VTS 21.05.2013 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 coraz ładniej w Twoim ogródku. O tulipanach botanicznych muszę pamiętać na jesień i też je posadzić, są piękne u Ciebie. Borówka faktycznie dorodna, owoców bedzie miała mnóstwo ale się najecie witaminek. Ona ma jak się dopatrzyłam podlewanie kropelkowe jak i na innych grządkach. Widzę również że jednak masz postumencik metalowy na róże? Wydają mi się one praktyczne i ładne, są ozdobą samą w sobie.Miłego siedzenia na ławeczce i podziwiania przyrody:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk48 26.05.2013 05:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Witam ponownie.Problem mam z szerokością działki,bo ogrodzone mam 17 ar(szerokość dzialki 26 metrów)a formalnie mam 12 ar(szer.18,5 m).Problem jest formalny ,urzędowy,bo tylko 12 ar jest budowlane.Może w tym roku uda się to zrobić.Zielony Ogród potrzebuje minimum 21,5 m. Jeżeli nie uda się dzialki powiększyć,to alternatywą jest dla mnie dom M83 Róże i cynie.Zaglądnij na jego plan i powiedz co o nim myślisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariola3108 26.05.2013 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Mariolu - na instrukcję sadzonkowania tawuły mamy czas, bo sadzonki-patyczki pobiera się zimą. Jak nie będziesz miała skąd wziąć, to ci wyślę. To są po prostu patyczki 10 cm w stanie bezlistnym, więc nie ma problemu z wysyłką. przypomnę się i chętnie skorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariola3108 26.05.2013 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 a co do zmian wokół "zielonego" - rewelacja, pełen sukces zdjęcia podwórza przed i po oddają wszystko masz tak cudnie, że aż chciałabym Cię odwiedzić murek oporowy stworzył cudny klimat, rabata pod drzewami jest śliczna, a zmiana z ławeczką przed domem w 100% trafiona, aż chciałoby się przysiąść i poczytać jakąś miłą książkę. ściskam:hug: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 02.06.2013 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Hesperius - najlepsza borówka to bluecrop, tak jest od wielu lat. mam kilka odmian, ale ta jest bezkonkurencyjna. warunki dla borówki u mnie są dosyć dobre (kwaśna ziemia przy lesie sosnowym), ale daję jej korę i bardzo dużo wody, bo ziemia jest zbyt sucha i piszczysta. ten dobór roślin w lesie wymusza natura - niewiele jest gatunków znoszących takie warunki. VTS - bez podlewania nic by tu nie urosło. próbowałam - nie ma sensu nic sadzić, wszystko usychało prędzej czy później, a podlewanie z węża to też nie to. podlewanie kropelkowe wbrew pozorom jest niedrogie i łatwe do zrobienia, nawet dla kobiety:)postument na róże zrobił mi kolega - zespawał z resztek elementów do bram kutych. ta róża tak rośnie, że ta konstrukcja robi się za mała.... jk48 - to powodzenia ci życzę. ten projekt podoba mi się zewnętrznie, ale nad wnętrzem trzeba byłoby popracować - za dużo małych pomieszczonek, ściany zabierają przestrzeń. ta mini spiżarnia, korytarzyk do kotłowni....kliteczki. fakt, chciałoby się mieć jak najwięcej pomieszczeń, ale trudno je pomieścić w małym domku. tak czy siak projekt ładny. pasuje ci wejście od szczytu? nasz dom ma wprawdzie wejście od frontu, ale i tak ustawiliśmy go szczytem do drogi, więc mamy wejście nie wprost na drogę, ale bokiem do niej. to daje większe poczucie prywatności.Mariola - więc przyjeżdżaj osobiście po patyczki tawułowe:) będę miała w tygodniu parę ładnych zdjęć chałupki - to wrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 04.06.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 letni dodatkowy pokój - taras:) http://i3.fmix.pl/fmi2929/4579691c001c868851adbac2/zdjecie.jpg http://i3.fmix.pl/fmi1677/a9090d29000504ee51adba72/zdjecie.jpg http://i2.fmix.pl/fmi1984/1fdff15c00050d1a51adb90d/zdjecie.jpg zaglądamy z tarasu do domu - tapicerka krzeseł do wymiany, wiem:bash: http://i1.fmix.pl/fmi2518/0a2d4b44001af16251adb9e3/zdjecie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pesce 04.06.2013 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Ogródeczku, jak ja Ci zazdroszczę tego salonu letniego i tego ogrodu. Gdybym miała takie otoczenie, to by mi krzesła nie przeszkadzały Podziwiam niezmiennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariola3108 04.06.2013 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 eeeh, rozmarzyłam się mieć taki pokój letni - bezcenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 04.06.2013 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 też mi się b.b. podoba. Meble tarasowe chyba nowe a czy są wygodne? dopełniają gustowną całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesperius 04.06.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Witaj Cudowny widok z pokoju na taras! I taras swietny (drewniana okladzina, fotel bujany!) Zauwazylam, ze pergola zostala zrobiona razem z dachem (czy tylko mi sie tak wydaje?) - swietne rozwiazanie! Zaraz zerknelam do naszego planu, czy u nas tez tak sie da. Czy przed tarasem pna sie winogrona? Dziekuje za informacje na temat borowki. U nas warunki nie beda tak dobre, zeby ja hodowac, ale mysle, ze mozna czesc ziemi wymienic pod tym katem (moj tata izolowal ziemie pod borowki za pomoca folii - nie wiem, czy to wlasciwe rozwiazanie, poniewaz nie doczekal sie takich plonow jak Ty, ale krzaki radzily sobie calkiem niezle). Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 05.06.2013 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 pesce - te krzesła w rzeczywistości tak nie dają po oczach jak na zdjęciu, wiec tez nie robię z tego problemu. tapicerować będę "własnymi ręcyma", ale dopiero zimą, bo teraz szkoda czasu. Mariolka - ty nie musisz marzyć, masz pięknie u siebie:)VTS - meble tarasowe kupiliśmy z wyprzedaży posezonowej prawie cztery lata temu; to technorattan, łatwy w utrzymaniu. fotele bardzo wygodne, ale stolik do kitu - niestabilny.Hesperius - pergola jest tylko przypięta do krokwi - po dwie deski obejmują każdą krokiew z obu stron. niestety, drewno pod gołym niebem szybko szarzeje. winorośl (swenson red) jeszcze niezbyt ją zasłania, bo bardzo silnie ją tnę, aby ładnie owocowała. ale rośnie tak szybko, że za jakieś dwa tygodnie zasłoni pergolę zupełnie. jedna z moich dwóch piesków maleńkich - Dosia, która mi okropnie tyje (za panią?) http://i3.fmix.pl/fmi1560/0cdfa221001bbe3151add0f5/zdjecie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 05.06.2013 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 gdybyś nie miała tyle ruchu i wysiłku w wypielęgnowanym ogrodzie to radziłabym jogging albo nordic walking. Co do krzeseł to jesteś pewna i bedziesz zmieniać obicie? Wprowadzają zdecydowany akcent do wnetrza, poradź się może jeszcze piu, ona w tabaczkowym salonie wykazała się doskonałym gustem. Jak patrzę na Twoją perspektywę taras - salon - kuchnia to prawie jak u mnie:yes: taki sam układ; białe meble, zlew porcelanowy, żyrandol. Psina przesympatyczna, druga taka sama rasa (jaka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesperius 06.06.2013 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Sprytne rozwiazanie z pergola Mnie, osobiscie, szarzenie drewna nie przeszkadza. Zreszta (jak sama piszesz) zaraz drewno zostanie przykryte przez zielen winorosli. Czy winorosl tniesz caly czas czy tylko na wiosne? Moze stolik moznaby czyms dociazyc? Metalowym/szklanym blatem? Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariola3108 06.06.2013 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Dosia ma kochaną mordkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 07.06.2013 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 (edytowane) VTS - właśnie mebelki były mocno przecenione bo blat szklany ze stoliki w sklepie stłukli i poduszki z foteli pogubili:) trzeba będzie u szklarza zamówić. chociaż lepiej byłoby poszukać tak dużej tacy, wygodniej i bezpieczniej.winorośl tnę na przedwiośniu silnie (na tzw. kurtynę, chociaż dopiero się uczę i nie bardzo mi wychodzi), a całe lato kontroluję i obrywam tzw. wilki. poza tym w czasie kwitnienia uszczykuje końcówki latorośli, aby lepiej odżywić kwiatostany. we wrześniu obrywam po kilka liści nad gronami, aby lepiej je doświetliło słońce. trochę zabawy jest, ale ja to lubię robic przy niedzielnej kawie na tarasie tak, Dosia kochana, ale za kawałek kiełbasy odda dusze diabłu. jestem pod wrażeniem tej inspiracji w http://www.houzz: http://st.houzz.com/simgs/67716cfb0159e459_8-8966/traditional-landscape.jpg rośliny pospolite, większość mam (oprócz tej żółtozielonej - przywrotnik albo wilczomlecz się zdaje), ale nie mam nic białego - jakaś pergolka może? chodzi za mną ta kolorystyka i sni mi się po nocach..... Edytowane 7 Czerwca 2013 przez Zielony ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesperius 08.06.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Witaj Dzieki za wiesci - jestem pod wrazeniem Twojego podejscia do roslin. Nie mialabym nic przeciwko takiej "kawce" niedzielnej Inspiracja ogrodowa swietna, chociaz nieoczywista kolorystycznie i to jest w niej urzekajace. P.S. taca to swietne rozwiazanie, tylko z dopasowaniem rozmiaru bedzie trudniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 10.06.2013 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 te weekendy tak szybko mijają.....było coś dla duszy - zakwitła pierwsza róża, wiosenny nabytek róża burbońska pięknie pachnąca Louise Odier: http://i1.fmix.pl/fmi2903/fe7cdb8c0023ce9951b4ebf9/zdjecie.jpg było też cos dla ciała, mniej romantycznego:) http://i2.fmix.pl/fmi688/10532de30003081551b398a7/zdjecie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 10.06.2013 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 dla Marioli - moja brzydka trawa (chwasty raczej i psi poligon) w starej części działki przycięta wokół krzewów. w rzeczywistości nie wygląda to najgorzej (zdjęcie jakieś prześwietlone), a co najważniejsze ułatwia koszenie.http://i2.fmix.pl/fmi517/315be3510005ab7851b4ed61/zdjecie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesperius 10.06.2013 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Piekna roza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 11.06.2013 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 (edytowane) i z rozpędu, jako że niewiele mam pomieszczeń i nie ma sie czym chwalić, jeszcze raz sypialnia, ale juz z narzutą. wciąż mam puste ramy na obrazki. http://i1.fmix.pl/fmi172/6dc39b6e001f95474ed913a3/zdjecie.jpg Witam się i przepraszam ,że tak wyciagam z początku dziennika zdjęcie ale po prostu jestem zachwycona Twoim domkiem , a ta sypialnia jest po prostu przepiękna. :) Edytowane 11 Czerwca 2013 przez aniqa1982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts