Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wrzucaj wrzucaj zdjęcia koniecznie.

manchester tan to kolor farby z Benjamina Moore. taki dla niezdecydowanych - ni to beż-szary-śmietankowy-bardzo jasna oliwka, zmienia się w zależności od pory dnia. mam go w pokoju i jadalni od roku i bardzo go lubię, bo jest niby jasny, ale jakiś taki gęsty-śmietankowy.widać ten kolor na ścianie na zdjęciach z wazą i lustrem.

mówisz paski nie?? jasna podłoga, białe meble, jasna ściana, jasne jednobarwne krzesła, okno dąb, blaty ciemne - myślałam, że jakieś coś z wzorem by się przydało, bo wszystko będzie jednobarwne. mam wprawdzie w zapasach ładną tkaninę białą, ma tylko fakturę w dosyć szerokie pasy przezroczyste-mniej przezroczyste, może by się nadała?

Edytowane przez Zielony ogród

• Odpowiedzi 848
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tak, myślałam o wyraźnych pasach brązowo-biało-szaro-kremowo-jakichś tam, po twojej sugestii pomyślałam o tej tkaninie jednobarwnej. zrobię nowe zdjęcie , bo krzesła już zmienione, więc będzie lepiej widać. to zdjęcie zresztą mocno przekoloryzowuje, jakieś takie wyszło, w rzeczywistości nie jest tak kolorowo, jak w życiu:)

jeśli kupie jakąś szmatę to zanim się zaangażuję i cos z niej uszyję, to na pewno przyłożę ją najpierw do okna, zrobię zdjęcie i zasięgnę opinii - po co mam się narobić, a wy mnie potem hmmm... skrytykujecie. wole odwrotnie.

kafelki nie są stylizowane, to surowa mozaika trawertynowa. w ogóle kuchnie robiłam na szybko, zanim poznałam forum, i jest fakt wygodna, ale teraz zrobiłabym ja inaczej. przede wszystkim dałabym szafki do sufitu. ale z mebli jestem zadowolona i na pewno nie będę ich nigdy zmieniać (stat chyba nie może się znudzić), będziemy tylko kiedyś wymieniać blaty, bo te sa najtańsze tymczasowe i już się niszczą.

oj classic jaka ironia, no co ty. tak piszę swoim żargonem, bo kupuję tkaniny na wyprzedażach i zawsze mówię do męża "jadę na szmaty" albo "na szmatki" i tak mi sie napisało:) ja w ogóle nie jestem obrażalska, cokolwiek ktokolwiek by nie napisał, wprost przeciwnie, kocham konstruktywną krytykę bo dzięki niej się rozwijam (przynajmniej tak się łudzę, że się jeszcze rozwijam) Edytowane przez Zielony ogród

zdjęcia z lampą błyskową i bez, prawda leży pośrodku:

http://i2.fmix.pl/fmi1929/b0a760b5001e2de1528a7b7d/zdjecie.jpg

http://i2.fmix.pl/fmi2091/f42d5942001cf1b4528a7b8a/zdjecie.jpg

http://i2.fmix.pl/fmi1720/b5232200001d902e528a7bba/zdjecie.jpg

http://i1.fmix.pl/fmi1204/a608d95b0022a224528a7bdc/zdjecie.jpg

z takiego czegoś ewentualnie mogłabym uszyć roletę do kuchni:

http://i3.fmix.pl/fmi1297/03bd4db6000ff1fc528a7bee/zdjecie.jpg

lub taki jakby batyst (cieniutkie płótno)

http://i3.fmix.pl/fmi1207/22f0236a0017af21528a7bfe/zdjecie.jpg

to by było bezkosztowo, ale ja trzeba, to kupię coś innego.

zdjęcia kuchni dzis nie zrobię, bo sprzątanie przerasta moje możliwości, a taki bajzel jak mam to wstyd pokazać.

Zielony ogrodzie proszę o poradę czy z perspektywy czasu poleciłabyś projekt m72 na działkę usytuowaną względem stron świata północny-wschód południowy - zachód (przekrzywiona od osi północ - południe w prawo o około 20 stopni):

- droga przy węższym boku działki od strony południowy-zachód

- stary las mieszany 55m od północny-zachód

- rzeczka a za nią las 200 m od północny -wschód

- od południowego-wschodu zabudowania

Działka szerokości 29m i długości 200m, zlokalizowana jest w otulinie parku krajobrazowego więc klimaty sielsko-anielskie, podobne jak u ciebie :)

Planuję również postawić wiatę dla auta.

Jaki układ budynku oraz wariant podstawowy lub lustrzany byłby najodpowiedniejszy?

Nie wiem czy nie namieszałem za bardzo z kierunkami dlatego dodaję mapkę z geoportalu

http://images63.fotosik.pl/392/a1e32a6275c71cb6.jpg

Edytowane przez KAZEK_R

aż musiałam to sobie narysować:) i wyszło, że musiałbyś postawić identycznie dom jak ja - czyli lustrzane odbicie szczytem do drogi, wejście od zachodu.

wówczas na las masz z sypialni i kuchni, wychodzisz też prosto na las (my wychodzimy z domu w piżamach prosto do lasu, nikt nie może obserwować wejścia do domu, to nam bardzo pasuje). taras byłby otwarty dokłądnie na południe. trochę szkoda tegolasu i rzeczki, ale to zimna północ więc okna nie sa wskazane, a zawsze mozna tam zrobić kącik z widokiemz dojściem z tarasu.

nam to rozwiązanie bardzo odpowiada, cały dom jest odpowiednio nasłoneczniony, jedynie sypialnia jest zacieniona, co jest bardzo wygodne szczególnie latem.

cały ten układ bardzo nam odpowiada bez względu na porę roku, ale warunkiem jest cofnięcie domu od drogi, aby taras był niewidoczny dla przechodniów. to z kolei wydłuża podjazd. nasz podjazd ma chyba ponad 30 m, dodatkowo biegnie wzdłuż domu i kończy się wiatą (jest też w wiacie), czyli razem ponad 50 m.

i bardzo polecam połączenie tarasu chodnikiem z podjazdem (pod oknem od jadalni) - bardzo często używana trasa, bo goście latem walą prosto na taras, wcale nie chcą do domu wchodzić.

Dzień dobry zielony ogródku :)

Optymistycznie tu u Ciebie i widzę, że zmianom wnętrz nie ma końca :)

Mój zielony domek się wydłuży o 1 metr od strony łazienkowo sypialnianej, powiększymy drzwi tarasowe i okna od zachodu i południa, zlikwidujemy wszystkie kominy, klamka zapadła. Po wyliczeniach geodety wyszło, że działka ma 20,2 ara a nie 22, jak myślał właściciel. jest ładnym prostokątem, od drogi 53,06 m bok 37,99m. Chyba odsunę go od drogi najdalej, jak się da, bo taras południowo zachodni i droga od zachodu wymuszają zastosowanie taktyki ochrony prywatności :) Mam w warunkach zabudowy nieprzekraczalną linię zabudowy na 6m ale nie ma obowiązującej linii zabudowy, czyli jak rozumiem, dalej można ale nie bliżej niż 6 metrów.

Co o tym myślisz? Odsuwać?

Chyba sobie naszkicuję działkę i spróbuję rozplanować to jakoś :)

No i jeszcze moja opinia co do tkaniny :)

Głosuję na gładką z uwagi na wzór tkaniny obiciowej krzeseł, ale to tylko mój wybór.

Domek rewelacyjny. Ogród - nr 1. Napisałaś gdzieś w dzienniku, że ważniejszy jest dla Ciebie ogród niż dom - ja mam podobnie :).

Podziwiem Twój rozsądek i skromność. Twój mały domek cieszy oczy.

Chciałabym choć w połowie osiągnąć to co Tobie się już udało. Wtedy będę najszczęsliwszą osobą na świecie :D

classic, mam teraz lenia więc tak szybko tej rolety nie uszyję, poczekam na kolejną wyprzedaż szmatek. ostatnie właśnie były takie paski w kolorach, o jakich piszesz, ale był za mały kawałek i obiecali, że zadzwonią , jak znajdą resztę, bo na pewno mają.

Reze, u mnie tez linia zabudowy to 6 metrów, ale my postawiliśmy dom ponad 30 m od drogi. wasze pomysły na zmiany są chyba niezłe, z tymi oknami zachodnimi tylko to nie wiem, bo u nas od tej strony często wieje. zalety odsunięcia domu od drogo są wiadome, natomiast wady to: większe koszty wykonania dłuższego podjazdu, więcej odśnieżania, co ja akurat uwielbiam, dłuższa droga do wyrzucania śmieci, wpuszczania gości itp. dla mnie zalety stanowczo przeważyły.

Luntrusku, dziękuję. dom mam tylko po to, żeby mieć blisko do ogrodu i lasu:) nie traktuję tego w kategorii osiągnięć, samo życie jest osiągnięciem i nie lubię poświęcać chwili obecnej dla posiadania czegoś w przyszłości, bo przyszłość może być zaskakująco krótka:)

To masz takie samo podejście jak ja - dla mnie ogród ważnijeszy jest niż dom :). Dlatego buduję najmniejszy jaki tylko mogę - ale by miał wszystko co chcę ;)

Ilu letnie rośliny sadzisz, że tak szybko Tobie rosną? Ja w tym roku posadziłam ponad 100 roślin i chyba za rok kupię większe rośliny bo te będą rosły wieczność ;).

Te pnącza na tarasie - cudo.

kupuję rosliny małe, nie wiem ile mają lat, ale zazwyczaj patrzę na cenę. jeśli są posadzone w odpowiednim miejscu, mają wodę i dobrze przygotowane podłoże to w trzecim roku są już takie, jak należy. chociaż np. róża pnąca już w drugim roku ma ponad 2 metry. teraz, w czwartym sezonie już jałowce płozące musiałam rozsadziać, bo były za wielkie.

gdzieś wyczytałam, że Anglicy mówią, że w pierwszym roku rośliny stoja w miejscu, w drugim sobie buduja system korzeniowy, a w trzecim dopiero gwałtownie rosną, i to chyba prawda, więc się nie martw.

:) Święte słowa z tym życiem :)

Tak to już chyba jest zielony ogródku, że z czasem, jak się trochę pożyje, każdy dzień jest jak dar życia, którego nie sposób przecenić :)

Każda chwila jak motyl ulotna i doskonała, to z nich należy korzystać :) jak wstaję rano, to cieszę się, że mogę wstać i chodzić, że mam dobre zdrowie, nie wybiegam zbyt daleko w przyszłość, dlatego jak już gdzieś pisałam na forum, dom ma być dla mnie miejscem schronienia i odpoczynku a nie pałacem na pokaz. Ogród zaś miejscem relaksu i zapewnienia mi ruchu, bo tego ciągle za mało. Mam nadzieję, że wybuduję swój domek w ogrodzie i zaproszę Cię do swojego dziennika, wsparcie bardzo się przyda.

lustrzane odbicie szczytem do drogi, wejście od zachodu. Wówczas na las masz z sypialni i kuchni, wychodzisz też prosto na las, nikt nie może obserwować wejścia do domu

Wrysowałem taki układ budynku na mapę i faktycznie fajnie wygląda.

Widok na stronę zachodnią mam teraz super - polana a za nią stary las, ale z czasem ktoś się tam pewnie pobuduje. Działka sąsiadująca od strony wschodniej jest również z możliwością zabudowy. Dlatego myślałem o prawie centralnym układzie budynku na kierunku wschód - zachód tj. ogrodzenie od zachodu - zieleniec 8m - budynek 10m - zieleniec 11m - ogrodzenie wschodnie. Co o tym sądzisz?

Najfajniejszą klimatem i wielkością terenu (200m) mam stronę północną, ale niestety jest to "zimna" strona. Dodam, że bardzo podoba mi się styl Twojego ogrodu i chciałbym z czasem coś w podobnym klimacie u siebie stworzyć.

warunkiem jest cofnięcie domu od drogi, aby taras był niewidoczny dla przechodniów. to z kolei wydłuża podjazd. nasz podjazd ma chyba ponad 30 m

Ponieważ teren ma delikatny spadek od drogi w kierunku północnym to myślałem o cofnięciu budynku do 25m od linii ogrodzenia. Mam nadzieję, że nie spowoduje to wrażenia "ciasnoty" przed budynkiem. Byłbym wdzięczny jakbyś wrzuciła kilka zdjęć z ogólnym widokiem przestrzeni koło domu od strony wschodniej, zachodniej i południowej oraz podała przybliżone odległości od granicy.

Wszelkie sugestie i rady mile widziane.

Edytowane przez KAZEK_R

Witam zielony ogródku.Wpis w Twoim dzienniku jest pierwszym moim wpisem na fm.:yes Moja budowa rozpoczęła się z początkiem września,jutro zalewamy strop.Mój domek jęst niewiele większy od Twojego też oczywiście parterówka 110m.Twój dziennik bł dla mnie wielką inspiracją ,znam go chyba na pamęc:p.Ogrzewanie będę miała też elektryczne akumulacyjne kablami w miarę dobrze ocieplony.Jedynie co spac mi nie daje to wentylacja tzn.wiem ze lepsza byłaby mechaniczna z rekuperatorem ale no właśnie kasa budujemy niskobudzetowo ..Wiem że masz nawiewniki higrosterowane w oknach -czy mogłabyś coś więcej o nich powiedziec tzn. jak się sprawdzaja w praktyce i czy wentylacja wywiewna mech. się sprawdza?Na pewno nie będzie to ostatni wpis u Ciebie :no:Coś urzekającego jest w Twoim domu i ogrodzie i Twoje podejście do życia:yes:

Zielony ogrodzie mam spory kawałek działki do ogrodzenia, dlatego ze względu na koszty biorę pod uwagę m.in. siatkę leśną typu G6 lub G12 (z zagęszczonym dołem). O ile dobrze pamiętam z przestudiowania twojego wątku to ogrodziliście cały teren siatką leśną. Jak z trwałością i funkcjonalnością takiego ogrodzenia. Potrzebna jest podmurówka lub obrzeżne jako zabezpieczenie przed mieszkańcami lasu?