Zielony ogród 25.02.2011 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 witaj, stół bjursta z ikei, a krzesła signal. troche sie bałam tych krzeseł, bo w internecie jakieś dziwne opinie na ich temat chodziły, bo to indonezyjskie, malajskie i chińskie, przygotowałam sie na reklamacje, ale jak przesyłka przyszła to bylłam zaskoczona - bardzo niska cena, a krzesła naprawdę fajne i dobrze zaprojektowane, wygodne, mozna siedzieć na nich godzinami. maja sporo fajnych krzeseł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 26.02.2011 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 to o beton trzeba walczyć? 2 lata temu trzeba bylo, teraz jest troszke latwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 15.03.2011 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Gratuluję domku.Bardzo podoba mi się pomysł ogrzewania elektrycznością + kominek. Czy możecie pochwalić się kosztami ekploatacji. Pierwszy rok jest najgorszy bo musi wyjść wilgoć technologiczna. Ciekaw jestem wrażeń z mieszkania w Ytongu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 16.03.2011 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 witam, dziekiodnośnie ogrzewania zacytuję jakąś swoją wcześniejsząwwypowiedź, żeby się nie powtarzać: instalacjA elektryczna kosztowała 2,8tys, trwałość ma taka jak trwałość budynku. Prąd za pierwszy rok od grudnia do grudnia(ostra ubiegła zima) za samo ogrzewanie i ciepłą wodę (2, przez częśc roku 3 osoby) wyszedł ok. 2,5 tys. plus jakieś 600 zł za drewno do kominka. W tym roku jest sporo być taniej, bo dołożylismy jeszcze kolejne 10cm wełny na stropie i dom jest juz zupełnie suchy, no i zima łagodniejsza.a ytong - widzę tylko jedną wadę - słabo izolacja dźwiekowa. mi to nie przeszkadza, bo mieszkamy w bardzo cichym miejscu, ale w innym miejscu mogłoby to być uciążliwe. bardzo fajnie się z tego buduje, równo, czysto, szybko, łatwo zrobić wszelkie instalacje. fajny klimat w domu - nigdy nie jest duszno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julies 12.04.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 (edytowane) Zielony Ogród - chciałam zapytać o lodówkę: na jakiej zasadzie działa kostkarka? Czy teraz też wybralibyście lodówkę z zamrazalnikiem na gorze? Edytowane 12 Kwietnia 2011 przez Julies Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 13.04.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 poprzednią lodówkę miałam z zamrażalnikiem na dole i dla mnie to akurat nie ma żadnego znaczenia - nie odczuwam róznicy w codziennym zyciu. za to na pewno po raz drugi wybrałabym lodówke o tej szerokości, byleby nie side by side (są strasznie wąskie w środku).kostkarka jest bez dopływu wody, trzeba nalewac, kostki się wysypuja do specjalnej szuflady po obróceniu pokrętła, nawet sprawnie to działa, pełna szuflada lodu szybko sie robi i na jest tych kostek sporo. w sumie mogłaby w lodówce za 3tys. być automatyczyna, ale to co jest jednak sie sprawdza i przynajmniej nie ma co się zepsuć.oprócz szerokości lubię w tej lodówce powłoke drzwi - naprawdę rzadko trzeba ja czyścić. a zamrażaki nie czyściłam od nowości-jest zawsze sucha i czysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nazwa12 15.05.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironek 21.05.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Witam, Czy mógłbym prosić Zielony ogród (jeżeli nie jest to oczywiście tajemnica) o podanie kosztów ogrzewania za ostatni sezon? Również planuje budowę małego domu a argumenty Zielonego ogrodu o ogrzewaniu elektrycznym bardzo do mnie przemawiają. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomNS 25.05.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Witam!W maju br. rozpocząłem także budowę M72 Zielony Ogród. Obecnie zbliżam się do stanu zero.Ciągle liczę koszty z pewnymi obawami o całkowity koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 26.05.2011 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 witam,ironek, to zadna tajemnica, ale musze policzyc jeszcze raz bo chyba cos za mało mi wyszło. Trzeba wziac pod uwagę, że w mrozy codziennie wieczorem rozpalalismy w kominku, bo lubimy, mamy na to czas i aby nie włączać podłóg w I taryfie. A ja lubie 23 stopnie miec w domu. Więc wstępnie prąd za ogrzewanie z ciepłą wodą na 2,5 osoby jakieś 1500 zł od grudnia do kwietnie, to takie obliczenie "na szybko", plus jakieś 800 zł(?, bo mamy zapasy drewna na dwa lata i trudno to policzyć) za drewno do kominka. Bez kominka wydaje mi sie że wyszłoby do 3000zł, bo troche w I taryfie trzeba byłoby wieczorami dogrzewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 26.05.2011 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Witam! W maju br. rozpocząłem także budowę M72 Zielony Ogród. Obecnie zbliżam się do stanu zero. Ciągle liczę koszty z pewnymi obawami o całkowity koszt. a w jakiej technologii budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomNS 27.05.2011 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Jeśli pytanie dotyczy materiału ścian budynku to będzie to Porotherm. Nie jestem znawcą tematu ale przekonano mnie, że to dobry wybór (choć nie najtańszy) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomNS 14.06.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Witam !Twoje zdjęcia to dla mojej rodzinki inspiracja jak wybudować i urządzić swój domek.Mam więc pytanie, które dotyczy materiału z którego zrobiony jest taras. Co to jest, gdzie kupione i jaka półka cenowa?Pozdrowienia - TomNS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 15.06.2011 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 witam,cieszę sie, że komuś sie podoba taras jest z kostki brukowej, sama kostka była niestety dosyć droga (ok.55-60zł/m2), country z polbruku, ale za to wystarczyła podsypka z zagęszczonego piasku i całośc kosztów nie była taka duża. Kostka ta pieknie sie sprawuje, w pierwszym roku troche sie brudziła, ale teraz jakoś chyba sama się zaimpregnowała i nawet dwa psy i kot jej nie szkodzą, wystarczy czasami pozamiatac. deszcz natychmiast wysycha. nie polecam jej od północy, bo wtedy długo schnie po deszczu i bardziej się przez to brudzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fpk 21.06.2011 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Witam:) Zielony Ogród Twój dom zrobił na mnie takie wrażenie że aż pokonałem wrodzone lenistwo i się zarejestrowałem na forum w końcu:) Bardzo cię proszę o info jaki był koszt pieców akumulacyjnych do Twojego domku. Napisałaś wcześniej że koszt instalacji elektrycznej to 2800 ale rozumiem że chodzi o kable itd? Szukam projektu o podobnym metrażu i bryle tyle że z jedną sypialnią więcej. Większość z nich przewiduje ogrzewanie gazowe, które u mnie odpada. Chciałbym sobie porównać różnicę w koszcie wykonania poszczególnych instalacji a informacje z pierwszej ręki będą będą baaardzo pomocne:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 21.06.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 witam,dzieki za miłe słowa,moje ogrzewanie akumulacyjne to nie piece, tylko kable grzejne w podłodze, mase akumulacyjna stanowi beton i płytki na podłodze. 2 800 to koszt kabli (8,5 kW) i cztery sterowniki. nic więcej tu nie jest potrzebne, jedynie elektryk, który podłączył każdy z czterech kabli pod inny bezpiecznik. Dodatkowo mam grzejnik promiennik falowy, który rzadko jest uzywany i suszarkę łazienkową (45 W). Mysle o jednym piecu akumulacyjnym do sypialni (drewniana podłoga, bez ogrzewania), ale jakoś przez 2 zimy nie był niezbędny, więc nie wiem, czy go w końcu kupimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fpk 27.06.2011 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Zielony ogród napisz proszę czy stosowaliście jakieś dodatkowe ocieplenie fundamentów lub innych elementów budynku (poza wełną o której pisałaś wcześniej)?Chodzi mi o to, czy decydując się na ogrzewanie elektryczne staraliście się na etapie budowy np. eliminować mostki termiczne, docieplać, montować okna 3 szybowe itd. czy robiliście generalnie zgodnie z pierwotnym projektem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 23.07.2011 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Zielony ogród czytałam gdzieś (nie pamiętam już gdzie), że nie robiliście już tynków w środku. macie ścianę z bk prawda? Jak więc obrabialiście ścianę od środka? Nasz potencjalny wykonawca mówił, że można tak robić i się zastanawiam jak t w praktyce wygląda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 28.07.2011 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Witam, troche mnie nie było, urlop......nie robilismy żadnych cudów typu okna trzyszybowe czy rekuperacja czy takie tam.... wszystko liczyłam w excelu i na moja powierzchnię zwrot inwestycji był przewaznie po 20-30 latach i to przy założeniu braku konserwacji i awarii. Za 30 lat to ja najprawdopodobniej będę w grobie, wolę sobie te 3-4 stówy rocznie więcej na prąd wydać i jechać na wakacje do Grecji zamiast spłacać kredyt.Odnosnie braku tynków - już tak dobrze tego nie pamiętam, ale był chyba kładziony cienka warstwą klej, na to cekol. Popękały nam ściany przy jednej z ościeżnic i w dwóch rogach sypialni. Z resztą ścian nic się nie dzieje, ale jak już wpominałam wczesniej - mielismy bardzo dokładnego murarza, położył bloczki idealnie.. Poprawki planowaliśmy, ponieważ wprowadzaliśmy sie po 3 miesiacach od rozpoczęcia budowy. Szczerze mówiąc tak się rozleniwiliśmy, że nawet nam sie nie chce tych poprawek teraz robić. We wrzesniu będa 2 lata, jak mieszkamy, aż nie chce się wierzyć, tak czas leci.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 28.07.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Słuszna uwaga o tych kosztach zwrotu. W dodatku my musimy wziąć kredyt wiec tym bardziej wynalazki nam się nie opłacają. Dziś mi właśnie ktoś opowiadał, że chce budować z kermazytu ze styro w środku rozmiar 48 plus 10 cm styropianu Oczywiście wm i inne bajery. Ja też uważam, że niektórzy przesadzają.... Jak dla mnie liczy się, że budując z ytonga jest możliwość, aby nie robić tynków tylko same gładzie Super. Potwierdziłaś to więc dzięki za optymistyczną wiadomość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts