Zielony ogród 21.11.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 (edytowane) hej Reze,na pewno nie przegapię twojego dziennika. jak zauważyłaś, jestem typowym przykładem zrzędy lubiącej udzielać tzw."dobrych rad", więc z chęcią się u ciebie w dzienniku wyżyję. 9/10 świata nienawidzi rad, pozostała mi więc ta 1/10;)Luizo, dzięki że znalazłaś chwilkę. zrobiło się przejrzyściej, nie? Ana, witam serdecznie na FM:) oby cię zbytni nie wciągnęło, bo to złodziej czasu:) co do nawiewników - szczerze mówiąc to trudno mi ocenić ich działanie, bo nie jest bezpośredni odczuwalne. mam je tam gdzie należy, czyw tzw. pomieszczeniach czystch - w sypialniach i w salonie, przypadkiem przez pomyłkę równiez w jadalni, a wpomieszczeniach tzw. mokrych (czy jakoś tak) mam anemostaty od wentylacji wywienej mechanicznej (kuchnia, pom.gosp., teoretycznie garderoba i łazienka). mam również jedną kratkę wentylacyjną grawitacyjną przy kominku (schowaną w szafie z otworami zakrytymi telewizorem), co mi sie nijak z teorią nie zgadza i w ogóle tego nie rozumiem, ale tego wymagał od nas kominiarz do odbioru budynku i nasz komin ma szyb wentylacyjny (komin systemowy). tak czy siak ten galimatias chyba działa, bo nawet przy największej ilości gości nigdy żadne szyby nie parują, jest zawsze wrażenie suchego świeżego powietrza, wszelkie zapachy kuchenne szybki znikają. higrometr pokazuje zazwyczaj ok. 35-36 % wilgotności zimą, latem ciut więcej. ale ogólnie ten temat jest dla mnie zbyt zawikłany. zresztą my nie mamy styropianu, więc też pewnie łatwiej jest taki dom wentylować. KazekR. - nasza działka ma 1,4 ha i kształt bardzo krzywej litery L, więc trudno cokolwiek porównywać. podobne jest to, że też mamy wjazd od prawie południa. jak się nauczę, to też wrzucę takie zdjęcie z google maps jak ty wrzuciłeś, a na razie nie umiem tego skopiować i wkleić. 25 metrów od drogi to nie jes tak mało, moim zdaniem jesli to nie jest jakaś ruchliwa arteria to powinno wystarczyć. usiądź w miejscu przewidywanym na taras i wyobraź sobie tam siebie z gośćmi - czy np. po posadzeniu żywopłotu przy drodze da sie tam spokojnie porozmawiać.to, że masz północną część działki z piękny widokiem to raczej plus niz minus. każda część działki ma swoje pięć minut w roku - na zadaszonym tarasie z wystawą południowo zachodnią siedzimy wiosną, latem tylko rano oraz w czasie burz i deszczów, i wieczorami z gośćmi. na ławeczce przy wejśiu z wystawą zachodnią lubimy siedzieć wieczorami przez cały rok. po północnej stronie świetnie się siedzi w letnie upały, wtedy sam jesteś w cieniu, a masz widok na świetnie oświetloną południowym słońcem północną część działki. pamiętaj, wszystkie rabaty ogrodowe najlepiej wyglądają, gdy patrzy na nie widz znajdujący się od północy. np. aby obejrzeć moja rabatę przy tarasie, muszę z niego zejść i obejrzeć je z drugiej strony, bo tam są nasłonecznione i najlepiej wyglądają. tak więc północna piękna część działki jest najwspanialszym miejscem na letni wypoczynek. wystarczy alejka od drzwi, trochę cieniolubnych roślin przy samej północnej ścianie budynka i huśtawka czy ławka na pograniczu cienia z widokiem na piękną północną część działki. wtedy wypoczywając nie będziesz widział domu swojego ani sąsiadów i poczujesz się jak na wakacjach:)siatka leśna - to ocynk, więc jest trwała. mamy ją od 8 lat i nic się nie dzieje. schowała się w żywopłocie, przestaliśmy ją zauważać. podmurówki na mamy, czasami przechodzą jeże, które muszę wynosić, aby psy nie zrobiły im krzywdy. psy, gdy były młodę czasami się wyslizgiwały, ale jak urosły, to im przeszło. Edytowane 21 Listopada 2013 przez Zielony ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana. 22.11.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Dziękuje za szybką odpowiedz i jeszcze cie pomecze :pFajnie że to u ciebie dobrze działa i rozumiem ,ze jak śpisz w sypialni nie odczuwasz zimnego powiewu powietrza przy ujemnych temperaturach?-a jakiś wentylator wywiewny masz na nieużytkowym strychu ,do niego podłączone są wywiewy [kanały] z mokrych pomieszczeń zakończone anemostatami wywiewnymi na suficie?A nawiewnikow rozumiem ,ze nie regulujesz :no:Pomyslisz ,ze bardzo dociekliwa jestem ale uważam wentylację w domu za rzecz b.ważną nie chcę miec zapłakanych okien a często zdarza się to w bloku:yes::jednocześnie nie chcę nadmiernie wychładzac domu ale z tego co mówisz powinno byc dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 23.11.2013 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Ana, nawiewniki są higrosreowe więc prawdopodobnie same sie regulują. w bardzo silne mrozy przymykałam je. nie znam się na wentylacji, i gdy szukałam w czasie budowy fachowca lub chociażby wyczerpujących informacji, to naprawdę jest to trudne. firma, która sprzedałą nam wentylatory źle nam doradziła i sądzę, że nas oszukali na cenie i sprzedali nam niekompletny system - a z montażem nie chcieli, bo takie małe inwstycje firm od wentylacji nie interesują. tak więc musisz troche pokopać w tym temacie.na szczęście w naszym domu chyba jest ok, bo okna zawsze suche i żadnych zapachów nie ma, i też się nie wychładza. zimą jest aż za sucho. zmieniając temat - mamy smutny listopad. krótkie dni, ciągle ciemno. dzisiaj u nas było 8 st w plusie, więc wyszłam troche posprzątać i porobiłam smutne listopadowe, prawie grudniowe zdjęcia: http://i3.fmix.pl/fmi761/a94f6c1f002217965290ccd8/zdjecie.jpg http://i2.fmix.pl/fmi334/a5dc587b0015e2715290cce4/zdjecie.jpg http://i1.fmix.pl/fmi1318/46357ca40005e5205290ccf3/zdjecie.jpg http://i1.fmix.pl/fmi466/629686730014448e5290cd06/zdjecie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 23.11.2013 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 http://i1.fmix.pl/fmi1758/304394f00007b7fd5290cd23/zdjecie.jpg http://i1.fmix.pl/fmi1045/9c86770e002610465290cd3f/zdjecie.jpg http://i2.fmix.pl/fmi565/5eb22565000b1b855290cd5a/zdjecie.jpg http://i3.fmix.pl/fmi1958/9890b9de0026a9515290cd78/zdjecie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 23.11.2013 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 zdjecia listopadowe ale wesołe, kolorowe, roże przepiekne, zetnij je do wazonu przed przymrozkami które zapowiadają jeszcze przyozdobia Twoje ładne wnetrze domku:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lw 24.11.2013 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Piękne zdjęcia. U mnie, niestety, październikowe przymrozki poniszczyły wszystko. Kwitną jeszcze tylko dwa nieproszone floksy i mój ukochany len. Zobaczyłam i pomyślałam o Twojej jadalni: http://3.bp.blogspot.com/-5RHEKRjnhc0/UFjMCEFcI9I/AAAAAAAACNg/seF7H-czGHI/s1600/IMG_6054.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAZEK_R 24.11.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 (edytowane) ...na zadaszonym tarasie z wystawą południowo zachodnią siedzimy wiosną, latem tylko rano oraz w czasie burz i deszczów, i wieczorami z gośćmi. na ławeczce przy wejśiu z wystawą zachodnią lubimy siedzieć wieczorami przez cały rok. po północnej stronie świetnie się siedzi w letnie upały, wtedy sam jesteś w cieniu... Masz na myśli taki układ budynku M72?: http://images63.fotosik.pl/410/155ec03f8d24fb43.jpg Edytowane 24 Listopada 2013 przez KAZEK_R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 24.11.2013 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 VTS, sama się dziwię, że jak na listopad to jeszcze nie jest tak tragicznie. ścinam te różyczki na małe bukieciki, ale one w ciepłym domu szybko więdną. Luizo, z tą lampą to mnie rozszyfrowałaś, dokładnie od takich rozpoczęłam poszukiwanie, ale najtańsza jaką znalazłam kosztowała 2600 zł. ta polska o której tu pisałam również ma wersję okrągłą i kosztują po około 600 zł. wiem, to nie to, ale za 2600 to chyba wolałabym sobie do Grecji polecieć źle, jak ma się kosztowne gusta i węża albo pustkę w portfelu, oj źle, bo wtedy człowiek wiecznie szuka....w tej jadalni przepiękne jest również obramowanie okien i te rolety w zdecydowanym kolorze. Kazek, prawie taki układ, ponieważ twoja działka nie leży dokładnie na osi północ-południe. u mnie wejście jest skierowane nie dokładnie na zachód, a na północny zachód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana. 25.11.2013 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Tak temat wentylacji to dla mnie temat rzeka :oGosciłam u siebie juz fachowca od went.mech.wycenił dla mojego domku na 16tys.:bash:Dla mnie jest to kwota nie do zaakceptowania .Dlatego dalej czytam, szukam otwory w stropie mąż zostawił co by później nie trzeba kuc.Najprawdopodobnie zrobimy na razie went.nawiewno-wywiewną bez rekuperatora i to pewnie sami;)Twój ogród nawet w listopadzie potrafi zachwycić :rolleyes:działkę mam bardzo podobną do Twojej w sensie rodzaj gleby same sosny i brzozy ,a wiec czasem Cię podpytam co zrobić aby nie było tak monotematycznie na tych moich piaskach:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 02.12.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 witam po weekendzie andrzejkowym.....ufff pomalowałam kuchnię, zrobiłam projekt ciągu dalszego ogródka, byliśmy na hucznej imprezie, a teraz muszę na serio myśleć o rolecie do kuchni, bo na święta musi cos być. Ana, jasne, pytaj o ogródek, bo ja o tym to mogę bez końca:) chociaz i tak wiem z włąsnego doświadczenia, że "dobre rady ciotki klotki" i tak nie trafią do młodego ogrodnika-zapaleńca...każdy musi sam przejść tę drogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana. 04.12.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 To długa droga przede mną:eek:Zielony ogródku zapraszam do Naszego zielonego zacisza :)właśnie wczoraj pełna mobilizacji założyłam dziennik;)Planując budowę często posiłkowałam się Twoim wątkiem,i tak jakoś bardziej optymistycznie wszystko wyglądało:rolleyes:Zatem proszę o wsparcie w tej nie zawsze łatwej drodze:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 07.12.2013 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Ana, nie martw się, budujecie fajny prosty dom, jak zadbacie o logistykę i trochępopilnujecie majstrów to musi być dobrze, nie ma siły. Ja teraz żałuję, że budowa trwała tak króko, bo to był fajny czas, taki sensowny....jak będziesz potrzebowała pocieszenia to pisz, ja osobiście ci zazdroszczę tego czasu. ale ale...skończyłam malowanie kuchni, wrzucę zdjęcia, do świąt muszę coś zarzucić na to okno, wygląda tak: http://i2.fmix.pl/fmi2062/55d9b54c0001717152a30e17/zdjecie.jpg http://i3.fmix.pl/fmi1152/9af022de0014ecd952a30e28/zdjecie.jpg http://i1.fmix.pl/fmi1519/0e6afc9e0000e14d52a30e3c/zdjecie.jpg jakieś ponure te zdjęcia, w rzeczywistości jest jaśniej, świetliściej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana. 07.12.2013 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Zielony ogródku,kuchnia śliczna i klimatyczna tylko to okno :yes:Też myślę o ikei w kuchni ,chyba powinno być w miarę niedrogo;)Ale teraz moją głowę zajmuje łazienka:bash:Zastanawiam się, czy brodzik murowany z odpływem liniowym czy płaski brodzik;)Młoda już nie jestem więc chciałam praktycznie i funkcjonalnie:yes:Czy Ty jesteś zadowolona ze swojego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 07.12.2013 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Ładna Twoja kuchnia, ciekawa jestem co z oknem, czy chcesz je tylko ozdobić czy zasłaniać (masz roletę zewnetrzną). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makowa_panienka 07.12.2013 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Weszłam przypadkiem i zostałam zachwycona! Dom absolutnie fantastyczny pod każdym względem. Przytulny, elegancki, funkcjonalny. Piękne aranżacje, ciekawe pomysły (łóżko!), bajeczny ogród. No i na dodatek masz śliczne psy i nawet kota dojrzałam na jednym zdjęciu. Gratuluję domu i na pewno będę zaglądać. Niewątpliwie zaczerpnęłam kilka inspiracji z Twojego dziennika i upewniłam się co do słuszności niektórych podjętych już przeze mnie decyzji (np. też będę mieć taką kuchnię z Ikea) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 08.12.2013 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Piękna kuchnia...a okno identyczne jak u mnie U mnie nie ma i nie będzie żadnych ubrań dla okien za którymi nie ma sąsiadów, mam tylko drzewa, powojniki.... ptaki Też chcę białą kuchnię z drewnianym blatem i takim zlewem, tyle, że na białym cały brud widać, a u mnie nie ma nikogo do sprzątania... za to do brudzenia całe stado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 08.12.2013 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 (edytowane) Ana, drugi raz wybrałabym chyba płytki brodzik, bo w moim teraz po jednej stronie zapadł sie o jakieś pół cm spad (prawdopodobnie styropian w podłodze nie był tak twardy, jak należy), i w tym miejscu woda nie spływa dobrze. ale nie jest to jais wielki problem na szczęście, wszystko szybko wysycha, łazienka ogólnie pomimo wielkiego prysznica jest bardzo sucha. ale kiedyś będzie trzeba ten spad robić od nowa.VTS, okno chę tylko ozdobić, i to tylko trochę, bo za nim mam widok na las.Gosiek, jak chcesz rzadziej czyścić zlew w kuchni, to właśnie kup biały porcelanowy. Miałam kilka lat zlew ze stali nierdzewnej - ten był najgorszy, potem z konglomeratu - no nie był najgorszy, ale ten biały jest najlepszy. Nie widać na nim żadnych śladów wody, raz w tygodniu czyszczę go mleczkiem wybielającym i jest ok.wczorajszy widok z tego okna kuchennego - pomimo grudnia wciąż widać pojedyncze kwaity róż:http://i2.fmix.pl/fmi2744/729a1873001138d752a42cd4/zdjecie.jpg Edytowane 8 Grudnia 2013 przez Zielony ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 08.12.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Witam, Makowa Panienko - bardzo dziękuję. Koty mam też dwa, cała zwierzyna leży teraz przed kominkiem, Z kuchni pewnie będziesz zadowolona - opiera sie wszelkim modom.u nas dzisiaj pierwszy konkretny snieg...zrobiło sie przytulnie na świecie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VTS 09.12.2013 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Gosiek też mam białą kuchnię (Ikeowskiego Adela) dużo gotuję i włazi na nią mój mały wnucze, jest więc często "popaprana" ale czyści się ją zaskakująco łatwo. Ogródku, jutro zdejmę zdjęcie, przepraszam za chwilowe zaśmiecanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 09.12.2013 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 VTS a ta seria Adel to okleina matowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts