Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 848
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

u mnie jest nietypowa sytuacja - mam dużą działkę, ale mało miejsca, bo większość zajmuje dorosły las sosnowy z wybitnie suchą glebą. sosny zacieniają i wszędzie wpychają się z korzeniami. wydzieram dla siebie takie małe kawałki.. resztę powierzchni zajmuje mini-plantacyjka borówki amerykańskiej, i na ogród zostaje wąski pasek wzdłuż domu i podjazdu plus kawałek lepszej gleby ze stawem, ale oddalony od domu. (tam mamy drzewa owocowe)

dlatego te ziółka tak na tarasie upycham.

podoba mi się ten slimak, bo jest połączony z mini-oczkiem wodnym. planujemy cały czas takie jakieś mini urządzenie wodne na tarasie, aby woda nam szumiała. myśleliśmy o jakiejś kuli z wypływają wodą, może jakaś misa na żwirze...coś malutkiego, do 1 m średnicy. ten ślimak daje mi do myslenia - może zrobić to odwrotnie? u góry woda (ślimak ukryłby pojemnik na wode i pompkę), a dookoła zioła?

Cudny kawałek ziemi. Czyli masz wszystko, czego dusza zapragnie, las, staw, ogród, przestrzeń i cudny własny dom.

A ślimak z oczkiem u góry, a u podnóża zioła to baaaaardzo dobry pomysł. :yes:

Najfajniejsze jest to, że praca w ogrodzie nigdy się nie skończy i zawsze można coś planować do zrobienia.

A ja wciąż jestem pod wrażeniem organizacji i tempa, w jakim wybudowaliście dom.

Szacun - jak to mówi mój syn

nie ma się co specjalnie chwalić tempem, bo prostszych domów chyba nie ma... już kilka osób budowało "zielony ogród" i tempo wszędzie zbliżone - no bo co tu kombinować?

teraz budowałabym chyba jeszcze prostszy - po kilku latach wygląd zewnętrzny domu kompletnie przestaje grać rolę. byleby nie psuł krajobrazu, a najlepiej - aby zginął w zieleni.

planuję wiosną posadzić przy północnej ścianie bluszcz zimozielony - pomimo ostrzeżeń, że może zniszczyć tynk. mam w nosie tynk, uwielbiam domy pokryte bluszczem

http://kazulaplants.com/Projects/Vertical%20Garden/Fig1EngIvy.jpg

jakos na zachodzie Europy nikt się bluszcza nie boi.

planuję wiosną posadzić przy północnej ścianie bluszcz zimozielony - pomimo ostrzeżeń, że może zniszczyć tynk. mam w nosie tynk, uwielbiam domy pokryte bluszczem

jakos na zachodzie Europy nikt się bluszcza nie boi.

masz taki piękny dom - nie chowaj go. Nie mam nic przeciwko bluszczom, wręcz przeciwnie są piękne, ale szkoda tak pięknej elewacji.

obsadzaj się roślinkami dookoła Twojego pięknego domku.

A w Twoim domu, ja nie zmieniłabym dosłownie NIC :no:

• 2 weeks później...

ogródku, co Ty piszesz o szkodliwości bluszczu na elewacji? jak pamietam jest odwrotnie; same zalety, no chyba ze tynk uszkodzony wtedy przyspiesza erozję. No i trzeba założyć moskitiery przeciw pajakom i innym stworkom. Ale wyglada przepieknie taka ściana. Ciekawe ile lat trzeba czekać na widoczny efekt. Sadź więc to pnącze.

oby do wiosny:bye:

hej

Mariolko, VTS - oglądam teraz Gardeners' World - jakie tam bluszcze wszędzie mają. a elewacje takie stare, zniszczone, jak to wszystko pięknie wygląda. wiem, że u nas tak się nie da, bo za sucho i za zimno, ale z bluszczami od północy spróbuję, tym bardziej, ze teraz tam wisi taka brzydka wielka jednostka zewnętrzna od klimatyzacji.

Annis - tak, przy samej ścianie domu sadziłam lawendę, a wrzucałam pod nią nie ceramikę, tylko troche gruzu z budowy, bo lawenda lubi wapienne gleby.

szkoda, że nie mam ani miejsca, ani czasu na duzy porządny ogród. ani sił zreszta chyba też...

niestety w naszych ogrodach w porównaniu z angielskimi http://www.ogrodowisko.pl/artykuly/353-ogrody-angielskie-tajemniczy-ogrod-w-great-brington/photos stosunkowo mało można osiągnąć, taki klimat. Ale to nas nie zraża; marzymy, planujemy i realizujemy.

ogródku sadź więc tą scianę północną i dziel się proszę osiągnięciami.

pozdrawiam ciepło (bo u nas zrobiło się brrr wilgotno i deszczowo)

• 4 weeks później...

od wczoraj odwilż i od razu przyciełam winorośl. tak jak piszą - poszło 90% pędów, z najgrubszych zrobiłam sadzonki, spróbuję ukorzenić. narysowałam sobie równiż projekt bardzo prostej drewutni, która ma jednocześnie zdobić ogród, maz zaakceptował, będziemy robić. człowiek na wsi nigdy sie nie nudzi....

bluszcz - w przedostatnim odcinku "Mai w ogrodzie: było dużo o bluszczach i o ich dobrym wpływie na budynki. więc posadzę koniecznie, będzie tajemniczo:cool:

• 2 weeks później...

Mariola - tak pięknie to nigdy u nas nie będzie........

nadrabiam troche zaległości:

Hej, a gdzie zdjęcie klimy w salonie?

tu kawałek widać (zdjęcie z czasu malowania salonu):

http://i1.fmix.pl/fmi2898/a12b79b6000a30d950c50fb3/zdjecie.jpg

dla porzadku zamieszczę zdjęcia salonu po odświeżeniu (3 lata po budowie):

http://i3.fmix.pl/fmi699/d232676b0001bf5e50ccce7e/zdjecie.jpg

wiem, wiem, tapicerka krzeseł nie pasuje, do wymiany:)

http://i2.fmix.pl/fmi2606/f4182c1d0028a32a50c641d4/zdjecie.jpg

http://i1.fmix.pl/fmi1147/fa9a546c000132a450d58863/zdjecie.jpg

http://i2.fmix.pl/fmi2539/f6e5b31e00025b6d50f159d7/zdjecie.jpg

Edytowane przez Zielony ogród

Witaj Zielony Ogrodzie. Okazało się że dobrze zrobiłam zaglądając do Ciebie. Szukam odrobiny pokrzepienia i pomocy w przetrwaniu na etapie SSZ. Już nie wiem czy damy radę to skończyć nie wykańczając do reszty swojego zdrowia (do tego nie jesteśmy młodymi inwestorami:cry:). Ale za to jak miło popatrzeć że komuś się udało. Masz przepięknie. Nie dość że ogród to i dom. Ciągłe zmiany ale te ostatnie to pewnie już w miarę chęci a nie konieczności. Fajnie ze udostępniasz swoje zdjęcia - dzieki. Mam nadzieję że dzieki nim trochę się podniosę ze swojej niemocy i bezsensu. Życzę powodzenia i szybkiej wiosny. :bye:

kloska - nie wiem co i jak budujesz, nie widzę twojego dziennika, ale w taką pogodę jaką mamy teraz to chyba każdy ma dość. nie da się robić nic na etapie ssz, za zimno, więc odpoczywaj i zbieraj siły na wiosnę. my też nie jesteśmy z tych młodych, nie ma co zbyt wiele od siebie wymagać.