Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wrócić do Polski czy nie wrócić?

koleszka79

Recommended Posts

witam wszystkich,jako że jest to forum ludzi poważnych chciałem sie Was poradzić.Mianowicie chcę wrócić do Polski i założyć jakiś mały interes świadczący usługi ogólno remontowe.Jest sens?Pochodzę z regionów Polski B jak to mówią w Warszawie politycy,więc zleceń starał bym się szukać głównie w regionach bardziej zamożnych.Wystarczy być zaradnym i mieć trochę doświadczenia?Nie pożrą mnie podatki?

Za każdą odpowiedź-podpowiedź będę wdzięczny.

pozdrawiam i mam nadzieję że się przyjmę na forum :)

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam wszystkich,jako że jest to forum ludzi poważnych chciałem sie Was poradzić.Mianowicie chcę wrócić do Polski i założyć jakiś mały interes świadczący usługi ogólno remontowe.Jest sens?Pochodzę z regionów Polski B jak to mówią w Warszawie politycy,więc zleceń starał bym się szukać głównie w regionach bardziej zamożnych.Wystarczy być zaradnym i mieć trochę doświadczenia?Nie pożrą mnie podatki?

Za każdą odpowiedź-podpowiedź będę wdzięczny.

pozdrawiam i mam nadzieję że się przyjmę na forum :)

to jest najlepszy dowcip jaki ostatnio słyszałam :lol: :lol: :lol:

a tak serio, w dziedzinie budowlanki, zaczyna się nieco zmieniać, to rynek weryfikuje partaczy i oszustów, jeśli wiesz co robisz, nie rzucisz cenami z kosmosu, to prace bedziesz miał.

Jednak nie ukrywam, jeśli się zadomowiłeś,masz tam,to czego potrzebujesz, nie widze sensu powrotu

Co Ty Malka niepoważna jesteś ? :D

A odpowiadając koleszce

Jeśli coś rzeczywiście umiesz i budowlanka nie jest Ci obca to wracaj.

Rzetelny fachowiec ma szansę się utrzymać ,a dobra robota reklamuje się sama.

Z drugiej strony ,trzeba dobrze doginać żeby zarobić tyle co w świecie.

No to Ci nadoradzałam... :D

Jak tam legalnie pracujesz i masz ZUS płacony, to nie wracaj.

Tutaj jest ciężko się wedrzeć na rynek, jest konkurencja i pierwszy rok będzie trudno przetrwać, przejesz wszystkie oszczędności. Potem zafunkcjonujesz bez rewelacji z ciągłym strachem o jutro.

Jeszcze długo nie będzie dobrze i pewnie

Ale niektórzy dorobili sie w tym kraju wszystkiego i domu i mercedesa i wakacji na Hawajach co roku, więc nic nie jest przesądzone.

Jak jestes zdeterminowany to wygrasz.

Właściwie to wszystko zależy od Ciebie.

wracaj, tuski i jemu podobne obiecali irlandie wiec nic tylko wracac do polski. jak wrocisz to napisz jak jest. byla japonia bedzie irlandia nic tylko zaufac polityka.

...............................................................................................

.............................................................................................../quote]

Uaaaa :D

Sie czmirek rozczarowal byl :D

Ale sie dziwie .....naprawde bardzo sie dziwie ...................ze......................

ludzi ja Was prosiłem o rady i podpowiedzi może ktoś nie dawno też zakładał własny biznes w tej branży i jest w stanie coś podpowiedzieć

jak se chcecie popisać nie na temat to macie priv lub hyde park,a co do Tuska to 2 lata minęły a Irlandii w Łomży nie ma a bardziej chyba Czeczenia

ludzi ja Was prosiłem o rady i podpowiedzi może ktoś nie dawno też zakładał własny biznes w tej branży i jest w stanie coś podpowiedzieć

dwa lata codziennej pracy po 14 godzin dziennie, to może odetchniesz i będziesz miał w miarę stabilne zamówienia i średnie dochody. Oczywiście przy załapaniu się na roboty bliżej warszawki.

W Łomży kokosów raczej nie znajdziesz. Nawet za lat kilka.

Jeśli byłabym ustawiona tam, gdzie mieszkasz to bym nie wracała.

Prowadzę działalność gospodarczą i uważam, że państwo prywaciarzom ciągle rzuca kłody pod nogi - wysoki ZUS, nie mogę iść na wcześniejszą emeryturę z działalności, ciągle zmieniające się przepisy podatkowe, posiadając pracowników to dodatkowa masa formalnośći. Ludzie też ciągle niezadowoleni, z pretensjami, bez wzajemnego szcunku. Nie widziałam w okolicy bogatych budowlańców, poza tym.

Na twoim miejscu ja bym nie wracał. Ale jak chcesz spróbować, to zawsze można. Tak jak kumpel 1.5 roku wcześniej wrócił do Polski, zarejestrował się w Urzędzie Pracy i dostał dotację 12 tys zł na rozpoczęcie działalności - właśnie firmy remontowo-budowlanej. Jednak po roku zamknął, ze względu, że ciężko zdobyć klientów jak jesteś nowy na rynku.

Nie widziałam w okolicy bogatych budowlańców, poza tym.

ja widziałam ....

jeden wykonywał mi fundamenty, drugi robił ocieplenie budynku i poddasze (ocieplenie wełna + karton gips).

Obydwaj zjedli zęby na budowlane, są po 50-tce. Mają stare układy, znajomości, w bankach pracownicy ich polecają klientom (przy kredytach budowlanych), jeden klient drugiemu, bo dobrze robią, bez fuszerki.

Ale pracowali na to parę lat .... :wink:

Ale oni sami nie pracują, mają ekipy, dwie - trzy i równocześnie robią kilka domów. Pewnie zatrudniają na czarno, ZUS-y by ich zjadły ... i nie jeździliby takimi dobrymi samochodami ....

Tacy początkujący to cienko przędą.

jak se chcecie popisać nie na temat to macie priv lub hyde park,a co do Tuska to 2 lata minęły a Irlandii w Łomży nie ma a bardziej chyba Czeczenia

:D

Czeczenia :D ahaha - doskonale :D

Jestesmy tam gdzie jest praca i , , gdzie mozna jako tako wyksztalcic dzieci, gdzie funkcjonuje sluzba zdrowia i jak czlowiek chce sie ewentualnie zaszczepic to moze , gdzie istnieje siec sprawnie funkcjonujacych lokalnych bibliotek i gdzie - teoretycznie splelniaja sie marzenia szarego czlowiek , ze starcza mu do pierwszego a jesli nie - nie zamarznie na ulicy .

Jednym slowem - nie ma nas w Polsce :D

Ale jak chcesz to wracaj :D

Chcąc tu zastartować z biznesem - ciężko - każdy to powie ...funkcjonują od lat wypracowane układy..

W kategorii praca na etacie - = marna płaca + problemy z opieką lekarską -nawet płatną . Wybór należy do Ciebie ......

.Polskość mając na co dzień ,raczej się za nią nie tęskni..

......raczej marzy się by uciec...

Próbkę masz tu - na forum..... :roll: