Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pekniecia na suficie

Recommended Posts

Pewnie teriva ;-)

U mnie było podobnie. Podczas gruntowania można było zobaczyć gdzie są belki, po wyschnięciu gruntu i pomalowaniu nie widać tego nawet pod halogenem.

Przy okazji remontu po 4 latach "wiszenia" sufitu zrobiliśmy "odkrywkę" - przynajmniej u mnie to nie są pęknięcia, tylko nierówności widoczne po zagruntowaniu.

jak słyszę grunt to mnie rzyganie bierze

u siebie po szpachlowane płyty na poddaszu żona malowała gruntem pod farbę ,oj jak sie wku.....em gdy zacząłem malować

grunt zadziałał jak rozpuszczalnik czy coś takiego , całą gładź szlag trafił , rozmazała sie tak jak grunt byl malowany szczotką , nic tylko płakać , już więcej nie gruntuje po gładziach , lepiej użyć rozcieńczonej farby

a te pęknięcia to nie tak czasem na tynku cem. wap.

Do Kris2222 a gładz aby była sucha, miałem przypadek, że płakać jak właściciel po skończeniu szpachlowania zagruntowaniem chciał sprawdzić jakość moich prac i zaczoł pomimo moich zastrzeżeń malować dość dokładnie nie jedną warstwą ale z poprawkami po swoim malowaniu i efekt był taki, iż zpartolił cłą pracę bo ściągną nie tylko szpachlę ale nawet gdzie niegdzie flizelinę nawet z papierem z płyt którą porzednio była gruntowana,

a wracając do pęknięć mikro kanalików to porostu żle przygotowany tynk o złym składzie, druga przyczyna złe proporcje mas szpachlowych coś zostało dodane przez fachowców do ułatwienia sobie pracy a jest tego sporo jak ktoś chce pracować szybko i wydajnie nie licząc się z tym iż poprawiać będzie właściciel i to nie raz.