Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka imitacja kamienia na ściany Stegu czy inna?

tacim

Recommended Posts

My wzięliśmy stegu rustic - tylko wyliczając ilość potrzebnej cegły pamiętaj żeby wziąc pod uwagę ze metr płytki w pudełku to metr RAZEM z centymetrową !!! fugą. Wiec jeżeli zdecydujesz się na mniejszą to odpowiednio więcej weź (my mamy pół centymetra fugi i zabrakło nam sporo)

Układanie płytki szło szybko, łatwa w położeniu i cięciu. Wymaga jednak uwagi, bo mocniejsze naciśnięcie płytki na ścianie powodował jej pęknięcie, więc raczej polecam ja na miejsca niezbyt na różne przypadkowe opieranie się itp. Jak dla nas efekt wyszedł świetnie (fotka jest w wątku o kuchniach). Poszukaj również wątku o cegle na ścianie.

U nas na ścianach płytki Stegu - kolekcja Lugano. Jak wyglądają możesz zobaczyć w galerii. Płytki z założenia miały być beżowe, ale okazały się jakby łososiowe, dlatego większość przemalowaliśmy na jasny brąz. Na zdjęciach widać, które.. reszta czeka na malowanie.

Płytki ułożone zostały dość szybko i łatwo się układało (tak mówił pan, który je układał), ale fugowania się nie podejmował, więc nadal są niezafugowane.

Jeśli chodzi o pękanie to nie zauważyłam.. jedna kiedyś odpadła przy podłodze jak mocniej odkurzaczem walnęłam.. no a podobają nam się tak samo jak pierwszego dnia :)

Pozdrawiam

M

• 3 weeks później...

Witam,

mam ściankę dzielącą kuchnię i salon w kształcie litery T (nóżka litery dzieli salon i kuchnię, a daszek jest wzdłuż korytarza :) ). Ścianka ta ma grubość 8 cm. Zastanawiałem się, żeby w salonie i korytarzu położyć na tej ściance płytki np. Stegu Colorado, ale zastanawia mnie czy jest to wykonalne na bokach, gdzie ściana ma tylko 8 cm...

Czy ktoś próbował takiego zabiegu, czy raczej płytki te stosuje się wyłącznie na płaskich powierzchniach?

Może ew. ktoś jest w stanie doradzić płytki, którymi nietrudno byłoby obrobić takie boki ściany?

Mam nadzieję, że to co napisałem jest w miarę jasne :)

Pozdrawiam!

u siebie mam takie:

http://www.stegu.pl/kamieniopodobne_new.php?pg=sicilia2_new

(szeroki pas za kozą 8) )

ułożyłem je bardzo blisko siebie skutkiem czego nie bawiłem się później w fugowanie.

kładzie się bardzo łatwo. a docinanie i obróbka to "pestka" ;) - wystarczy

byle jaka piłka, brzeszczot, nożyk...

pozdrawiam,

• 6 months później...