Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odpowietrzenie kanalizy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czy konieczne jest zakończenie odpowietrzenia kanalizacji ponad dach, czy wystarczy na strychu - poddaszu nieużytkowym - z zaworkiem napowietrzania kanalizacji (dziala na podcisnienie) - można takie coś kupić na allegro.

Ja ma ponad dach i sobie chwalę a poza tym w dachu mam kilka kominków wentyl. to i odpowietrzenie z oczyszcz ekolog zakończyłem takim kominkiem by się komponował w układ.

czy konieczne jest zakończenie odpowietrzenia kanalizacji ponad dach, czy wystarczy na strychu - poddaszu nieużytkowym - z zaworkiem napowietrzania kanalizacji (dziala na podcisnienie) - można takie coś kupić na allegro.

Można zakończyć na strychu i założyć napowietrzacz. Tylko, trzeba raz na jakiś czas szczególnie w mrozy sprawdzić zaworek napowietrzacza. Potrafi go przymrozić lub nie wróci na swoje miejsce a wtedy na strychu trochę brzydko pachnie :wink:

Można zakończyć na strychu i założyć napowietrzacz. Tylko, trzeba raz na jakiś czas szczególnie w mrozy sprawdzić zaworek napowietrzacza. Potrafi go przymrozić lub nie wróci na swoje miejsce a wtedy na strychu trochę brzydko pachnie :wink:

Jak się zablokuje w pozycji zamkniętej to w całej chałupie brzydko pachnie ...

Wszystkie te napowietrzacze i tem podobne wynalazki nigdy nie zastąpią wywiewu kanalizacji wyprowadzonej ponad połać dachu .

Taka wentylacja nigdy się nie zatnie , nie zablokuje , nie zamarznie - i będzie "działać" bezawaryjnie po wsze czasy ...

a jeśli są dwa piony kanalizacji , tzn. idzie jeden w ziemi a potem sie rozdwaja jeden na poddasze a drugi biegnie jeszcze piwnicą do łazienki na parterze i tam sie kończy

ten pion na poddasze leci dalej na strych i tam ma odpowietrzenie ale ten na parterze kończy sie i koniec

jak myślicie trzeba go też odpowietrzyć ? narazie mam jeszcze taką możliwość , bo od umywalki przeciągnę rurę po ścianie i na zewnątrz przez ścianę wypuszczę rurą fi32

tylko nie wiem czy warto

Jak się zablokuje w pozycji zamkniętej to w całej chałupie brzydko pachnie ...

Wszystkie te napowietrzacze i tem podobne wynalazki nigdy nie zastąpią wywiewu kanalizacji wyprowadzonej ponad połać dachu .

Taka wentylacja nigdy się nie zatnie , nie zablokuje , nie zamarznie - i będzie "działać" bezawaryjnie po wsze czasy ...

Ęlęgandzko to wytłumaczyłeś tylko Kris2222 ma dwa piony w kanalizie i jak to to zwalczyć odpowietrzeniem? :D :wink:

Pytanie podstawowe - po co się stosuje wentylację pionów kanalizacyjnych ?? Do czego to jest potrzebne ??

- ano między innymi i do tego żeby podczas przepływu ścieków całą średnicą rury nie występowało zjawisko powstawania podciśnienia ponad pędzącym słupem ścieków w rurze - jeżeli taki pion jest wentylowany ciśnienie ponad taką lecącą pionem bombą jest równe temu co po pod nią - jeżeli pion nie jest wentylowany od góry , a napowietrzacz się zatnie w pozycji zamknietej lub go wogóle nie ma - to wówczas taka pędząca pionem bomba powoduje powstawanie podciśnienia ponad nią w rurze i wówczas aby ciśnienia się zrównoważyły następuje wysysanie wody z syfonów i innych zamontowanych urządzeń jak zlewy , ubikacje , kratki ściekowe itepe na odcinku pionu ponad ta pędzącą w dół bombą ścieków .

Woda zostanie z takich syfonów wyssana i zaczyna ze wszystkich takich pustych syfonów śmierdzieć w całej chałupie kanalizacją ...

Jeżeli są dwa piony - należy zastosować dwie wywiewki ponad dachem do każdego z tych pionów osobno .

Tyle w gównianym temacie :lol:

Pytanie podstawowe - po co się stosuje wentylację pionów kanalizacyjnych ?? Do czego to jest potrzebne ??

- ano między innymi i do tego żeby podczas przepływu ścieków całą średnicą rury nie występowało zjawisko powstawania podciśnienia ponad pędzącym słupem ścieków w rurze - jeżeli taki pion jest wentylowany ciśnienie ponad taką lecącą pionem bombą jest równe temu co po pod nią - jeżeli pion nie jest wentylowany od góry , a napowietrzacz się zatnie w pozycji zamknietej lub go wogóle nie ma - to wówczas taka pędząca pionem bomba powoduje powstawanie podciśnienia ponad nią w rurze i wówczas aby ciśnienia się zrównoważyły następuje wysysanie wody z syfonów i innych zamontowanych urządzeń jak zlewy , ubikacje , kratki ściekowe itepe na odcinku pionu ponad ta pędzącą w dół bombą ścieków .

Woda zostanie z takich syfonów wyssana i zaczyna ze wszystkich takich pustych syfonów śmierdzieć w całej chałupie kanalizacją ...

Jeżeli są dwa piony - należy zastosować dwie wywiewki ponad dachem do każdego z tych pionów osobno .

To kurna można tak spokojnie i prosto o gównie gadać?

Jestem pod wrażeniem omówionego "gównianego tematu"Brawoooo. :D :wink: :wink: :wink:

Jest jeszcze jedna przyczyna, nawet ważniejsza.

Trochę podawkuję napięcie

trochę namieszam... wiem jak działa kanalizacja bez wyprowadzonego napowietrzania z dachu (tzn jak nie działa) bo mam tak w starym domu... Wiem też jakie są problemy z tymi automatycznymi napowietrznikami... działają tak sobie...

w nowym domu mam wszystko ładnie przygotowane pod podpięcie kanalizy do kominka wentylacyjnego na dachu ale "tymczasowo" piony są u góry zaślepione korkami. I co ciekawe nie mam żadnych objawów wysysania wody z syfonów...

prawdopodobnie dlatego że jest zrobione poprawne stopniowanie rur kanalizacyjnych - pod wszystkie piony, pod chudziakiem, podchodzą rury fi 160. tam jest redukcja do 100 i dalej idzie do góry. Podejścia do pionów od sanitariatów nie są zbyt dalekie ale w jednym miejscu jak mam podejście do wanny 1,5m to dałem rurę fi 80 (choć wystarczyłaby niby 50) przy wannie oczywiście redukcja. I samo się napowietrza przez większą średnicę rury odpływowej (tak sądzę).

Nie uruchomiłem jeszcze łazienki na poddaszu - może wtedy powstanie podciśnienie - jak na razie nic takiego nie występuje.

a jeśli są dwa piony kanalizacji , tzn. idzie jeden w ziemi a potem sie rozdwaja jeden na poddasze a drugi biegnie jeszcze piwnicą do łazienki na parterze i tam sie kończy

U mnie pion zbierający punkty na parterze i I pietrze - wywiewka dachowa, drugi krótszy odbierający łazienke i i kuchnie parter - tylko napowietrzacz.

Obie szare rury wchodzą po za budynkeim do pomarańczowej (przykanalik) - jak na razie żadnych zapachów na dole (niewentylowanym osobno) nie mam.

KB zaakceptował to rowiązanie na etapie monrazu kominak wentylacyjnego w dachu.

pozdrawiam

Pawlok

Witam. A co zrobić, jeżeli odpowietrzenia ponoć brak??? bo ,,komuś" rura przeszkadzała?? Zakupiłem parę lat temu lokal w starej kamienicy i praktycznie cały czas walczę z odprowadzeniem wody. Jako, że lokal mam w ,,przyziemiu” notorycznie bulgocze mi w zlewie, tzn. woda słabo schodzi, potrafi wybić; jak to zaczyna się dziać to zawsze kret pompka i jakoś woda schodzi . Dobrze, że nie jest to pion odprowadzający wodę z ubikacji tylko ze zlewów. Na splocie rur mojej i sąsiadów z góry zamontowałem w piwnicy odpowietrznik (taki mały chyba fi 50),ale średnio on zdaje egzamin. Może macie jakiś pomysł jakby to teraz naprawić, aby mi woda schodziła?

ten pion na poddasze leci dalej na strych i tam ma odpowietrzenie ale ten na parterze kończy sie i koniec

jak myślicie trzeba go też odpowietrzyć ? narazie mam jeszcze taką możliwość , bo od umywalki przeciągnę rurę po ścianie i na zewnątrz przez ścianę wypuszczę rurą fi32

tylko nie wiem czy warto

nie musisz,

jeden pion wentylacyjny wystarczy, napowietrzacza też nie trzeba,

Jako, że lokal mam w ,,przyziemiu” notorycznie bulgocze mi w zlewie, tzn. woda słabo schodzi, potrafi wybić; jak to zaczyna się dziać to zawsze kret pompka i jakoś woda schodzi

to jest problem zarośniętej rury a nie napowietrzania. BTW Kret potrafi zapchać rurę na amen takim białym syfem wyglądającym jak twarda kreda.

1950 jesteś pewny że nie trzeba ,

bo za tydzień już nie będzie takiej możliwości dołożenia rury :lol: a wtedy jak zacznie śmierdzieć , to cie znajdę i cie w tym smrodzie zamknę na parę dni :lol: :lol:

tak na moje rozumowanie , to pion w którym może powstać podciśnienie jest odpowietrzony , a ten spokojniejszy sam nie wiem czy dorabiać odpowietrznik

najgorsze jest to że obawiam sie smrodu wokół domu , bo rura ta wyszła by 3 metry nad ziemią ,co prawda od północy , okien tam nie mam ,ale smród może za rogiem sie na mnie czaić

:lol: