hesperius 26.08.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Witaj Zielony Ogródku U nas ziemia jest klasy trzeciej, więc jest całkiem nieźle, chociaż bywa lepiej Z ilością wrotyczy trochę przesadziłam, jest kilka poza tym dziki szczaw, krwawnik, różne gatunki traw. Napisz mi, proszę, jak Ci się udało z hortensjami? Przyjęły się ? Poczytałam trochę o paleniu od góry (planujemy kominek) - świetna koncepcja. Aktualnie mamy kozę, więc będziemy na niej ćwiczyć w najbliższym sezonie. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 27.08.2013 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 na 12 sadzonek 2 wypadły, reszta wygląda dobrze. łatwiej przyjmują się ogrodowe niż bukietowe. nie wiem, jak korzenie, bo jeszcze ich nie przesadzałam. przy okazji ukorzenił się jeden cis ze złamanej gałązki. idę na łatwiznę, po prostu wtykam złamaną gałązkę w ziemię przy otworze kroplownika w linii nawadniającej:)VTS - borówki wciąż zbieramy, winogrona dopiero podskubujemy, jeszcze dojrzewają. przerzedzam liście, aby miały więcej słońca. większość owoców, nawet jeśli jest ich dużo, zjadamy na bieżąco pod przeróżnymi postaciami, bo nie ma to jak świeże. potrafimy zjeść dziennie 2-3 kg, teraz najwięcej malin i jeżyn. z jeżyn koktajle, borówki na surowo garściami, a z malin robię frużelinkę (zagrzewam z cukrem i maczką ziemniaczaną), zalewam jogurtem greckim i mamy "fantazję", ale o niebo lepszą. no i ciasta robię tylko z owocami przez cały sezon. mogę wam polecić rewelacyjny przepis na tartę, jeśli chcecie, śmiesznie proste ciasto, za którym wszyscy przepadają. wyjątkowo udany przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 27.08.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 I gdzie ten przepis:stirthepot:? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 27.08.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 nie ciebie nie podejrzewałam o wypieki:D proszę, to jest cytat ze świetnej strony mojewypieki.com: Tarta jest bardzo krucha, delikatna, bardzo smaczna. Podobno zawsze się udaje ... Zamiast jabłek można dodać śliwek, posypać migdałami i mielonym imbirem. Warta wypróbowania . Z przepisu Bajaderki. Składniki na ciasto: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru szczypta soli 3 łyżki lodowatej wody pół kostki zimnego masła (125 g), pokrojonego w kawałki Składniki na nadzienie: 4 duże jabłka, obrane, przekrojone na połówki, każda z połówek na 6 plasterków 6 łyżek cukru 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki rozpuszczonego masła (o którym kompletnie zapomniałam, mimo to ciasto się udało) Ponadto: 1 roztrzepane jajko do posmarowania 4 łyżki dżemu morelowego Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać masło, 3 łyżki wody, połączyć. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i schładzać w lodówce przez godzinę czasu. Przygotować nadzienie. 4 łyżki cukru wymieszać z cynamonem, posypać jabłka, wymieszać. Pozostałe 2 łyżki cukru wymieszać z mąką w małej miseczce. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy około 30 cm. Przenieść na dużą płaską blachę. (Ja rozwałkowuję zawsze ciasto na papierze, potem kładę odwrotnie na blaszce i usuwam papier - ciasto się nie łamie). Rozwałkowane ciasto posypać mieszanką cukru i mąki, zostawiając 5 cm od brzegu na zawinięcie ciasta do środka. Wyłożyć jabłka, układając plasterek przy plasterku, zalać roztopionym masłem. Zawinąć 5 cm brzegi do środka. Nie trzeba się mocno starać by było równo - w tym cały urok tarty. Zawinięte brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze 200°C przez około 40 minut, aż jabłka będę miekkie a ciasto złotawe. Dżem morelowy zagrzać w rondelku i posmarować nim jeszcze ciepłe jabłka. Tartę zostawić na blaszce do wystygnięcia, po czym przenieść na duży talerz. piekłam ja z jabłkami, borówkami, malinami. znika prosto z porcelanowej formy do tart, nie ma czasu przenosić jej na talerz. na typowa forme do tart ciasta jest zbyt mało, by je wywinąć, więc robię bez wywijania. czasami tez robię surowe ciasto na zapas - im dłużej leży w lodówce, tym lepiej, potem w nagłych przypadkach jak znalazł. i nie radze zastępować masła margaryną - to już nie to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesperius 27.08.2013 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Jestem pod wrażeniem, świetny hortensjowy wynik Wypróbuję Twój przepis na tartę przy najlbliższej okazji. Poproszę jeszcze o przepis na frużelinki... Ja właśnie "przetwarzam" maliny na soki i musy. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 27.08.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 ależ niesamowite bogactwo owców u Ciebie. Jestem fanką strony mojewypieki.com i dużo piekę z jej przepisów ale tej tarty nie robiłam z tego względu że za mała dla moich żarłoków. Dzisiaj przywieźli mi deski i warzywnik zrobię na podwyższonej rabacie, moze bedę niektóre zbiory miała takie jak Ty. Borówka amerykańska zginęła mi po prostu w chwastach nad stawem. Jak patrzę na twoją to po prostu nie wierzę wlasnym oczom. Słonecznych, ciepłych dni życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 28.08.2013 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 hesperius - moja frużelina to po prostu mączka ziemniaczana wymieszana z odrobina przestudzonego soku spod owoców wymieszana i zagotowana z resztą owoców, które wcześniej podgrzałam z cukrem. robię to szybko, żeby nie rozgotować owoców. szczególnie z malin i wiśni wychodzi to ładnie. można to tez robić zimą z owoców zasypanych cukrem w słoikach. daję to do jogurtu naturalnego (greckiego) lub do lodów czy gofrów. VTS - warzywnik na podwyższonych zagonach to dobry pomysł. ja warzyw w tym roku właściwie nie mam, zmienił się plan zagospodarowania działki i w tym roku mam tylko cukinię i koperek. owoce owszem, ale warzyw nie mam. a tarte możesz zrobić z podwójnej porcji - ciasto jest tak proste i tanie, przy tym tak smaczne, że grzech go nie robić. teraz zaczynają się jabłka i śliwki - czyli sezon tartowy w pełni. u mnie ta tarta wyparła szarlotki i jabłeczniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesperius 28.08.2013 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Dzięki, świetny przepis - będę próbować Dobrych zbiorów ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 21.09.2013 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Gdzie się podziała gospodyni zielonego ogródka? Wyjechałaś na urlop do ciepłych krajów czy może działasz kuchnia-ogród. Napisz co słychać w ogrodzie i wrzuć fotki, już niestety chyba jesienne:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 24.09.2013 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 niestety na urlopie w ciepłych krajach byłam w marcu, pozostały tylko wspomnienia.... prawie trzy tygodnie u nas padało i ogródek "się zaniedbał". kwitną ciągle jeszcze róże aspirynki, piruetka i trochę larissa (ale szału już nie robią, ot po kilka kwiatów, jedynie aspiryna cała biała), róża stat room teraz zaczęła od nowa kwitnąć po dłuższej przerwie. bez przerwy ozdobą są hortensje i rozchodniki okazałe. wczoraj pochłonęliśmy resztę winogron - podjadaliśmy je kilka tygodni, codzienny deser na tarasie - cos pięknego. swenson red jak porządnie dojrzeje jest przepyszny, ma głęboki smak, jakby wielowymiarowy, nie potrafię tego określić.wczoraj posadziłam pomiędzy różami i hortensjami 40 tulipanów botanicznych - powinny zakwitnąć zanim róże wypuszczą liście. botaniczne nie są tak efektowne jak inne, ale za to nie trzeba ich wykopywać na lato, są niskie i się nie pokładają, nie szpecą jak już przekwitną.wciąż zbieramy maliny, jest sporo gruszek i jabłek. zupełnie nie udały się śliwki - jak zwykle:( uschła szczepiona na pniu irga;( mąż kupił 3 sadzonki kolcowoja chińskiego (jagody goji?) - nie mam pojęcia co z tym robić, musze poczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 29.09.2013 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 jesiennie.... http://i1.fmix.pl/fmi2334/a7708414002974745245f000/zdjecie.jpg http://i3.fmix.pl/fmi1296/463ee551000006915245f0d5/zdjecie.jpg http://i1.fmix.pl/fmi131/3ce556bd000255765245f1a3/zdjecie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 29.09.2013 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 (edytowane) http://i3.fmix.pl/fmi2694/f21d1027001626a05245f278/zdjecie.jpg http://i2.fmix.pl/fmi2734/162de4750002c3f85245f417/zdjecie.jpg http://i1.fmix.pl/fmi255/0a2822c10016bfe15245f350/zdjecie.jpg Edytowane 29 Września 2013 przez Zielony ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk48 29.09.2013 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Jesteś boska w aranżacji ogródka i całego terenu wokół domku.Podziwiam prostą a zarazem ciekawą formę aranżacji roślinami.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm niewielki m05b 29.09.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Cuda Ogródku pokazujesz Masz rewelacyjny dom i ogród... Gratulacje : )))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
podlasianka77 29.09.2013 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Pięknie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mugatka 29.09.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 cudny jesienny ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 30.09.2013 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Witam serdecznie jk48, m&m niewielki, Podlasiankę i mugatkę - pozdrawiam słonecznie. na dowód, że słonecznie - słonecznik, który po raz kolejny sam się zasiał (1 sztuka - sięga do dachu domu): http://i3.fmix.pl/fmi94/63840da1000dde9e5245ef12/zdjecie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 01.10.2013 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 dopiero dzisiaj zajrzałam do Ciebie, przyłączam się do zachwytów i pochwał ogrodu. Troszeczkę zazdroszczę. Gustowne i przemyślane kompozycje i zakątki. Widać powoli jesień, choć np. Twoja funkia taka jeszcze żywotna, moja już padła. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 22.10.2013 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 a u nas bez zmian....nie piszę więc nic, bo nic wartego opisania sie nie dzieje. szykuję sie na własnoręczne tapicerowanie krzeseł, szukam nowej lampy nad stół i poduszek, któe mnie zachwycą, i tak życie się toczy. na wiosnę planujemy oprócz dalszego powiększania ogrodu zmianę elewacji wokół wejścia do domu. są tam tymczasowo klepki z podbitki, ale wiadomo było, że takie drewno na północnej ścianie na dłuższą metę się nie sprawdzi, zresztą to od początku była wersja chwilowa. czyli zapadamy w krótki sen zimowy...... dla rozrywki może się trochę poawanturuję na wątku o domu za 200 tysięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 22.10.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 fajny domek i ogród, gratki...(ale nie za 200 a za 220 bez kuchni hehe) jakiej frakcji jest ten żwir na opasce? kupowałaś w małych opakowaniach czy całą wywrotkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.