Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odpowietrzenie kanalizy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do udrazniania rur nalezy stosowac preparaty w postaci zelu,mozna takie nabyc w marketach budowlanych,nie sa tanie ale napewno lepsze i skuteczniejsze od tych slawetnych kretow.

Czy ktoś to może potwierdzić? Nie chciałbym sobie zapchać rur w nowym domku :) Czy te żele będą współgrać z oczyszczalnią?

z tym kretem to mam swoją teorię na jego temat... uważam że to przez niego robi się taki osad jakby kredy w rurach. I ten osad potrafi całkowicie zapchać rurę. Miałem coś takiego u siebie. Była sobie nowa rura ale niestety poziomo szła. podłączona do zlewozmywaka - więc szło tam dużo tłuszczy, dlatego systematycznie sypałem do odpływu kreta i zalewałem wrzątkiem. No i ta rura zarosła takim twardym białym osadem po 3 latach. Nie jestem mocny z chemii ale ten kret w połączeniu z tłuszczem wytrąca chyba jeszcze gorsze świństwo.

Zmydlanie - reakcja hydrolizy estrów kwasów tłuszczowych (tłuszczów) w środowisku zasadowym. Produktami zmydlania są gliceryna i sole kwasów tłuszczowych (mydła).

I jeśli się twego nie wypłucze- no to zamienił stryjek :lol:

• 2 weeks później...

Przy ostatnich mrozach poniżej 20 stopni zamarza nam wywiewka. To znaczy oszraniają się szparki pionowe w tej rurze. Szronu jest tyle, że zatyka wywiewkę. Rura od góry ma taką stożkową czapeczke. Komus się tak robi?

Trzeba te szparki udrożnić jakim drutem i w kilkanaście minut smrodek zanika. Ale to jest niebezpieczne wysyłac na osnieżony, oblodzony dach dzieciaka czy męża, żeby dłubał w wywiewce. CZy można jakoś zapobiec temu szronieniu?

• 3 weeks później...

Po podpięciu domku do sieci mam coś takiego.

Przez miesiąc mam piękny zapach w łazience a potem ni z gruszki ni z pietruszki śmierdzące jaja przez jeden-dwa dni.

Abstrahując od tego, że nie mam odpowietrzenia podejrzewam, że jest to związane nie z odwodnionymi syfonami, tylko z przepompownią ścieków, która chyba wytwarza jakieś ciśnienie w sieci i smród cofa z niej do domku.

Jak myślicie?

Myślę, też że jak uszczelnię miskę ustępową to może nie będzie tego smrodu, bo mam bardzo luźno nasadzoną na rurę kanalizacyjną i przez nieszczelności wchodzi ten smród.