Zielony ogród 03.07.2013 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 (edytowane) VTS - woda idzie prosto ze stawu, bez żadnego zbiornika. najpierw gruby wąż (taka czarna rura o średnicy wylotu z pompy), a z niej wychodzą trójniki, na które już pozakładane są docelowe wężyki. Madera, a te 10 km to w którą stronę od Torunia? Edytowane 3 Lipca 2013 przez Zielony ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madera80 03.07.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Madera, a te 10 km to w którą stronę od Torunia? W stronę Bydgoszczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 04.07.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 no to nie w moją stronę.....na razie nie będę się deklarowała z wizytą, ale jeśli chcesz, to daj na prv swojego maila, prześlij parę zdjęć działki (ze zbliżeniem na glebę i chwasty, chwasty dużo mówią o glebie i warunkach), jakaś mapka z wymiarami działki i umiejscowieniem domku i kierunkami świata, i coś pomyślę, żeby "się nie narobić, a zrobić". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 19.07.2013 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 urlop się kończy:( uparcie trzymam się kolorystyki z inspisracji z houzz, chociaż wszystko jeszcze malutkie świeżo posadzone: różowy plus fiolet plus limonka i biel: http://i2.fmix.pl/fmi1508/0e3d043e0023536651e93161/zdjecie.jpg http://i1.fmix.pl/fmi2150/9dc8d9890005b97051e93093/zdjecie.jpg http://i2.fmix.pl/fmi803/df1c34ec001db63851e92da7/zdjecie.jpg http://i3.fmix.pl/fmi1135/f6571023001a5ef551e93c28/zdjecie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 19.07.2013 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 winorośl na tarasie: http://i1.fmix.pl/fmi1355/3a14315b0004943a51e93b5f/zdjecie.jpg borówka i zielone jeszcze jeżyny bezkolcowe: http://i2.fmix.pl/fmi2141/bcec04300011b23551e93fe4/zdjecie.jpg http://i2.fmix.pl/fmi1058/664a09630017bfbe51e940c1/zdjecie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
just_e 19.07.2013 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Witam ; dołączam do grona wielbicieli Zielonego Ogrodu ,ja też w końcu postanowiłam sie ujawnic ,Jest to jeden z moich ulubionych dzienników budowy a dom jest piękny w swojej prostocie. Jestem na etapie załatwiania przyłącza pradu i w zw. z tym mam pytanie dot. ogrzewania - jaka docelowa moc przyłączeniowa jest potrzebna do takiego domku, przy tym rodzaju ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 20.07.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 zielony ogródku piękny, dorodny i plenny Twój ogród. A ze urlop Ci się konczy, nie martw sie masz gdzie posiedzieć, odpocząć, pomarzyć, planować następne nasadzenia i zmiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesperius 25.07.2013 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Ale pieknie Chcialabym ju z byc na takim etapie Jestem zachwycona efektem, ktory uzyskalas (tym bardziej, ze mam slabosc do roslin, ktore wybierasz do swojego ogrodu... Gratuluje i kwiatow, i zbiorow! PS. My od dwoch tygodni mamy dzialke. Na pierwszy ogien pojdzie koszenie bujnych chwastow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 26.07.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 witaj just_e, odpisuje tak późno, bo każdą wolną chwilę spędzam teraz na zewnątrz. co nie znaczy oczywiście, że ciągle pracuję - raczej wyleguję się w hamaku albo na leżaku albo na huśtawce albo na tarasie albo na jednej z czterech (na razie tylko czterech) ławeczek. latem chałupka jest bezobsługowa zupełnie (prąd!), a ogród też nie jest pracochłonny.co do przyłącza - wiem tylko jedno, że nasz przydział mocy jest teoretycznie za mały, a praktycznie wystarcza. około 20kW na mały domek powinno wystarczyć, ale zapytaj lepiej na fachowców na wątku o domach grzanych prądem.VTS, ja nie czekam do zimy, ja JUŻ planuję nowe nasadzenia! co sezon ogród będzie się powiększał, już hoduję sadzonki hortensji. wygląda na to, że łatwo je się rozmnaża. kupiłam taka piekna purpurową Red Beauty LILA czy jakos tak i już zrobiłam z niej cztery sadzonki nie szkodząc jej w żaden sposób. Ale limelighty są chyba najładniejsze.Hesperius, pochwal się swoja działką, gratuluję zakupu. Każdy etap jest fajny - zupełnie nowa dzika działka to etap, który bardzo mi się podobał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 30.07.2013 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 gdy kupię b. piękną hortensję to też spróbuję zrobić sadzonki; najpierw w ukorzeniaczu a dalej jak do gruntu? doniczki, pod słoik w cieniu ???Piękne są Twoje zdjęcia ogrodu, ile lat już nad nim pracujesz i tworzysz te zadbane i gustowne zakątki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 01.08.2013 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 VTS, ja na sadzonki ścinam pędy, które są bez pąków. obrywam dolne liście, zostawiam tylko 2-4 górne. kilka wsadziłam w doniczki z piaskiem z odrobiną kompostu, kilka wsadziłam normalnie w grunt na rabacie. wszystkie przykrywam słoikami, wszystkie są w cieniu. jedna się od razu przypiekła, dosięgło ja słoneczko, reszta żyje już ok. 3 tygodni(10 szt) Jesienią spróbuję je przesadzić, zobaczymy, jak urosną im korzenie. Nie miałam ukorzeniacza. dziękuję za komplementy, staram się co roku robić jeden "zakątek" Mieszkamy dopiero cztery lat, w pierwszym roku obsadziłam tylko taras, w drugim nic (operacja barku akurat wiosną, niestety), w ubiegłym roku powstał kącik z lawendą, różami i huśtawką oraz funkie z bodziszkami. W tym roku wiosna murek z bukszpanami, różami i hortensjami. Planów mam na kolejne 10 lat - co roku kawałeczek, bo przyjemności trzeba dozować Niedawno byliśmy przejazdem w ogrodach pokazowych Hortulus. Piękne, chociaż lekko przereklamowane moim zdaniem. Ale najważniejsze, że podziałały na wyobraźnię mojego męża i aż pali się do nowych projekcików - koniecznie chce mieć zakątek w stylu ogrodu białego lub "purpury i ognia" z Hortulusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ane3ka1 01.08.2013 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Planów mam na kolejne 10 lat - co roku kawałeczek, bo przyjemności trzeba dozować O! I tak sobie będę tłumaczyć moje długodystansowe roboty ogrodowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 01.08.2013 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 przeczytałam o ogrodach w Dobrzycy, nie słyszałam wcześniej o nich, faktycznie inspirujące. Na poprzednich stronach masz zdjęcie fragmentu białego ogrodu i teraz po obejrzeniu Hortulasu zdecydujesz się na taki zakątek? Zastanawiam się czy jest gwarancja że sadzonkowe hortensje zakwitną w miarę szybko. Zresztą chyba produkcja towarowa też tak wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesperius 03.08.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Hej Ja tez poczytalam troche o ogrodach w Dobrzycy. To dobrze, ze takie miejsca istnieja i inspiruja ludzi Koncepcji aranzacji ogrodu i kombinacji roslin jest tyle, ze bedzie mi ciezko zdecydowac sie na jeden styl Ale ogrod ma sprawiac przyjemnosc glownie jego wlascicielom, wiec chyba nie nalezy przejmowac sie eklektyzmem Jesli chodzi o hortensje, slyszalam, ze potrzebuja kwasnej gleby - od stopnia kwasnosci gleby zalezy ich kolor. Dziekuje za gratulacje, Zielony Ogrodku Bardzo nas ta dzialka cieszy. To dzialka wiejska, pelna ostow i wrotyczy, ktore skosilismy wlasnie ku uciesze gromady ptactwa. (Na razie nie mam zdjec). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elektryk84 12.08.2013 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Jak się spisuje drewniany strop w takim domku? Bez zastrzeżeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 12.08.2013 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 stropu nie ma, jest sufit podwieszany do więźby dachowej z płyt GK plus 30cm wełny.profile aluminiowe do płyt GK są zrobione "na krzyż", do tej pory nie pojawiło się nawet najmniejsze pęknięcie. wygląda na to, że wszystko jest ok, jakoś na co dzień nie odczuwa się tego, że nie ma stropu. łatwo sobie pozmieniałam oświetlenie, jest łatwe dojście z góry. i jako osoba z klaustrofobią mniej się boję trzęsień ziemi....regips chyba mnie nie zabije:lol2: Hesperius - jak masz wrotycz i osty, to raczej dosyć dobra gleba chyba?a hortensje z ta kwaśnościa nie są aż tak wrażliwe, jak rododendrony czy azalie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 21.08.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 miałam opowiedzieć o klimie.tego lata było kilka okazji, aby ją włączyć, chociaż naprawdę trudno jest ten dom przegrzać, czy też wyziębić. jego ulubiona temperatura to 21-22 st. i trudno go z tej równowagi wytrącić.ale po kilku dniach temp. w okolicach 33 st. w cieniu włączyliśmy klimę. daje radę wychłodzić nie tylko salon z jadalnią, ale i resztę domu, i to widać bez wielkiego wysiłku.w przypadku naszego domku dla samego chłodzenia zakup raczej niepotrzebny, bo rzadko używany, ale za to do podgrzewania jesienią i wiosną - super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 21.08.2013 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 to faktycznie wygodna ta klima do dogrzewania (a czasem do chłodzenia). A głowne ogrzewanie masz podlogówką, bo że grzejesz prądem to pamiętam. Ja dogrzewanie mam kozą i roboty przy niej sporo. Jednak Twoje rozwiązanie jest praktyczniejsze. No może w piecyku widać płomień ognia (dopoki szyba czysta) i sama koza ładnie wygląda we wnętrzu. Mimo wszystko wolałabym "pstryczek" , zresztą ....sama nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 23.08.2013 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 VTS, ja z pstryczka korzystam tylko w okresach przejściowych, albo gdy nie mam czasu na kominek, albo gdy jest za ciepło na kominek, ale powietrze jest takie jesienne. podłoga elektryczna działa rano i w południe, wieczorem bardzo lubimy palić w kominku, odkąd nauczyliśmy się metody spalania od góry. szyba czysta, ściany czyste i be z podkładania, pisałam już o tym zresztą. już tęsknię za widokiem ognia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 24.08.2013 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 już niedługo bedzie można rozpalać, nieuchronny koniec lata się zbliża. Jesień jest u nas zawsze taka piękna tylko długiego dnia szkoda no i ogrod już w innych barwach. Jak tam Twoje zbiory? winogron, borowek, daliście radę zjeść, przetworzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts