Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termostaty vs zawor 4 drogowy

Bart30

Recommended Posts

Mamy taki maly problem... Kotlownia na paliwo stale egroszek, kocial 26kw, zasobnik 300l, razem 3 pompy CO, CWU oraz podlogowka (podlogoka ma zawor 3 drozny). A moje pytanie jest, dla czego po nagrzaniu sie kotla do temp. uruchamiania pomp CO i podlogowki rosnie jeszcze przez jakis czas by nastepnie spasc do poziomu, przy ktorym sterownik st37 wylaczy pompy (obie, co i podlogowka sa polaczone rownolegle i zalaczaja sie razem :evil: ) Sprawa jest prosta, dla czego temp. spada - za duzo na raz idzie zimnej wody na kocial... I teraz wlasciwa sprawa. czy uda sie ten niekorzystny efekt wyeliminowac poprzez zamontowanie zawory 4 drogowego (mieszacza) oraz zalozenie glowic termostatycznych na kaloryfery?? Hydraulik chyba o zaworze zapomnial, a jesli chodzi o kaloryfery to stwierdzil ze nie trzeba drozszych glowic termostatycznych, a wsytarcza same zawory. Mowi "bedziesz sobie pan regulowal poprzez otwieranie i przymykanie zaworow", ale ja zauwazylem, ze przymkiniecie zaworu powidzmy przeplyw na poziomie 1/3 obrotu powoduje ze kaloryfer grzeje,ale tylko czesciowo - dol zimny a gora ciepla... czy zalozenie termostatow na kaloryfery spowoduje ze temp. kalopryfera bedzie nizsza ale bedzie on grzal cala powierzchnia?? Kaloryfery Purmo. No i czy jak juz zdecyduje sie na zamontowanie w kotlowni zawory 4drogowego to czy jest sens wtedy zakladac termostaty na kaloryfery, czy poprostu poodkrecac je na maxa a cala temp. regulowac zaworem z kotlowni?? :roll:

hmmm tak tez zrobie w sprawie zaworu4, ale w takim razie jaki jest sens zakladania termostatow?? Bo ja go nie widze, skoro i tak na koncu ich dzialanie sprowadza sie do dzialania zwyklych zaworow? Bo to wynika z odpowiedzi...no dochodzi stalosc temp. ale co mi po niej jak bedzie grzac 10% powierzchni kaloryfera?? :roll:

Bart30 - tak termostat działa jak zwykły zawór z tą jednak róznicą że on sam zamyka lub otwiera zawór w zależności od temperatury w pomieszczeniu. Każde pomieszczenie nagrzewa się inaczej i inaczej oddaje ciepło, więc ciężko jest ustawić właściwą temperaturę w całym domu, sterując tylko temperaturą pieca. O to że grzejniki będzie grzał połową czy całością bym się nie przejmował, bo przecież chodzi o efekt w postaci ciepłego pomieszczenia, a jeżeli tylko "połowa" grzejnika wystarcza do jego ogrzania to chyba dobrze.

Według mnie efekt powracającej zimnej wody będziesz miał tylko na początku, przy nagrzewaniu całej instalacji, potem powinno być OK, chociaż jak pisze fenix2 zawór 4-drożny na pewno poprawi tą sytuację i uchroni piec przed szybszym zużyciem, szczególnie jeżeli to stalowy.

Tak sobie jeszcze myślę, że woda wracająca z układu zasilającego grzejniki będzie dość ciepła (nie wiem czy masz kolektor rozdzielający, czy tradycyjnie podłączone grzejniki), bo jak tradycyjnie, to woda powracająca będzie dość ciepła aby podgrzać jeszcze wodę wracającą z podłogówki, bo przecież nie każdy grzejnik będzie grzał na maxa, więc cześć gorącej wody wróci do pieca, ale mogę się mylić.

hmmm tak tez zrobie w sprawie zaworu4, ale w takim razie jaki jest sens zakladania termostatow?? Bo ja go nie widze, skoro i tak na koncu ich dzialanie sprowadza sie do dzialania zwyklych zaworow? Bo to wynika z odpowiedzi...no dochodzi stalosc temp. ale co mi po niej jak bedzie grzac 10% powierzchni kaloryfera?? :roll:

A montujesz centralne ogrzewanie, żeby podniecać się temp. grzejnika, czy żeby utrzymywać zadaną temp. powietrza w pomieszczeniu? jeśli to drugie to jakie ma znaczenie fakt jaka część grzejnika jest ciepła?

..podnieca to mnie moja Zona :wink: ale jak tak stawiasz sprawe to tylko powiem ze sie nie znam, gdybym sie na tym znal, nie zawracalbym nikomu glowy. Jak to mowia koniec jezyka za przewodnika :lol:

To podpowiem, że zaworem (termostatycznym, czy zwykłym) regulujesz ilość wody wpływającej (a tym samym również wypływającej) do grzejnika, ale to ma tylko pośredni wpływ na jego temp. bo zależy to jeszcze od szybkości odbierania tego ciepła przez pomieszczenie. Głowica reguluje automatycznie ilość tej wody przepływającej przez grzejnik w zależności od temp. powietrza w okolicach głowicy. Może się okazać, że w pomieszczeniu jest ciepło, a grzejnik zimny.

i wlasnie takiej odpowiedzi oczekuje ten kto tu pisze, bez zbednych komantarzy :wink: a tak przy okazji to zakladac je skoro bede mial zawor 4 drogowy czy nie?? Kocial na paliwo stale ekogroszek/pellet

Zacznij od zadania sobie pytania czy potrzebujesz i będziesz miał możliwość regulacji temp. oddzielnie dla każdego pomieszczenia.

...jest w tym sens, ale mam tylko jeden sterownik pokojowy...jest on w pomieszczeniu gdzie najczesciej przebywamy. Wiec jak tam jest cieplo to niekoniecznie w iinych pomieszczeniach temp i tak jest ta sama... rozne kubatury, rozne kaloryfery, rozna powierzchnia grzewcza dla podlogowki

Dlatego właśnie sterownik pokojowy zakłada się w pomieszczeniu tzw. reprezentatywnym (najzimniejszym) i termostatami tłumi się ogrzewanie w pozostałych pomieszczeniach jeśli jest taka potrzeba.

...jest w tym sens, ale mam tylko jeden sterownik pokojowy...jest on w pomieszczeniu gdzie najczesciej przebywamy. Wiec jak tam jest cieplo to niekoniecznie w iinych pomieszczeniach temp i tak jest ta sama... rozne kubatury, rozne kaloryfery, rozna powierzchnia grzewcza dla podlogowki

Dlatego właśnie sterownik pokojowy zakłada się w pomieszczeniu tzw. reprezentatywnym (najzimniejszym) i termostatami tłumi się ogrzewanie w pozostałych pomieszczeniach jeśli jest taka potrzeba.

A w reprezentatywnym tam gdzie sterownik termostatu niet albo na full odkręcony. :D