Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

VTS - woda idzie prosto ze stawu, bez żadnego zbiornika. najpierw gruby wąż (taka czarna rura o średnicy wylotu z pompy), a z niej wychodzą trójniki, na które już pozakładane są docelowe wężyki.

Madera, a te 10 km to w którą stronę od Torunia?

Edytowane przez Zielony ogród

• Odpowiedzi 848
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no to nie w moją stronę.....na razie nie będę się deklarowała z wizytą, ale jeśli chcesz, to daj na prv swojego maila, prześlij parę zdjęć działki (ze zbliżeniem na glebę i chwasty, chwasty dużo mówią o glebie i warunkach), jakaś mapka z wymiarami działki i umiejscowieniem domku i kierunkami świata, i coś pomyślę, żeby "się nie narobić, a zrobić".

• 3 weeks później...

urlop się kończy:(

uparcie trzymam się kolorystyki z inspisracji z houzz, chociaż wszystko jeszcze malutkie świeżo posadzone: różowy plus fiolet plus limonka i biel:

http://i2.fmix.pl/fmi1508/0e3d043e0023536651e93161/zdjecie.jpg

http://i1.fmix.pl/fmi2150/9dc8d9890005b97051e93093/zdjecie.jpg

http://i2.fmix.pl/fmi803/df1c34ec001db63851e92da7/zdjecie.jpg

http://i3.fmix.pl/fmi1135/f6571023001a5ef551e93c28/zdjecie.jpg

Witam ; dołączam do grona wielbicieli Zielonego Ogrodu ,ja też w końcu postanowiłam sie ujawnic :rolleyes:,Jest to jeden z moich ulubionych dzienników budowy a dom jest piękny w swojej prostocie.

Jestem na etapie załatwiania przyłącza pradu i w zw. z tym mam pytanie dot. ogrzewania - jaka docelowa moc przyłączeniowa jest potrzebna do takiego domku, przy tym rodzaju ogrzewania?

witaj just_e, odpisuje tak późno, bo każdą wolną chwilę spędzam teraz na zewnątrz. co nie znaczy oczywiście, że ciągle pracuję - raczej wyleguję się w hamaku albo na leżaku albo na huśtawce albo na tarasie albo na jednej z czterech (na razie tylko czterech) ławeczek. latem chałupka jest bezobsługowa zupełnie (prąd!), a ogród też nie jest pracochłonny.

co do przyłącza - wiem tylko jedno, że nasz przydział mocy jest teoretycznie za mały, a praktycznie wystarcza. około 20kW na mały domek powinno wystarczyć, ale zapytaj lepiej na fachowców na wątku o domach grzanych prądem.

VTS, ja nie czekam do zimy, ja JUŻ planuję nowe nasadzenia! co sezon ogród będzie się powiększał, już hoduję sadzonki hortensji. wygląda na to, że łatwo je się rozmnaża. kupiłam taka piekna purpurową Red Beauty LILA czy jakos tak i już zrobiłam z niej cztery sadzonki nie szkodząc jej w żaden sposób. Ale limelighty są chyba najładniejsze.

Hesperius, pochwal się swoja działką, gratuluję zakupu. Każdy etap jest fajny - zupełnie nowa dzika działka to etap, który bardzo mi się podobał.

VTS, ja na sadzonki ścinam pędy, które są bez pąków. obrywam dolne liście, zostawiam tylko 2-4 górne. kilka wsadziłam w doniczki z piaskiem z odrobiną kompostu, kilka wsadziłam normalnie w grunt na rabacie. wszystkie przykrywam słoikami, wszystkie są w cieniu. jedna się od razu przypiekła, dosięgło ja słoneczko, reszta żyje już ok. 3 tygodni(10 szt) Jesienią spróbuję je przesadzić, zobaczymy, jak urosną im korzenie. Nie miałam ukorzeniacza.

dziękuję za komplementy, staram się co roku robić jeden "zakątek" Mieszkamy dopiero cztery lat, w pierwszym roku obsadziłam tylko taras, w drugim nic (operacja barku akurat wiosną, niestety), w ubiegłym roku powstał kącik z lawendą, różami i huśtawką oraz funkie z bodziszkami. W tym roku wiosna murek z bukszpanami, różami i hortensjami. Planów mam na kolejne 10 lat - co roku kawałeczek, bo przyjemności trzeba dozować:)

Niedawno byliśmy przejazdem w ogrodach pokazowych Hortulus. Piękne, chociaż lekko przereklamowane moim zdaniem. Ale najważniejsze, że podziałały na wyobraźnię mojego męża i aż pali się do nowych projekcików - koniecznie chce mieć zakątek w stylu ogrodu białego lub "purpury i ognia" z Hortulusa.

przeczytałam o ogrodach w Dobrzycy, nie słyszałam wcześniej o nich, faktycznie inspirujące. Na poprzednich stronach masz zdjęcie fragmentu białego ogrodu i teraz po obejrzeniu Hortulasu zdecydujesz się na taki zakątek?

Zastanawiam się czy jest gwarancja że sadzonkowe hortensje zakwitną w miarę szybko. Zresztą chyba produkcja towarowa też tak wygląda.

Hej :)

Ja tez poczytalam troche o ogrodach w Dobrzycy. To dobrze, ze takie miejsca istnieja i inspiruja ludzi :)

Koncepcji aranzacji ogrodu i kombinacji roslin jest tyle, ze bedzie mi ciezko zdecydowac sie na jeden styl ;) Ale ogrod ma sprawiac przyjemnosc glownie jego wlascicielom, wiec chyba nie nalezy przejmowac sie eklektyzmem ;)

Jesli chodzi o hortensje, slyszalam, ze potrzebuja kwasnej gleby - od stopnia kwasnosci gleby zalezy ich kolor.

Dziekuje za gratulacje, Zielony Ogrodku :) Bardzo nas ta dzialka cieszy. To dzialka wiejska, pelna ostow i wrotyczy, ktore skosilismy wlasnie ku uciesze gromady ptactwa. (Na razie nie mam zdjec).

Pozdrawiam :)

• 2 weeks później...

stropu nie ma, jest sufit podwieszany do więźby dachowej z płyt GK plus 30cm wełny.

profile aluminiowe do płyt GK są zrobione "na krzyż", do tej pory nie pojawiło się nawet najmniejsze pęknięcie. wygląda na to, że wszystko jest ok, jakoś na co dzień nie odczuwa się tego, że nie ma stropu. łatwo sobie pozmieniałam oświetlenie, jest łatwe dojście z góry. i jako osoba z klaustrofobią mniej się boję trzęsień ziemi....regips chyba mnie nie zabije:lol2:

Hesperius - jak masz wrotycz i osty, to raczej dosyć dobra gleba chyba?

a hortensje z ta kwaśnościa nie są aż tak wrażliwe, jak rododendrony czy azalie

• 2 weeks później...

miałam opowiedzieć o klimie.

tego lata było kilka okazji, aby ją włączyć, chociaż naprawdę trudno jest ten dom przegrzać, czy też wyziębić. jego ulubiona temperatura to 21-22 st. i trudno go z tej równowagi wytrącić.

ale po kilku dniach temp. w okolicach 33 st. w cieniu włączyliśmy klimę. daje radę wychłodzić nie tylko salon z jadalnią, ale i resztę domu, i to widać bez wielkiego wysiłku.

w przypadku naszego domku dla samego chłodzenia zakup raczej niepotrzebny, bo rzadko używany, ale za to do podgrzewania jesienią i wiosną - super.

to faktycznie wygodna ta klima do dogrzewania (a czasem do chłodzenia). A głowne ogrzewanie masz podlogówką, bo że grzejesz prądem to pamiętam.

Ja dogrzewanie mam kozą i roboty przy niej sporo. Jednak Twoje rozwiązanie jest praktyczniejsze. No może w piecyku widać płomień ognia (dopoki szyba czysta) i sama koza ładnie wygląda we wnętrzu. Mimo wszystko wolałabym "pstryczek" , zresztą ....sama nie wiemzastanawia.gif

VTS, ja z pstryczka korzystam tylko w okresach przejściowych, albo gdy nie mam czasu na kominek, albo gdy jest za ciepło na kominek, ale powietrze jest takie jesienne. podłoga elektryczna działa rano i w południe, wieczorem bardzo lubimy palić w kominku, odkąd nauczyliśmy się metody spalania od góry. szyba czysta, ściany czyste i be z podkładania, pisałam już o tym zresztą. już tęsknię za widokiem ognia...