Radek27 12.01.2010 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 DOSTAŁEM OD RODZICÓW DZIAŁKE KTÓRA JEST OBCIĄŻONA SŁÓŻEBNOŚCIĄ PRZEJAZDU I PRZECHODU NA RZECZ SASIADA. SASIAD MA DRUGI DOJAZD DO SWOJEJ DZIALKI Z DROGI PUBLICZNEJ. NA CZESCI MOJEJ DZIALKI KTORA JEST SLUZEBNOSCIA WYLEWA WODE I WYRZUCA SMIECI POPROSTU NIE PILNUJE PORZADKU. CZY JA MOGE I W JAKI SPOSOB JAK NAJSZYBCIEJ POZBAWIC GO TEJ SLUZEBNOSCI. TWIERDZI ZE MOZE SOBIE WYLEWAC WODE BO MU WOLNO. PROSZE O POMOC JAK NAJSZYBCIEJ POZBYC SIE TEGO "WRZODA" CHODZI MI O TA SLUZEBNOŚC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 13.01.2010 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Po pierwsze nie krzycz. Po drugie: Wygaśnięcie służebności gruntowej Wygaśnięcie służebności następuje z przyczyn typowych dla wszystkich praw rzeczowych ograniczonych, a mianowicie na skutek: zrzeczenia się przez właściciela nieruchomości władnącej (art. 246 k.c.), konfuzji (art. 247 k.c.), tzn. połączenia w jednej osobie własności nieruchomości władnącej i nieruchomości obciążonej, egzekucyjnej sprzedaży nieruchomości obciążonej (art. 1000 i 1001 k.p.c. z przewidzianymi w tych przepisach wyjątkami), niewykonywania przez lat dziesięć (art. 293 k.c.), zniesienia (art. 294, 295 k.c.), o czym poniżej. Zniesienie służebności gruntowej Właściciel nieruchomości obciążonej, a także jej wieczysty użytkownik mogą żądać zniesienia służebności gruntowej w sytuacjach określonych w art. 294 i 295 k.c. Według pierwszego z tych przepisów właściciel nieruchomości obciążonej może żądać zniesienia służebności gruntowej za wynagrodzeniem, gdy łącznie spełnione zostaną dwie przesłanki: - wskutek zmiany stosunków służebność stała się dla niego szczególnie uciążliwa, - nie jest konieczna do prawidłowego korzystania z nieruchomości władnącej. Artykuł 295 natomiast stanowi, że jeżeli służebność gruntowa utraciła dla nieruchomości władnącej wszelkie znaczenie, właściciel nieruchomości obciążonej może żądać zniesienia służebności bez wynagrodzenia. Jeżeli zniesienie służebności nie może nastąpić na podstawie porozumienia pomiędzy właścicielami obu nieruchomości, następuje to w drodze procesu Czyli jeśli sąsiad nie zgadza się dobrowolnie należy wystąpić do Sądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.01.2010 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 To jest dalej Twoja działka. Służebność jest tylko prawem do określonego korzystania z niej przez sąsiada. OKREŚLONEGO!!!! Powinieneś nakazać sąsiadowi usunięcie z Twojej działki tego badziewia, a jak nie, to zagroź że sam to usuniesz i zgodnie z prawem obciążysz go kosztami. W sprawie zlikwidowania tej służebności, „komplet” przepisów podała aglig. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek27 13.01.2010 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Czy sprawę w sądzie muszę założyc sam i czy jeżeli wygram to sasiad poniesie koszta tej sprawy, czy to ja pokrywam całosc nieważne czy wygram czy przegram. no i czy nie orientujecie sie jakie są koszta takiej sprawy, czy to rozstrzyga sie na jednej sprawie? przepraszam za tyle pytań naraz ale chcę wiedzie jak najwięcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts