sewerynslowi 12.01.2010 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 czy dobrym rozwiązaniem wentylacji w łazience (nie ma dostępu do komina wentylacyjnego) jest zamontowanie wentylatora, który będzie się uruchamiał gdy poziom wilgotności w łazience wzrośnie, i który będzie uruchamiała się po wyłączeniu światła w łazience - np na jakies 5 minut? chodzi mi np o wentylator silent 100 czy macie jakieś inne rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.01.2010 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Jak to nie masz w łazience kratki wentylacyjnej?też nie miałem ale projektant wymyślił połączenie komina wentylacyjnego z dolną łazienką gdzie nie ma komina rurą pcv fi 110.Wszystko jest ok.Wilgotność w normie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 12.01.2010 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 no własnie nie mam tego w projekcie, a do najbliższego komina mam 3 metry poziomo, także i tak chyba bym musiał mieć jakiś wentylator. Dlatego pomyslałem nad wentylatorem w ścianie zewnętrznej, z automatyczną żaluzją, zeby nie wpychało powietrza podczas postoju wentylatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.01.2010 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 no własnie nie mam tego w projekcie, a do najbliższego komina mam 3 metry poziomo, także i tak chyba bym musiał mieć jakiś wentylator. Dlatego pomyslałem nad wentylatorem w ścianie zewnętrznej, z automatyczną żaluzją, zeby nie wpychało powietrza podczas postoju wentylatora. Moja rura ma 3,5 m idzie od komina przez wiatrołap do łazienki.Ładnie ja zamaskowałem płyta gdzie dodatkowo wyszło mi fajne oświetlenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 12.01.2010 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 a nie skrapla się w tej rurze woda? nie jest ona mokra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.01.2010 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 a nie skrapla się w tej rurze woda? nie jest ona mokra? Nic mi się nie skrapla.Dolna łazienka ma podłogówkę i grzejnik drabinkowy.Jest dość ciepłą łazienką.Myślałem nad zamontowaniem wentylatorka ale pomysł znikł a i wilgotność też znikoma i w normie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioras 12.01.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 no własnie nie mam tego w projekcie, a do najbliższego komina mam 3 metry poziomo, także i tak chyba bym musiał mieć jakiś wentylator. Dlatego pomyslałem nad wentylatorem w ścianie zewnętrznej, z automatyczną żaluzją, zeby nie wpychało powietrza podczas postoju wentylatora. To pogratulować projektanta, który nie wie że łazienka powinna mieć dostęp do komina wentylacyjnego. A inwestor teraz drapie się w głowę co z tym począć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenitaS 12.01.2010 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Ja ciągnę rurę z komina w kotlowni,raptem moze z 2m (łazienka i kotlownia dzielą ścianę) i wentylacja jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 12.01.2010 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 własnie, mądry Polak po szkodzie jeżeli można zrobić poziomą rurę o długości 3m z łazienki do komina w drugim pomieszczeniu to sobie z tym poradzę, jak nie można to zamontuję dobry wentylator, np ten o którym wspomniałem w pierwszym poście. nie wiem tylko co lepsze, czy do którego z tych rozwiązań nie ma żadnego przeciwskazania itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.01.2010 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 no własnie nie mam tego w projekcie, a do najbliższego komina mam 3 metry poziomo, także i tak chyba bym musiał mieć jakiś wentylator. Dlatego pomyslałem nad wentylatorem w ścianie zewnętrznej, z automatyczną żaluzją, zeby nie wpychało powietrza podczas postoju wentylatora. To pogratulować projektanta, który nie wie że łazienka powinna mieć dostęp do komina wentylacyjnego. A inwestor teraz drapie się w głowę co z tym począć No no no ale go pocieszyłeś i jeszcze ze złością mu to wytykasz.Może mu coś poradź a nie w pierwszym wejściu szukasz winnego ,którego tak na prawdę jeszcze nieokreślono.masz..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 12.01.2010 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 czy dobrym rozwiązaniem wentylacji w łazience (nie ma dostępu do komina wentylacyjnego) jest zamontowanie wentylatora, który będzie się uruchamiał gdy poziom wilgotności w łazience wzrośnie, i który będzie uruchamiała się po wyłączeniu światła w łazience - np na jakies 5 minut? chodzi mi np o wentylator silent 100 czy macie jakieś inne rozwiązanie? A ten wentylator gdzie ma wydmuchiwać powietrze, na zewnątrz? Kiepskie rozwiązanie. Łazienka jest na parterze czy poddaszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.01.2010 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 czy dobrym rozwiązaniem wentylacji w łazience (nie ma dostępu do komina wentylacyjnego) jest zamontowanie wentylatora, który będzie się uruchamiał gdy poziom wilgotności w łazience wzrośnie, i który będzie uruchamiała się po wyłączeniu światła w łazience - np na jakies 5 minut? chodzi mi np o wentylator silent 100 czy macie jakieś inne rozwiązanie? A ten wentylator gdzie ma wydmuchiwać powietrze, na zewnątrz? Kiepskie rozwiązanie. Łazienka jest na parterze czy poddaszu? Napisał przeca ,że na zewn. Dlatego pomyslałem nad wentylatorem w ścianie zewnętrznej, z automatyczną żaluzją, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 12.01.2010 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Napisał przeca ,że na zewn Faktycznie nie przeczytałem dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 12.01.2010 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Tylko taki wentylator nigdy nie będzie szczelny. Oznacza to, że do łazienki, która powinna być najcieplejszym pomieszczeniem, będzie wpływało zimne powietrze z zewnątrz. Z komfortem nie będzie to miało nic wspólnego i zaczniesz żałować rozwiązania. Przemyśł poprowadzenie rury do komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandacz 12.01.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Montujesz kominek wentylacyjny w dachu, łączysz go za pomocą spiro lub giętkiego połączenia z kratką wen. w suficie i masz sprawną wentylację, jak się uprzesz możesz nawet dołożyć wentylator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 12.01.2010 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Ja ciągnę rurę z komina w kotlowni,raptem moze z 2m (łazienka i kotlownia dzielą ścianę) i wentylacja jest Ale chyba nie ten sam kanał wentylacyjny co kotłowni tylko jakiś wolny co ? BO inaczej nieszczęście gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 12.01.2010 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 no własnie nie mam tego w projekcie, a do najbliższego komina mam 3 metry poziomo, także i tak chyba bym musiał mieć jakiś wentylator. Dlatego pomyslałem nad wentylatorem w ścianie zewnętrznej, z automatyczną żaluzją, zeby nie wpychało powietrza podczas postoju wentylatora. Koniecznie powietrze wyciągaj z łazienki w górę ponad dach (nawet dociągając rurę te 3m poziomo do komina) a poprzez ścianę zewnętrzną sobie odpuść. Wentylatorek Silent 100 niech działa 24h/dobę bo to tylko 8W/h (oczywiście należy się orientować czy w domu coś takiego można zrobić z uwagi np. otwarty kominek, kociołek z otwartą komorą spalania czy inne kanały wywiewne aby ich nie zaburzać bo wtedy w łazience mechanicznie wymuszasz obieg powietrza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lanetagf 13.01.2010 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 My mamy parterowy domek. W łazienkach mamy wentylację rozwiązaną w ten sposób, że do wentylatorka jest podłączona rura spiro, którą jest zaś połączona z dachówką wentylacyjną. Wiosną, latem, jesienią nie ma problemu, ale zimą-nasza pierwsza zima-już gorzej. Przy mrozach woda się skraplała i tam gdzie było małe załamanie rury tam się zbierała aż w końcu zaczęła spływać na dół. Tam gdzie nie było załamń bezpośrednio spływała woda na dół. Pozostało nam nie uruchamiać wentylatora. Ponieważ dwie łazienki mamy duże (stosunkowo) i w praktyce często są drzwi uchylane myślimy o zrezygnowaniu z wentylacji. Jedna łazienka jest dość mała i tam będziemy niestet musieli coś wymyślić. Może ktoś ma jakieś w tym temacie doświadczenie, a szczególnie osoby z domów parterowych z poddaszem nieurzytkowym to byłoby miło gdyby się podzielili swoimi doświadczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hojnorek 13.01.2010 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 podobny problem... mam łazienkę na poddaszu i komin wentylacyjny wymurowany tak, że wlot wentylacji mniej więcej na h=1,5m (czyli nie pod sufitem).czy może tak zostać? czy wspomóc tą wentylację mechanicznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts