Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 848
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Boziu... jak cudownie. Od dłuższego czasu jestem fanką Twojego domu. Mnie brakowało tylko 1 sypialni. Teraz gdy jest taka możliwośc znowu ten projekt jest moim faworytem.

Pięknie gustownie i te zewsząd wchodzące do domu rośliny.... :) Piwniczka mnie powaliła!

MOżesz pokazac jak dokłanie jest zrobiony taras? Mnie nie za bardzo podobają się te kamienne donice /murki. Wolę jak wszystko jest na jednym poziomie :)

witaj Zielony Ogród! serdecznie dziękuję za odpowiedź na wcześniejszy post. Kolejne pytanie z mojej strony dotyczy stropu Twojego domu, tj. jaki rodzaj stropu został tu zastosowany, czy taki jaki został zaproponowany w projekcie, tj. wiązary czy też inne rozwiązanie, np. tradycyjna więźba? Pytań z moje strony w przyszlości pewnie będzie wiecej tak że mam nadzieję że będziesz zaglądać na forum:) pozdrawiam

pesce i karlow24 witajcie, miło, że zaglądacie

widziałam te nowe warianty projektu, jedyne, co mi nie pasowałoby, to brak zadaszonego tarasu. Dla nas jest to czwarty pokój, siedzimy tam nawet jak jest burza, deszcz i czasem zima. Burze wszystkie są obowiązkowo oglądane z tarasu. Psy lubią tam się wylegiwać. W przyszłym roku będę miała już wyprowadzone "pnie" winorośli (Swenson Red) i puszczę im łozy owocujące, wtedy taras będzie bardziej zasłonięty.

Taras jest zwyczajnie wybrukowany na mocno zagęszczonym piasku, tak jak normalny podjazd. Od ścian domu jest oddzielony folia kubełkową. Ponieważ akurat od południa teren jest lekko obniżony, musielismy zrobić murek oporowy z kamienia, ale w pewnej odległości od tarasu, aby rośliny rosły na poziomie tarasu. Może jeszcze zrobie jutro jakieś zdjęcia.

karlow24 - więźbę mamy tradycyjną, nie jak w projekcie, ponieważ wiązary były duże droższe. Bez stropu, sufit podwieszany jak w projekcie. Poza powiększeniem jednego okna nie robiliśmy żadnych zmian w projekcie.

dzieki za odpowiedź Zielony Ogród! tak jak obiecałem :) kolejne pytania: czy wariant z podwieszanym sufitem daje możliwość urządzenia na poddaszu czegoś w rodzaju schowka na szpargały - pod warunkiem że nie będą to ciężkie przedmioty, czy też jest to na tyle delikatna konstrukcja że nie wolno na niej nawet nogi postawić?:) i jeszcze jedno - przeglądając projekty parterówek o prostej bryle o kształcie prostokąta lub zbliżonej do prostokąta zauważyłem iż często tam pojawiają się elementy w postaci żelbetowych słupów i podciągów - czy w konstrukcji "zielonego ogrodu" również one występują (na ogólnych projektach internetowych nie wszystko widać i potem wychodzą takie niespodzianki). z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!

konstrukcja dachu jest bardzo solidna, położylismy tam pomosty z desek i wrzucamy tam narty, pudła po sprzęcie, jest kufer na pamiątki i starocie, spokojnie można tam chodzić.

podciągi są tylko nad wejściem i tarasem (bo to sa wnęki), słup jest na tarasie. Dla murarza to nie był problem.

Aleksandryta - ciepła woda - bojler 80 l w pom.gosodarczym. Wada jest jedna - w łazience trzeba trochę czekać na ciepłą wodę. Przy 2 osobach pompka wymuszajaca cyrkulacje sie nie opłaca. W przypadku prysznica to nie przeszkadza, ale jeżeli chce się tylko szybko umyć ręcę, to jest trochę wkurzające. Może do samej umywalki załozymy ogrzewacz przepływowy. Jeżeli jest w domu tylko prysznic, to ogrzanie wody prądem nie jest drogie.

Edytowane przez Zielony ogród

hej zielony ogród! a powiedz mi o jaki pobór mocy masz przyznany od zakładu energetycznego? była konieczność wprowadzenia gruntownych zmian w instalacji elektrycznej (w stosunku do standardowej - takiej jaką zakłada oryginalnie projekt) i czy wiązało się to ze znacznym podrożeniem kosztów instalacji elektrycznej? z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam

przydział mocy - 12,5 kW. Prąd mielismy jeszcze zanim zaplanowalismy budowę, i tak zostało, na razie wystarcza, chociaż martwiłam się oto. Instalacja zwyczajna, kable są na 220, każda strefa na oddzielnym bezpieczniku, ale teraz firmy wszystko tak robią i za to podłączenie ogrzewania nic więcej nam nie policzyli. Taka jedna strefa w najwiekszym pomieszczeniu 30 m2 bierze tyle prądu, co 2,5 czajnika do gotowania wody, więc nic wielkiego.

Zielony Ogród wiem że kupowałaś kable firmy Into, i tak się zastanawiam bo na ich stronce pisze niby że 150w na m kw powinno się dać jeżeli kable sa głównym ogrzewaniem, a u Ciebie jest tak jak piszą na forum ok 100W na m kw. Czy z perspektywy czasu dałabyś tyle samo kabla czy więcej? Tak się zastawiam czy tych tańszych kabli trzeba więcej użyć czy gość chce po prostu więcej kabla sprzedać:)

tak naprawdę to wychodzi u mnie jakieś 150W na m2, ponieważ nie mam kabli w sypialniach i w pomieszczeniu gospodarczym. błąd popełniłam w łazience - posłuchałam własnie gościa z into, który doradzał mi mniej kabli, a ja lubię wręcz przegrzaną łazienkę i jako że mam tam ogromny prysznic, pod którym nie ma kabli, to dałabym tam ich więcej. W wiatrołapie mogłoby być ich troche mniej, ale to nie przszkadza, po prostu na krócej je programuję. Gościu raczej nie jest z tych, co chcą więcej towaru wcisnąć, wręcz sie upierał, żeby do łazienki dac mniej (szkoda, że go posłuchałam). Kable jak kable, od dobrego producenta, tyle że into je docina i dobiera moc i długość na odpowiednie powierzchnie ; były bardzo tanie, a teoria jest taka, że kabel zalany betonem wytrzymuje co najmniej tyle czasu, co ten beton. nie wiem jak w praktyce, ale to juz nie mój problem, bo najmłodsza nie jestem.

Myślę, że takich kabli jednak nie mozna dawać więcej niż zaleca producent, ponieważ one są i tak gęsto ułozone, i mogłyby same siebie przgrzać (za małe odstępy między petlami)

• 3 weeks później...
witaj zielony ogród! jeszcze takie drobne nawiązanie do jednego z moich wcześniejszych pytań. w projekcie (oryginalnym) przewidziany jest wiązar dachowy, a Ty - jak już wiem - masz u siebie tradycyjną więźbę. czy w Twoim projekcie ta zmiana została wprowadzona na etapie adaptacji projektu czy też dopiero na etapie wykonania, powiedzmy w uzgodnieniu z kierownikiem budowy?