Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 848
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to sosny, nie świerki, też były korzenie, ale niewiele. w tym roku te funkie są jeszcze dwa razy większe....pod świerkami pewnie jest gorzej. myslę, że możesz spróbować je troche podkrzesać, a ziemie powymieniać na bardzo żyzną (ja daję sam kompost plus jak mam obornik i ziemię popieczarkową) w kręgach ograniczonych czymś od korzeni. a w najgorszych możliwych miejscach, gdzie kompletnie nic nie daje sobie rady sadzę bodziszka korzeniastego. niby nic takiego, ale zawsze zdrowy, zielony i w dużej masie daje efekt. i z chwastami wygrywa, nawet z perzem, przy czym sam nie jest ekspansywny. funkie nie są tak silne.

Uwielbiam funkie, a Twoje są imponujące. Pięknie zorganizowałaś tę grządkę. I w ogóle piękny masz ogród.

Co do światła, to ostatnio obserwuję u siebie DOKŁADNIE to samo. Dodatkowo strasznie denerwuje mnie to, że w sztucznym świetle przestaję widzieć kolory, tzn. nie wyłapuje niuansów kolorystycznych. To na pewno wina żarówek (tzn. tych energooszczędnych i ledowych). Mąż mi tłumaczy, że tylko klasyczne żarówki dają światło zbliżone do naturalnego. Prawda jest też taka, że chyba czas udać się do okulisty.

okulista to swoją drogą.....ja uwielbiam światło słoneczne w domu, lubię światło, które daje ogień w kominku, wszystko inne to zło konieczne. lubiłam tez kiedyś światło lampy witrażowej a'la Tiffany, ale kto teraz ma takie lampy.....

wrzucam zdjęcie moich dwóck krzeseł - jak to człowiek zadowolony, gdy zrobi cos sam za prawie darmo;)

http://i2.fmix.pl/fmi2896/e0c2c2d5000f2f6e527a8ffa/zdjecie.jpg

http://i3.fmix.pl/fmi2392/fdb7c20f00275cf5527a90ab/zdjecie.jpg

http://i1.fmix.pl/fmi1949/a9baac87002a80a5527a8f5f/zdjecie.jpg

chyba tylko ostatnie zdjęcie oddaje jako tako kolor tkaniny.

wracając do tej rabaty - w sumie to tylko funkie, któe zagłuszyły hortensję i bodziszki. przy pniu posadziłam bluszcz hedera, który ma kiedyś zarosnąć sosnę. z tyłu, przed cisami będą paprocie - taki cienisty zakatek. zastanawiam się, czy dałaby rade tam hortensja bukietowa, chcociaż jedna dla rozjasnienia.

http://i1.fmix.pl/fmi2524/4578240e00104bf751c7ed56/zdjecie.jpg

te wzory to tylko faktura, w rzeczywistości prawie ich nie widać. najgorszy problem mam z ozdobami - nie umiem wybrać poduszek, kwiatów, ozdób, obrazków....po prostu nie umiem i koniec. myślałam, że sie nauczę, ale to nie takie proste. cokolwiek nie kupię, w końcu ląduje w szafie albo wydaję komuś, bo jestem niezadwolona. na bardzo drogie gadżety szkoda mi pieniędzy, a tandeta też mnie wkurza.....po prostu chyba przestanę oglądać inspiracje i dam sobie spokój.

Luizo, trudno zazwyczaj takie upodobania określić jednym słowem, ale myślę, że po wpisaniu w wyszukiwarkę grafiki hasła "Candice Olson" pojawia się najwięcej rzeczy, które lubię. Wiem, że Candice przesadza i jej rzeczy są często drogie, ale mi się podoba ta jej przesada. Lubię jej kolory.

Czego potrzebuję: obrazów (zdjęcia, grafika - zdjęcia mam, ale nie mogę się zdecydować, czy kolor, czy sepia, czy czarno białe, a może lepiej grafika - potrzebuję 6 szt.), coś na ozdobienie szafki stojącej na plecach kanapy, cos na komodę z lustrem, gdzie są już dwie lampy, poduszki na ten mój narożnik-kolos i na fotel, lampa nad stół, ozdoba na stół albo na stolik kawowy. chcę zachować bazę, którą mam, bo sprawdza się w codziennym znojnym życiu.

wiem, że pięknie się urządzasz u siebie i kupujesz łądne rzeczy, może przy okazji po drodze wpadnie ci w oko cos dla mnie:)

dla przypomnienia - jaka jest baza (tej lampy w rogu nie ma):

http://i3.fmix.pl/fmi2347/0141b742000bfcef50cf44ee/zdjecie.jpg

chodzi o tę szafkę z książkami, na której stoją donice z zamiami - Piu mi odradzała te kwiaty tam, wiem, że to nie to, ale nie wiem, co w zamian (zdjęcie sprzed tapicerowania krzeseł:):

http://i3.fmix.pl/fmi699/d232676b0001bf5e50ccce7e/zdjecie.jpg

nie mam nic przeciwko sztucznym kwiatom, jeśli są ładne.

Dzięki, właśnie tak myślałam, że sadzić trzeba w jakiś kręgach donicowych - inaczej zaraz korzonki drzewa wlezą w nowe mniamuśnie miejsce.

Poza tym masz tam linię nawadniającą?

Hortensje rosną u mnie w sporym cieniu, ale mają jednak okres słoneczny. Może anabelka sprawdziłaby się u Ciebie?

A co chcesz na szafce z książkami? Czemu nie kwiaty? Może jakieś świeczniki? A może bukingi i ozdobne albumy?

bukingi ? nie wiem co to jest:( mam parę wydawnictw albumowych upchanych w szafce, może faktycznie ładnie by wyglądały na wierzchu?

Gośku, prawda, mam linie nawadniającą - prawie wszędzie (pod bodziszkami tylko nie), bo to łatwe do założenia a efekt nie do przecenienia. jak położyłam kiedyś na kawałku linię i zobaczyłam różnicę między roślinami podlewanymi z węża a linią, to stwierdziłam, że linia to mus.

Anabelka - piękna naprawdę, bardzo rozjaśniłaby te wszystkie zielenie cisów i funkii. Masz taką i kwitnie ci w cieniu? U mnie miałaby troszkę słoneczka rozproszonego przez igły sosnowe, pełnego słońca wcale.

w dobie gdy wszystko w kraju przyjmuje ,,angielskie" nazwy stary booking pokazuje się pod hasłem stojak do książek

tu jeden z pomysłów - u mnie tę rolę spełniają

http://www.worldsdesign.pl/blog/year/2012/month/6

tu większy wybór

na pewno znasz ten stary pomocny w książkowym domu przedmiot - teraz mało książek w domach?

Moja anabelaka bardzo wdzięczna była nam za przeniesienie jej w cień - do tej pory nigdy tak pięknie nie kwitła :lol2:

Luizo, trudno zazwyczaj takie upodobania określić jednym słowem, ale myślę, że po wpisaniu w wyszukiwarkę grafiki hasła "Candice Olson" pojawia się najwięcej rzeczy, które lubię. Wiem, że Candice przesadza i jej rzeczy są często drogie, ale mi się podoba ta jej przesada. Lubię jej kolory.

Czego potrzebuję: obrazów (zdjęcia, grafika - zdjęcia mam, ale nie mogę się zdecydować, czy kolor, czy sepia, czy czarno białe, a może lepiej grafika - potrzebuję 6 szt.), coś na ozdobienie szafki stojącej na plecach kanapy, cos na komodę z lustrem, gdzie są już dwie lampy, poduszki na ten mój narożnik-kolos i na fotel, lampa nad stół, ozdoba na stół albo na stolik kawowy. chcę zachować bazę, którą mam, bo sprawdza się w codziennym znojnym życiu.

wiem, że pięknie się urządzasz u siebie i kupujesz łądne rzeczy, może przy okazji po drodze wpadnie ci w oko cos dla mnie:)

strasznie mi miło :hug:

Zajrzyj do skrzynki, napisałam do Ciebie :)

mam parę wydawnictw albumowych upchanych w szafce, może faktycznie ładnie by wyglądały na wierzchu?

KONIECZNIE!!!

Gosia, ale mi dałaś inspiracie podpórek - jedna za 706 zł, druga za 350 :bash: :rotfl:

żarty żartami, ale podpórki to faktycznie eleganckie ozdoby. na razie mam tak zapchane książkami półki, że żadna podpórka się nie zmieści. ale to kwestia czasu - za niecały rok córka wyprowadza się na dobre i zostanie cały jej pokój do urządzenia od nowa! jeszcze nie wiemy, czy będzie to biblioteczko-gościnny pokój czy siłownio-gościnny.

obejrzałam anabelki w sieci, więc postanowione - z funkiowego kącika wylatuje hortensja ogrodowa (niska i wymarza), a w to miejsce musze kupić anabelle. jeszcze chyba nie za późno, czy lepiej dopiero wiosną?

Chyba idą mrozy? Lepiej więc wiosną, z kolei droga ona nie jest więc choć jedną zaryzykować możesz. Kwitnie na tegorocznych pędach więc problemu nie ma. Jeśli masz nieogrzewane pomieszczenie do przesadź te ogrodowe hortensje w donice i przechowaj tam zimą, wiosną wystawisz na taras i będzie cieszyć oczy :D

Też tyle za podpórki bym nie dała, pokazałam tylko jakie mogą być ;) Możesz też podeprzeć pięknym kamieniem Myślałam nie o pólkach tylko o regale przy kanapie :rolleyes:

uff trzecie krzesło zrobione - juz zrobiło się przejrzyściej, będzie dobrze:)

te onyksy ładne - aukcja jest do jutra, cena na razie dobra.

zrobiłam zdjęcia przed chwilą tej szafki, zobaczycie, ja tak patrzę i myślę, że może problemem jest ściana, na tle której jest ta szafka - taka pusta. pomiędzy ścianą a szafką jest przejście di sypialń i łązienki, ma ok.1,2 m

Luizo, widziałą twoje końskie głowy, są super, ale pasuja do takiej stylowej biblioteczki jak u ciebie.

zaraz będą zdjęcia (ten internet tak mi sie teraz męczy)