boby22 12.01.2010 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Chcę przeprowadzić modernizację poddasza. Wymaga to wymiany starej więźby na nową. Stara konstrukcja jest krokwiowo kleszczowa. Ja chę zastosować konstrukcję krokwiowo-jętkową w celu pozbycia sie podwalin i słupów. Rozpiętość wynosi 8,8m w świetle miedzy ścianami więc nie ma problemu z samą konstrukcją dachu. Problem jest w konstrukcji ścian kolankowych. Stare ściany są z kamienia o grubości około 45cm i wysokości 80cm. Oczywiste jest że na nich będzie nowy wieniec zbrojony. Problem w tym ze ten wieniec będzie przenosić obciążenia poziome z rozporu dachu. Z moich obliczeń jest to około 10kN na krokiew a więc 11 kN/m. Martwię sie tym, że ściana może nie przenieść tego obciążenia. Chcę zastosować wieniec obwodowy wpuszczony w ściany szczytowe na około 2m. Wykonanie słupków zakotwionych w stropie też nie bardzo wchodzi w rachubę. Gdybym zastosował konstrukcję płatwiową wtedy zmniejszyłbym rozpór do około 2kN ale musiałbym zastosować słupy pod płatwie a co za tym idzie podwaliny pod słupy gdyż słup wychodziłby w środku stropu. Może ktoś miął juz taki problem i zna sposób jak sobie poradzić z tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 12.01.2010 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 A co na to konstruktor ? Na taką przeróbkę dachu potrzebujesz pozwolenia na budowę a więc i projektu. IMHO nie warto robić tego "na samowolę" bo konstruktor przeliczy ci tę więźbę. Nasi dziadkowie doskonale zdawali sobie sprawę z ograniczeń ściany kamiennej, więc stosowali płatwie i słupy. Tobie pozostaje pewnie albo robić gruby wieniec żelbetowy i dach jętkowy.[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boby22 12.01.2010 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 dzięki no konstruktor proponuje wieniec zachodzący na ściane szczytową tylko ja sie martwię czy to wystarczy. inni fachowcy sie wypowiadli że tez już tak robili i że to jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 13.01.2010 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 dzięki no konstruktor proponuje wieniec zachodzący na ściane szczytową tylko ja sie martwię czy to wystarczy. inni fachowcy sie wypowiadli że tez już tak robili i że to jest ok Rozumiem, że to dach dwuspadowy ? Ściany szczytowe trzeba rozebrać, zrobić wieniec na całym obwodzie i wymurować szczyty od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boby22 14.01.2010 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Dach jest dwuspadowy, Ściany szczytowe nowe nad wiencem. problem że nie za bardzo da radę zrobić wieniec na całym obwodzie bo są okna w środku dlatego jest też propozycja zrobić wieniec obwodowy ukośny na ścianie szczytowej ale jeszcze takiego czegoś nie widziałem. Konstruktor pokazywał mi obliczenia że wieniec wpuszczony przeniesie obciążenia ale boję się o wytrzymałość tej ścianki z kamienia pomimo że jest w bardzo dobrym stanie a budynek jest z lat 40-tych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 14.01.2010 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Dach jest dwuspadowy, Ściany szczytowe nowe nad wiencem. problem że nie za bardzo da radę zrobić wieniec na całym obwodzie bo są okna w środku dlatego jest też propozycja zrobić wieniec obwodowy ukośny na ścianie szczytowej ale jeszcze takiego czegoś nie widziałem. Konstruktor pokazywał mi obliczenia że wieniec wpuszczony przeniesie obciążenia ale boję się o wytrzymałość tej ścianki z kamienia pomimo że jest w bardzo dobrym stanie a budynek jest z lat 40-tych Zrób może jakieś fotki. Ja bym nie ryzykował samych belek żelbetowych bez "ramy". A jaki problem wstawić drugi raz okna.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts