Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 848
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

lodówka to jakis sharp, szerokość 85cm, niesamowicie pojemna, z fajna perłową nie mażącą sie powłoką, bardzo jestem z niej zadowolona.

co do przestronności - każdy jest zaskoczony. część dzienna, czyli salon plus jadalnia plus kuchnia to prawie 50m2. tyle, że salon to też częściowo komunikacja, ale to nie przeszkadza, bo to jest dom na 2-3 osoby. nie muszę zagracać tej części rzeczami, bo jest garderoba i spore pom. gospodarcze. Ogólnie wnetrze super sie sprawdza przy dużej ilości gości.

http://i2.fmix.pl/fmi1270/8d1c0a630003d7534d4c0007/zdjecie.jpg

http://i1.fmix.pl/fmi2590/67b8c9dc00129b8c4d4c0016/zdjecie.jpg

Zielony ogrodzie. Przywędrowałam do Ciebie z wątku o białych listwach przypodłogowych. Pominąwszy fakt, że dom bardzo mi się podoba, jestem wręcz oszołomiona tempem budowy i przeprowadzki to jedno co mnie po prostu powaliło to piwniczka. Czy sami taką skonstruowaliście? Jest wspaniała. Marzenie, może kiedyś do zrealizowania...

witaj, piwniczka to pomysł mojego męża, bo nalewki.... zaprawy i warzywa to sprawa drugorzedna, uzyczył mi troche miejsca. sama piwniczka jest raczej prosta, wybudowana z bloczków fundamentowych plus trochę cegły rozbiórkowej, aby nie wyglądała na nową.Piwniczka to raczej marzenie do zrealizowania, bo nie wyszła drogo.

tempo budowy i przeprowadzki - potraktowalismy to troche niepowaznie, ale o dziwo sie udało. 3 miesiące byliśmy bezdomni, ale nie było czasu aby sie tym zmartwić czy jakos przejąć...koleżanki mnie żałowały - jak ja sie odwazyłam spakowac rzeczy do mojej mamy i zyc w domku działkowym bez wygód przez 3 miesiące...a to było fajne uswiadomić sobie, jak niewiele rzeczy potrzebujemy do zycia. Jak sie nie ma na głowie domu w którym się mieszka, to budowa idzie szybko.

witam, obejrzałam Twoje zdjęcia kuchni i tak jak myślałam wygląda super.Jak już wcześniej pisałam ja także rozważam urządzenie swojej w białym kolorze.Teraz zaś dzięki Twoim zdjęciom jestem już tego pewna.Zastanawiam się jeszcze nad tym czy nie ustawić mebli na dwóch ścianach tzn.na ścianie wspólnej z kotłownią i pod oknem.U Ciebie wygląda całość świetnie ,jeśli możesz napisz mi czy przy zabudowanych meblami trzech ścianach masz wystarczająco dużo miejsca pomiędzy szafkami z obu ścian.Trochę to zawile zabrzmiało ,chodzi mi o to czy nie jest ciasno.Oczywiście mogę sobie wymierzyć to na podłodze,ale myślę,że kiedy już stoją meble to widać najlepiej.

Moja znajoma tak kiedyś kupiła kanapę .W sklepie wśród innych kanap wyglądało to dobrze lecz kiedy przywieziono ją do domu to wprawdzie zmieściła się tam gdzie miała stać ale w małym pokoju nie wyglądała dobrze.Rozważam też pozostawienie jednej z tych ścian pustej z tego też powodu,że siedząc w miejscu gdzie u Ciebie jest kanapa w salonie to u mnie widać prawie całą ścianę kuchenną już sama nie wiem czy tak było w projekcie czy coś zmieniliśmy.Napisz proszę jak to jest rozwiązane u Ciebie.Pozdrawiam

m

witam,

z tarasu na komputer .... nie zawsze, czasami nawet z komputerem na taras, cóż, córka odchowana mozna sie polenić

co do mebli w kuchni - miejsca jest bardzo dużo, pomimo że meble z Ikei są szersze niz inne. Gdybym miał tam być tylko 1 rząd szafek, byłoby pusto, przydałby się wtedy jeszcze jakiś stolik czy cos takiego.

faktycznie z kanapy widać część kuchni, ale jest ta cześć z wysoka zabudową i nigdy nie pomyslałam, że to może źle wygladać. Myslę, że to nawet urozmaica przestrzeń i wygląda bardzo dobrze. W kuchni jest inny kolor scian, inne światło, jest jakby umowna granica pomiędzy pomieszczeniami, ale przez to, że widać "kawałek" pomieszczenia nastepnego, to dom wydaje sie wielki.

Witam,

najpierw muszę napisać że Masz piękny domek,

a teraz troszkę podpytam o płytki na podłodze, pięnie wyglądają, co to za płytki, i jak się sprawdzają? Cały czas zastanawiam się co dać na podłogę u siebie, ja mam mały salon i boję się że jak zrobimy typowy misz masz, czyli w kuchni i jadalni płytki a w salonie np. panele to wizualnie zmniejszę sobie przestrzeń.

Czy tak jak w projekcie masz dach 20 stopni czy zwiększaliście ze względu na dachówkę?

No i czy odeskowany czy łaty i folia?

kąt dachu jest minimalnie zwiekszony do wymaganego pod dachówkę, łaty i folia Tyvec (taka membrana bardziej, bardzo wytrzymała, przetrwała huragan który złamał nam 7drzew)

Witam,

nie będę oryginalna - domek bardzo fajny, a tempo budowy nieprawdopodobne, gratulacje :)

Możesz podać jak kształtują się koszty (może roczne) ogrzewania prądem? Opcja takiego ogrzewania jest kusząca i wygodna, ale obawiam się horrendalnych rachunków

Pozdrawiam :)

dzięki,

te koszty są bardzo zależne od przygotowania domu - musi być ciepły, szczelny i wentylacja raczej nie grawitacyjna.

u nas mogłoby być lepiej, bo wiadomo, że sam ytong to nie jest najcieplejsza ściana, ale to było świadome.

w przypadku ogrzewania prądem zyskujesz dużo na kosztach inwestycyjnych, dlatego opłaca sie to w przypadku małego domu. Za cenę pompy ciepła i instalacji wodnej mam prądu na 10 lat, a po 10 latach pewnie pompe trzeba juz serwisować czy nawet wymieniać.

u nas instalacjA elektryczna kosztowała 2,8tys, trwałość ma taka jak trwałość budynku. Prąd za pierwszy rok od grudnia do grudnia(ostra ubiegła zima) za samo ogrzewanie i ciepłą wodę (2, przez częśc roku 3 osoby) wyszedł ok. 2,5 tys. plus jakieś 600 zł za drewno do kominka. W tym roku powinno być taniej, bo dołożylismy jeszcze kolejne 10cm wełny na stropie i dom jest juz zupełnie suchy, no i zima łagodniejsza.

jedno jest pewne - aby grzać prądem musi być dobrze ocieplona podłoga.

Witam,

najpierw muszę napisać że Masz piękny domek,

a teraz troszkę podpytam o płytki na podłodze, pięnie wyglądają, co to za płytki, i jak się sprawdzają? Cały czas zastanawiam się co dać na podłogę u siebie, ja mam mały salon i boję się że jak zrobimy typowy misz masz, czyli w kuchni i jadalni płytki a w salonie np. panele to wizualnie zmniejszę sobie przestrzeń.

jednolita podłoga faktycznie powieksza przestrzeń

te płytki to trawertyn 40x40 żywicowany. nie jest taki piekny jak te drogie trawertyny, bo to był jakis chyba chiński albo odpadowy za ok.100 zł/m2. nie mogę narzekać, bardzo łatwy do utrzymania w czystości, z czasem się ładnie wyciera i nabiera satynowego połysku, gdzieniegdzie ma te swoje naturalne otworki i tam trzeba czasami szczoteczką, ale jest tego niewiele. niestety fuga mnie dobija - była w kolorze płytek, i żeby to utrzymać, co 3 miesiace na kolanach i szczoteczka:P ale nie wiem, jaka inna fuga by do tego pasowała.