Ala28 07.09.2012 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Zielony Ogrodzie, jak to było z tymi tawułami? 3 szt na 1 mb tak? Mam jeszcze pytanie o podłoże. Czy jakoś je specjalnie przygotować? Coś podsypać?Ala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 07.09.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Ala - tawuły 3 szt na metr, zgadza się. podłoża nie przygotowywaliśmy w żaden sposób - to wytrzymały krzew. Podsypywałam-tak, raz w roku na wiosnę najtańszym nawozem azotowym, aby szybciej przykryła siatkę. Teraz już nie widać spoza tawuły ani nas, ani siatki. W tym roku sporo padało i bardzo się zagęściła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annis 24.09.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Zaraziłam się Nie dość, że 'zielonym ogrodem' to jeszcze tabaczkowymi kolorami:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 25.09.2012 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Annis - tabaczkowe kolory ewoluuja w stronę niebieskich....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 25.09.2012 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Hej, a gdzie zdjęcie klimy w salonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 25.09.2012 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 akurat klima to żadna ozdoba....... ale grzeje rewelacyjnie - jestesmy pod wrażeniem salon się będzie remontował, więc pewnie i klima załapie sie na zdjęcia; wisi sobie na scianie za drzwiami, widać ją dopiero jak ktos sie dobrze rozejrzy po pokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.m 07.10.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Podoba mi się i dom i ogród . A połączenie ostnicy i rozchodnika zastosuję u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czjusta 09.10.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Witam zielony ogród. Mam pytanie odnośnie ogrzewania elektrycznego. Wiem, ze to odległy już temat, ale od niedawna śledzę ten dziennik i bardzo zaciekawiło mnie Pani rozwiązanie na ogrzewanie. Pisała Pani wcześniej, że przeliczała wielokrotnie opłacalność takiego rozwiązania.Moje pytanie brzmi: czy brała Pani pod uwagę tylko ogrzewanie elektryczne i pompę ciepła czy również gaz?Czy dysponuje Pani jeszcze jakimiś kalkulacjami tzn może ma Pani jakieś formuły do przeliczenia tych kosztów, albo po prostu jakieś zestawienia. Byłabym bardzo wdzięczna za udzielenie informacji, pomoże mi to w ostatecznym wyborze projektu tego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 10.10.2012 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 witam,doroto - a jeszcze lepiej chyba wygląda połączenie rozchodnika i rozplenicy japońskiej, która w odróznieniu od ostnicy jest wieloletnia. w tym roku nie mam ostnicy, tylko rozplenicę - musze wrzucić zdjęciaczjusta - porównywałam tylko w odniesieniu do tego projektu z: pompą ciepła, ekogroszkiem, piecem na drewno, na pellet. gazu u nas nie ma, więc nie liczyłam. Niestety to było juz prawie 4 lata temu, ceny były inne, arkusze zagineły w raz ze starym komputerem. W uproszczony sposób liczyłam coś takiego na którejś z ostatnich stron wątku o domu za 200 tys. Prąd wychodzi taniej, jeśli: bierzesz pod uwagę również koszty inwestycji (bo dlaczego nie miałoby się ich brać, przeciez trzeba te pieniądze wyłożyć), dom jest mały, dobrze ocieplony (u mnie to sprawa dyskusyjna), w duże mrozy dogrzewam sie kominkiem (to trzeba lubić, bo może byc uciążliwe), dobrze ustawione okna względem stron świata, i jakos trzeba rozwiązać podgrzewanie wody. Jeśli woda na prąd, to raczej wanny odpadają, my akurat poważamy tylko prysznic, więc nie było problemu. No i my wolimy pieniądze wydawać po trochu, w czasie (na rachunki za prąd), niż wykłądać od razu duże kwoty na kredyt z odsetkami na jakieś super instalacje, które może sie zwrócą, a może nie zdążą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madera80 26.10.2012 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Witam wszystkich po długiej przerwie. Nasz dom jest na półmetku - za każdym razem jak przyjeżdżamy na działkę to budowa nas czymś zaskakuje, zawsze coś jest do przodu. Dom już naprawdę nabrał kształtów i charakteru... domu szczególnie odkąd uruchomione zostało ogrzewanie - nie wspominając pierwszego rozpalenia ognia w kominku. Powiem wszystkim że zielony ogród jest bardzo wdzięcznym projektem i generalnie wszyscy którzy przychodzą do nas to są zdziwieni ze jest tyle w środku miejsca, a kuchnia jest nawet większa niż w niejednym dużym projekcie. Tak więc tym bardziej jesteśmy przekonani że to był dobry wybór. Pozdrowienia spod lasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 26.10.2012 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 zaskoczenie ilością miejsca po wejściu do domu jest częste - tak jest faktycznie.nasz Zielony Ogród tez pod lasem....jak długo juz budujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madera80 26.10.2012 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 zaskoczenie ilością miejsca po wejściu do domu jest częste - tak jest faktycznie. nasz Zielony Ogród tez pod lasem.... jak długo juz budujecie? Witam Łopata weszła w ziemię 23 lipca a 1 grudnia planujemy wprowadzkę - czy się uda - zobaczymy. trzymajcie kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 26.10.2012 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 super, podobnie jak my - tempo błyskawiczneale w tym domku nie ma nad czym sie rozczulać, buduje sie szybkoa jaka technologia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madera80 29.10.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Budujemy z gazobetonu. Tempo jest zasługą jednego wykonawcy który robi wszystko i zabezpiecza wszystkie etapy. W całym projekcie DOM najwięcej czasu pochłonęły sprawy papierkowe, natomiast budowa szła spokojnie. trochę czekaliśmy za więźbą- opóźnienie dwa tygodnie- ale potem udało się nadgonić i teraz jesteśmy już po ociepleniu z zewnątrz, ogrodzeniu działki a w domu zaczynamy wykończeniówkę - z tym że łazienka już jest gotowa i strasznie cieszy oko mamy duże limity finansowe więc tym bardziej każdy skończony element cieszy Teraz zastanawiam się nad płytkami do kuchni może mi pomożecie? kuchnia jest od północy - więc trzeba ja rozświetlić, z tym ze cały dom jest jest w jasnych kolorach magnolii a na podłodze będą jasne panele więc wymyśliłam że kuchnię dobrze było by odbić kolorystycznie - dlatego chce do kuchni jakieś płytki brązowe w mazaje (żeby nie było widać każdego okruchu) - choć ciężko coś fajnego wybrać jak się ma max 50 zł ma metr płytek , meble (z uwagi na nasze finanse) chyba będą z Castoramy - wybrałam białe i do tego brązowy blat. W Jysku znalazłam brązowy duży stół i wymyśliłam kremowe krzesła. Ale sama nie wiem ... a może iść jednak w jasna podłogę skoro to jest od północy? Może macie namiary na sklep który ma meble do kuchni w cenie w maksie do 1800? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 29.10.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 (edytowane) zobacz tutaj kuchnię z IKEI: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/categories/departments/kitchen/tools/kitchen_rooms_ideas/#/201311_kirs01a_01 wprawdzie 2030 zł, ale juz ze zlewzozmywakiem i baterią i panelami na ścianę kuchnia z Ikei to dobre roziąznie, bo w miarę przypływu gotówki można dokupować szafki (sa zawsze dostepne), a z czasem mozna wymienić fronty na fajniejsze, bo wszystkie pasują do szafek. nawet zawiasów nie trzeba wymieniać, tylko fronty. Meble z Ikei są duże, głebokie, pojemne, te gotowe z marketów wyglądaja przy nich jak dla lalek. I maja dobre okucia (Bloomy chyba). na razie możesz sobie tylko jedna ścianę mebli - one są bardzo pojemne. poza tym zauwazyłam, że modnie jest teraz nie mieć szafek wiszących. acha, i chyba jeszcze trwa promocja, że dostajesz 100 zł za każdy tysiąc wydany na kuchnię, więc tak naprawdę ten zestaw wyjdzie 1800 co do podłogi - na ciemnej często bardziej kurz widać niz na jasnej.ale dobrze, że wybrałaś białe meble. moja kuchnia tez od północy, ale bardzo rozświetla ja okno w jadalni i własnie te białe meble. Edytowane 29 Października 2012 przez Zielony ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madera80 31.10.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 zobacz tutaj kuchnię z IKEI: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/categories/departments/kitchen/tools/kitchen_rooms_ideas/#/201311_kirs01a_01 wprawdzie 2030 zł, ale juz ze zlewzozmywakiem i baterią i panelami na ścianę kuchnia z Ikei to dobre roziąznie, bo w miarę przypływu gotówki można dokupować szafki (sa zawsze dostepne), a z czasem mozna wymienić fronty na fajniejsze, bo wszystkie pasują do szafek. nawet zawiasów nie trzeba wymieniać, tylko fronty. Meble z Ikei są duże, głebokie, pojemne, te gotowe z marketów wyglądaja przy nich jak dla lalek. I maja dobre okucia (Bloomy chyba). na razie możesz sobie tylko jedna ścianę mebli - one są bardzo pojemne. poza tym zauwazyłam, że modnie jest teraz nie mieć szafek wiszących. acha, i chyba jeszcze trwa promocja, że dostajesz 100 zł za każdy tysiąc wydany na kuchnię, więc tak naprawdę ten zestaw wyjdzie 1800 co do podłogi - na ciemnej często bardziej kurz widać niz na jasnej. ale dobrze, że wybrałaś białe meble. moja kuchnia tez od północy, ale bardzo rozświetla ja okno w jadalni i własnie te białe meble. meble z Ikei bardzo mi się podobają - szczególnie jedne - które wyświetliły mi się z tego linka za około 3,5 tys zł - ale niestety najbliższa Ikea jest w gdańsku albo poznaniu - chyba około 200 km poza tym w nasz samochód nic nie wejdzie bo fotelik dziecięcy zajmuje większość miejsca w naszym "wielkim" aucie - więc zostaje wzięcie bagażówki. A kuchnię muszę tym bardziej rozświetlić ponieważ raczej jesteśmy tradycjonalistami i kuchnie zamknęliśmy - zarówno ścianą jak i drzwiami - budujemy projekt z trzema pokojami i salonem - więc kuchnia wychodzi nam bezpośrednio na "salon". W bloku tez zawsze zamykamy drzwi do kuchni. natomiast bardzo mi sie podobają jasne kuchnie z jasnymi podłogami - nawet mam upatrzone piękne płytki na podłogę do kuchni imitujące jasne drzewo - ale cały dom mamy w tonacji jaśniutkiej - i chciałam kuchnię jakoś wybić - stąd pomysł z ciemna podłoga - szczególnie ze te ciemne płytki jakie wybrałam kosztują 43 a nie 120 za metr. Pojutrze mąż zaczyna akcję MALOWANIE Nie mogę się doczekać...on trochę mniej entuzjastycznie do tego podchodzi A meble z Castoramy jakie wybrałam są troszkę podobne do Twoich Zielony Ogrodzie - więc nie ukrywam ze Twoje zdjęcie troszkę ułatwia mi wizualizacje jak to może wyglądać u nas aha - no i zamykając kuchnie - muszę do kuchni wsadzić tez stół. Może nie będzie tak źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaCz 31.10.2012 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Madera80 "daj" jakieś fotki ...... swojego domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 31.10.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 do białych mebli tez pięknie wygląda szachownica http://www.urzadzamy.pl/galeria/szachownica-na-podlodze,5845/4060/19590/ zresztą nie masz się czym przejmować, bo do białych mebli wszystko pasujei właśnie, daj fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szycha91 03.11.2012 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Zielony Ogrodzie , ile kosztuje Cie grzanie domu eketryka? Chodzi mi o koszty w tym roku , albo sezonu grewczego. I pytanie do innych mieszkańców Zielonego - czym ogrzewacie ? Ja będę budował wariant III chyba. Jedyny problem to ogrzewanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 05.11.2012 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Witaj, szycha91jak wiesz, mój dom ma ściany 1W, więc nie jest super oszczędny. w ubiegłym sezonie ogrzewanie to prąd ok. 1200 zł plus drewno - trudno powiedzieć, ale szacujemy że 600-800 zł, a woda ciepła to też ok. 50zł/mc (dwie osoby w porywach do trzech, zmywarka bierze zimna wodę)w tym roku na pewno spalimy mniej drewna, bo domontowalismy klimatyzacja inwerterową, które nieźle grzeje w temp. powyzej zera.Tak czy siak, zakładałam, że zgodzę się na wydanie 3000 na ogrzewanie rocznie, wychodzi ok. 2000. Temp. do południa w dni robocze ok. 20-21 st., poza tym 22,5-23,5 st. Czasami od kominka zrobi sie 26 st.Dlaczego dogrzewamy kominkiem - ponieważ w zimne dni nie wystarczy podgrzanie podłogi w drugiej taryfie w godz.13-15. Wieczorem robi sie chłodno, musielibyśmy właczać ogrzewanie również w I taryfie. A ponieważ i tak siedzimy w domu i lubimy kominek (koniecznie górne spalanie w kominku!), to sobie dogrzewamy kominkiem. W weekendy i swieta jest lepiej, bo cały dzien jest II taryfa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts