i zobaczę w 3D strukturę więźby - jakoś to wymyślimy. W końcu mamy 21 wiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 04.03.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Zielony ogrodzie, jak to robicie, że wszystkie Wasze inwestycje są takie ładne. Wiata b. udana, funkcjonalna. Musicie mieć duże poczucie estetyki bo i wnętrza gustowne i w ogrodzie pięknie mała architektura przemyślana. Czekasz pewno aż ziemia odmarznie, widać już wiosnę w Twoim ogrodzie? wrzuć fotki jak ją zauważysz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 04.03.2012 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 niestety, nawet ziemia jeszcze nie odmarzła dobrze.mamy słonecznie, ale zimno. przyciełam już winorośl - nie zmarzła. w tym roku po raz pierwszy pozwolę jej zaowocować - oczywiscie o ile będzie chciała i jesli w maju jej nie zmrozi.w tej chwili realizujemy kolejny drobny pomysł - dwie drewniane skrzynie z siedziskami, które będa stały po obu stronach drzwi wejściowych do domu (jest tam zadaszona wnęka). w jednej skrzyni będzie mały otwór i w środku domek dla naszych 2 kotów (uwielbiają spać w takich miejscach - o to podwórkowe koty, nie domowe), a drugięj skrzyni będzie miejsce na kalosze, sekatory, wiaderko itp rupiecie, które wiecznie zagracaja wejście do domu. Poza tym brakuje nam miejsca, w którym mozna przycupnąć przed domem - zmienic buty czy odłozyc torebke w czasie otwierania drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 07.03.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Bardzo przydatne z pewnością będą te skrzynie - siedziska a ponieważ zadaszone to przez cały rok spokojnie będą mogły służyć sympatycznym kotkom i właścicielom zielonego ogrodu . Gdy będą skończone wrzuć fotki. Jestem też ciekawa czy uda Ci się poprowadzić winorośl i jakie będzie miała owoce? oby do wiosny:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaCz 14.03.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Kochany Zielony ogrodzie a my nadal szlifujemy projekt ( w sensie wyznaczyliśmy sobie tak do końca czerwca -ostatecznie sierpnia 2012 na to to czas ) w sumie nie ma dnia abym tu nie zaglądała Jak na razie dziecióff brak ale będą i to 1-2 sztuki i to "szybko" bo my już po 30. W sumie jak na parter i tak jest dla nas idealnie i moim zdaniem na nasze możliwości finansowe na teraz to ta wersja wyczerpie idealnie wszystkie nasze potrzeby na najbliższe 10 lat - a jeżeli nic nie ulegnie poprawie to tak zostanie na zawsze .... Problemu nie ma bo sami jesteśmy chowu "mieszkaniowego" i dzieliliśmy pokój z rodzeństwem do końca studiów, ja 11 m2 a luby 14 m2 i jakoś żyjemy Natomiast wpadliśmy na pomysł, który właśnie omawiamy i który zależy nie ukrywamy od kaski - czyli zrobienia poddasza użutkowego: wariant 1: tylko nad sypialniami wariant 2: tylko na pasie kuchnia jadalnia taras ... może być tak, iż kaski starczy tylko na przygotowanie wybranej ostatecznie części budynku czyli wzmocnienie fundamentów i przygotowanie ścian do rozbudowy w przyszłości ... wiemy też, iż z zewnątrz "potnie" "zburzy" to bryłę budynku ale to nie jest dla nas aż tak istotne, ważniejsze jest wnętrze a w Twoim "zakochaliśmy" się i ja już innego nie widzę pytania są więc następujące: -ile metrów ma ściana "kominkowa" tak jak masz teraz i czy taka sama jest na tarasie ? -ile metrów ma ściana w jadalni od strony tarasu ( tj. od strony wejścia na taras ) nam wychodzi ok. 4 a dokładnie ? - ile metrów ma ściana jadalni i kuchni ( czyli zew budynki ) ...nam wychodzi ok. 6 a dokładnie ? a projekt z 3 sypialniami nam się nie podoba ... Luby wsiąkł w Wasz taras ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 14.03.2012 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Witaj, Aganie róbcie tego projektu z poddaszem - on jest zupełnie do tego nieprzystosowany! lepiej kupić inny projekt.musielibyście zmienic wszystko - konstrukcje dachu (jest o wiele za nisko!), stropu, gdzie klatka schodowa? my w razie naprawdę koniecznej potrzeby powiekszenia domu (na co sie nie zanosi w ogóle) mamy mozliwośc powiekszenia go (przedłużenia) od strony ściany szczytowej, gdzie jest okienko łazienkowe. i zrobilibysmy tam oddzielne wejscie z zewnatrz, aby zachowac prywatność. Mozliwość więc jest, ale nie musimy z niej skorzystać. wymiary - jak na rzucie, nic nie zmienaliśmy, wystarczy że wymnozysz przez skalę. taras po ścianach ma chyba jakieś 3x3m plus poszerzenie poza ściany (dosyć mocno wystaje okap, więc część na która nie pada jest jakoś 4x4) plus jeszcze poszerzenie poza okap od południowej strony. w sumie będzie jakieś 4x5 = 20m2. dokładnie to musiałabym zmierzyć http://i1.fmix.pl/fmi585/96dd84c9001689764f54d7e6/zdjecie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts