Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witaj, stół bjursta z ikei, a krzesła signal. troche sie bałam tych krzeseł, bo w internecie jakieś dziwne opinie na ich temat chodziły, bo to indonezyjskie, malajskie i chińskie, przygotowałam sie na reklamacje, ale jak przesyłka przyszła to bylłam zaskoczona - bardzo niska cena, a krzesła naprawdę fajne i dobrze zaprojektowane, wygodne, mozna siedzieć na nich godzinami. maja sporo fajnych krzeseł.

• Odpowiedzi 848
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...

witam, dzieki

odnośnie ogrzewania zacytuję jakąś swoją wcześniejsząwwypowiedź, żeby się nie powtarzać: instalacjA elektryczna kosztowała 2,8tys, trwałość ma taka jak trwałość budynku. Prąd za pierwszy rok od grudnia do grudnia(ostra ubiegła zima) za samo ogrzewanie i ciepłą wodę (2, przez częśc roku 3 osoby) wyszedł ok. 2,5 tys. plus jakieś 600 zł za drewno do kominka. W tym roku jest sporo być taniej, bo dołożylismy jeszcze kolejne 10cm wełny na stropie i dom jest juz zupełnie suchy, no i zima łagodniejsza.

a ytong - widzę tylko jedną wadę - słabo izolacja dźwiekowa. mi to nie przeszkadza, bo mieszkamy w bardzo cichym miejscu, ale w innym miejscu mogłoby to być uciążliwe. bardzo fajnie się z tego buduje, równo, czysto, szybko, łatwo zrobić wszelkie instalacje. fajny klimat w domu - nigdy nie jest duszno.

• 4 weeks później...

poprzednią lodówkę miałam z zamrażalnikiem na dole i dla mnie to akurat nie ma żadnego znaczenia - nie odczuwam róznicy w codziennym zyciu. za to na pewno po raz drugi wybrałabym lodówke o tej szerokości, byleby nie side by side (są strasznie wąskie w środku).

kostkarka jest bez dopływu wody, trzeba nalewac, kostki się wysypuja do specjalnej szuflady po obróceniu pokrętła, nawet sprawnie to działa, pełna szuflada lodu szybko sie robi i na jest tych kostek sporo. w sumie mogłaby w lodówce za 3tys. być automatyczyna, ale to co jest jednak sie sprawdza i przynajmniej nie ma co się zepsuć.

oprócz szerokości lubię w tej lodówce powłoke drzwi - naprawdę rzadko trzeba ja czyścić. a zamrażaki nie czyściłam od nowości-jest zawsze sucha i czysta.

• 1 month później...

Witam,

Czy mógłbym prosić Zielony ogród (jeżeli nie jest to oczywiście tajemnica) o podanie kosztów ogrzewania za ostatni sezon? Również planuje budowę małego domu a argumenty Zielonego ogrodu o ogrzewaniu elektrycznym bardzo do mnie przemawiają.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

witam,

ironek, to zadna tajemnica, ale musze policzyc jeszcze raz bo chyba cos za mało mi wyszło. Trzeba wziac pod uwagę, że w mrozy codziennie wieczorem rozpalalismy w kominku, bo lubimy, mamy na to czas i aby nie włączać podłóg w I taryfie. A ja lubie 23 stopnie miec w domu. Więc wstępnie prąd za ogrzewanie z ciepłą wodą na 2,5 osoby jakieś 1500 zł od grudnia do kwietnie, to takie obliczenie "na szybko", plus jakieś 800 zł(?, bo mamy zapasy drewna na dwa lata i trudno to policzyć) za drewno do kominka. Bez kominka wydaje mi sie że wyszłoby do 3000zł, bo troche w I taryfie trzeba byłoby wieczorami dogrzewać.

• 3 weeks później...

Witam !

Twoje zdjęcia to dla mojej rodzinki inspiracja jak wybudować i urządzić swój domek.

Mam więc pytanie, które dotyczy materiału z którego zrobiony jest taras. Co to jest, gdzie kupione i jaka półka cenowa?

Pozdrowienia - TomNS.

witam,

cieszę sie, że komuś sie podoba

taras jest z kostki brukowej, sama kostka była niestety dosyć droga (ok.55-60zł/m2), country z polbruku, ale za to wystarczyła podsypka z zagęszczonego piasku i całośc kosztów nie była taka duża. Kostka ta pieknie sie sprawuje, w pierwszym roku troche sie brudziła, ale teraz jakoś chyba sama się zaimpregnowała i nawet dwa psy i kot jej nie szkodzą, wystarczy czasami pozamiatac. deszcz natychmiast wysycha. nie polecam jej od północy, bo wtedy długo schnie po deszczu i bardziej się przez to brudzi.

Witam:) Zielony Ogród Twój dom zrobił na mnie takie wrażenie że aż pokonałem wrodzone lenistwo i się zarejestrowałem na forum w końcu:) Bardzo cię proszę o info jaki był koszt pieców akumulacyjnych do Twojego domku. Napisałaś wcześniej że koszt instalacji elektrycznej to 2800 ale rozumiem że chodzi o kable itd? Szukam projektu o podobnym metrażu i bryle tyle że z jedną sypialnią więcej. Większość z nich przewiduje ogrzewanie gazowe, które u mnie odpada. Chciałbym sobie porównać różnicę w koszcie wykonania poszczególnych instalacji a informacje z pierwszej ręki będą będą baaardzo pomocne:)

witam,

dzieki za miłe słowa,

moje ogrzewanie akumulacyjne to nie piece, tylko kable grzejne w podłodze, mase akumulacyjna stanowi beton i płytki na podłodze. 2 800 to koszt kabli (8,5 kW) i cztery sterowniki. nic więcej tu nie jest potrzebne, jedynie elektryk, który podłączył każdy z czterech kabli pod inny bezpiecznik. Dodatkowo mam grzejnik promiennik falowy, który rzadko jest uzywany i suszarkę łazienkową (45 W). Mysle o jednym piecu akumulacyjnym do sypialni (drewniana podłoga, bez ogrzewania), ale jakoś przez 2 zimy nie był niezbędny, więc nie wiem, czy go w końcu kupimy.

Zielony ogród napisz proszę czy stosowaliście jakieś dodatkowe ocieplenie fundamentów lub innych elementów budynku (poza wełną o której pisałaś wcześniej)?Chodzi mi o to, czy decydując się na ogrzewanie elektryczne staraliście się na etapie budowy np. eliminować mostki termiczne, docieplać, montować okna 3 szybowe itd. czy robiliście generalnie zgodnie z pierwotnym projektem?

• 4 weeks później...

Witam, troche mnie nie było, urlop......

nie robilismy żadnych cudów typu okna trzyszybowe czy rekuperacja czy takie tam.... wszystko liczyłam w excelu i na moja powierzchnię zwrot inwestycji był przewaznie po 20-30 latach i to przy założeniu braku konserwacji i awarii. Za 30 lat to ja najprawdopodobniej będę w grobie, wolę sobie te 3-4 stówy rocznie więcej na prąd wydać i jechać na wakacje do Grecji zamiast spłacać kredyt.

Odnosnie braku tynków - już tak dobrze tego nie pamiętam, ale był chyba kładziony cienka warstwą klej, na to cekol. Popękały nam ściany przy jednej z ościeżnic i w dwóch rogach sypialni. Z resztą ścian nic się nie dzieje, ale jak już wpominałam wczesniej - mielismy bardzo dokładnego murarza, położył bloczki idealnie.. Poprawki planowaliśmy, ponieważ wprowadzaliśmy sie po 3 miesiacach od rozpoczęcia budowy. Szczerze mówiąc tak się rozleniwiliśmy, że nawet nam sie nie chce tych poprawek teraz robić. We wrzesniu będa 2 lata, jak mieszkamy, aż nie chce się wierzyć, tak czas leci.

Pozdrawiam

Słuszna uwaga o tych kosztach zwrotu. W dodatku my musimy wziąć kredyt wiec tym bardziej wynalazki nam się nie opłacają.

Dziś mi właśnie ktoś opowiadał, że chce budować z kermazytu ze styro w środku rozmiar 48 plus 10 cm styropianu :) Oczywiście wm i inne bajery.

Ja też uważam, że niektórzy przesadzają....

Jak dla mnie liczy się, że budując z ytonga jest możliwość, aby nie robić tynków tylko same gładzie :) Super.

Potwierdziłaś to więc dzięki za optymistyczną wiadomość :)