Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zielony ogród - mogę widzieć skąd masz drzwi wejsciowe? Podobają mi się, o reszcie nie wspomnę. Masz gust, u mnie z tym o wiele gorzej. Ja realizuję zupełnie inny projekt. Może i dla nas za duży ale taki mi się strasznie spodobał. A przyznaje że przeanalizowałam do bólu mnóstwo innych. Ten który wybraliśmy widziałam w realu i to była kropka nad "i".

Pozdrawiam i uprzedzam że z przyjemnością "podglądam":yes:. Ania.

(kurcze chyba chcę zmienic swój pseudonim:(, wie ktos jak to sie robi?)

Edytowane przez kloska

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 848
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...

Extra jest ten dom. Taki mały, a jaka przestrzeń i Zielony Ogród nie popsuła go bezmyślnymi zmianami. Twój dom jest dla mnie wzorem taniego budowania pięknego domu.

Zielony Ogrodzie lubię Twój dom. Dobrze się w nim czuję. :D

Jeszcze, jeszcze zdjęcia....

Edytowane przez Aleksandryta

:D nie ma za bardzo co jeszcze, bo na dworze juz ciemno, w sypialnii gościnnej jest córka bo ma wakację, więc oczywiście jest straszny bajzel, naszą sypialnię chcę urządzić ostatecznie jesienią, na razie nie mam jeszcze tkanin i narzuty, więc nie ma co fotografować. Jako że jest to mały dom, reszta pomieszczeń była już sfotografowana. W przyszłym roku wymysle jakiś konkretny kolor do pokoju dziennego, na razie jest tak zachowawczo, bo nie mam koncepcji i jestem dosyć leniwa....

na dachu dachówka ceramiczna Roben

ogrzewanie podłogowe akumulacyjne elektryczne (bardzo tania inwestycja, droższa eksploatacja, ale jak doliczyliśmy rachunki za prąd, to kotłownia na paliwa stałe z eksploatacją jest tańsza dopiero po 15 latach, jak juz trzeba ją remontować). w domu 93 m2 nic mi taniej nie wychodziło niz prąd, liczyłam to chyba przez miesiąc. Dodatkowo mamy kominek rogowy z nadmuchem do sypialń. Pierwsza, i to bardzo ostra zima juz za nami.

Witam serdecznie! Gratuluję przepięknego domu! I proszę o pomoc... Ten projekt jest także moim faworytem i też zastanawiam się nad ogrzewaniem elektrycznym. Mogłabyś napisać coś szerzej o Waszym rozwiązaniu? Nie wiem nawet w sumie o co dokładnie pytać, mogłabyś np. przybliżyć szczegóły instalacji, podać markę, czy ogrzewanie to wiąże się ze zmianami w instalacji elektrycznej, czy przyłącze i dostosowanie tejże instalacji wiązało się z dodatkowymi kosztami, no i jak to wychodzi w użyciu??? My też myślimy o kominku z nadmuchem, więc koszty pewnie będą podobne. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za każdą informację. Pozdrawiam serdecznie z Torunia! Dorota

na dachu dachówka ceramiczna Roben

ogrzewanie podłogowe akumulacyjne elektryczne (bardzo tania inwestycja, droższa eksploatacja, ale jak doliczyliśmy rachunki za prąd, to kotłownia na paliwa stałe z eksploatacją jest tańsza dopiero po 15 latach, jak juz trzeba ją remontować). w domu 93 m2 nic mi taniej nie wychodziło niz prąd, liczyłam to chyba przez miesiąc. Dodatkowo mamy kominek rogowy z nadmuchem do sypialń. Pierwsza, i to bardzo ostra zima juz za nami.

Witam serdecznie! Gratuluję przepięknego domu! I proszę o pomoc... Ten projekt jest także moim faworytem i też zastanawiam się nad ogrzewaniem elektrycznym. Mogłabyś napisać coś szerzej o Waszym rozwiązaniu? Nie wiem nawet w sumie o co dokładnie pytać, mogłabyś np. przybliżyć szczegóły instalacji, podać markę, czy ogrzewanie to wiąże się ze zmianami w instalacji elektrycznej, czy przyłącze i dostosowanie tejże instalacji wiązało się z dodatkowymi kosztami, no i jak to wychodzi w użyciu??? My też myślimy o kominku z nadmuchem, więc koszty pewnie będą podobne. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za każdą informację. Pozdrawiam serdecznie z Torunia! Dorota

o tej instalacji można poczytać na stronie firmy, od której kupiliśmy kable (INTO), można tam też zadzwonić i doradzą. Markowe kable i sterowniki mozna kupić od Danfossa chyba (kable Devi o ile dobrze pamiętam), ale tam to już wychodzi o wiele drożej. Głównie chodzi o to, aby podzielić dom na strefy i do każdej strefy dobrze dobrać długość i moc kabli. Zasady doboru są na stronie INTO, zresztą trzeba wysłac im projekt i doradzą. Ja mam trochę za słaby kabel w łazience, muszę na dłużej włączać. Mam najzwyklejsze proste sterowniki, i tak nie wykorzystuję ich wszystkich mozliwości. Nie wiem, czy jest róznica między kablami markowymi i nie markowymi - ja nie widzę.

Trzeba też pomyśleć nad grubością posadzki. Więcej betonu - większa akumulacyjność, ale i większa bezwładność.

Przyłącze - zwyczajne, to jest na 220, ale trzeba wziąć odpowiednio większy przydział mocy. Firma elektryczna, która robiłą całą elektrykę podłączyła nam to bez problemu (każda strefa na oddzielnym bezpieczniku). I dwie taryfy, koniecznie. Rozkładanie kabli to trochę dłubaniny, i potem trzeba pilnować, żeby firma zalewająca posadzki nie poprzesuwała kabli.

W malym domu warto, w duzym nie liczyłam, ale pewnie nie.